Gündem
22 Nis 2023 22:04 Son Güncelleme: 22 Nis 2023 22:06

Uşak'ta kan donduran olay! Parkinson hastası karısını öldürüp intihar etti

Uşak Eşme'de kan donduran bir olay yaşandı. 55 yaşındaki Alattin Mandal, parkinson hastası yatalak eşini av tüfeğiyle ateş ederek öldürdükten sonra intihar etti.

Edinilen bilgilere göre, Eşme ilçesine bağlı Poslu köyünde ikamet eden Alattin Mandal (55), henüz bilinmeyen bir sebepten kaynaklı yatalak eşi Ayşe Mandal’ı (52) boyun kısmından ateş ederek vurdu. Sonrasında av tüfeğini kendisine doğrultan Mandal, kafasına sıkarak intihar etti. İhbar üzerine olay yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri karı kocanın olay yerinde vefat ettiğini belirlerken evde incelemelerde bulunan jandarma ekipleri ise konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Çiftin cenazeleri inceleme sonrasında Eşme Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

PARKİNSON HASTALIĞI NEDİR?

Parkinson hastalığı, beyinde dopamin adı verilen, beyin hücrelerinin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan maddeyi üreten hücrelerin bozulması sonucu ortaya çıkar. Beyinde dopamini üreten hücreler hareketlerin kontrolünden, uyumundan ve akıcılığından sorumludur.
Hareketlerde yavaşlık, dinlenme halindeyken titreme, psikiyatrik rahatsızlıklarla kendini belli eden hastalık, çoğunlukla 60 yaş sonrası kişilerde görülür. Ancak genetik nedenlerle 40’lı yaşlarda da rastlanabilir. Tedavide ilk seçenek ilaçlardır. Ancak bazı kişilerde ilaç tedavisi yetersiz kaldığında ya da yoğun yan etkiler gelişirse “beyin pili” yöntemi tercih edilebilir.

Atipik Parkinson veya Parkinson plus hastalıklar erken dönemlerde Parkinson hastalığını taklit edebilirler. Klasik Parkinson diyebilmek için ana bulgulara ek olarak kısa dönem bile olsa hastanın Levodopa’ya yanıtı iyi olmalıdır.

Atipik Parkinson hastalığı denildiğinde multiple sistem atrofisi, ilerleyici supranukleer palsi ve kortikobazal dejenerasyon dediğimiz hastalıkları sayabiliriz. İkincil parkinsonizm nondejeneratif olarak tanımlanabilen farklı nedenlerin sonucunda görülür; bunlar ilaç kullanımı, toksine maruz kalma, beyinde su toplama ya da beyin tümörü olabilir.