Gündem
04 Nis 2012 10:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:30

ÜNLÜLER KANSERİ NASIL YENDİ?

1-7 Nisan Kanser Haftası'nda hastalıkla mücadele ve tedavi yöntemleri çeşitli etkinliklerle anlatılıyor.

DEFNE SAMYELİ

İKİNCİ KEZ ANNE OLABİLECEK MİYİM?

Rutin kontrollerimi hiç ihmal etmem. 2000 yılında yaptırdığım smear testi sonucunda rahim ağzı kanseri olduğumu öğrendim. Biyopsimi New York'ta yaptırdım. Doktorlar 3 hafta içinde ameliyat olmam gerektiğini söyleyince ürktüm. Neyse ki ameliyat başarılı geçti. Doktorlarım erken teşhis sayesinde kemoterapi görmeme bile gerek kalmadığını söyledi.

KANSER TEĞET GEÇTİ

Kanser riskini öğrendiğimde aklımdan ilk geçen şey; ikinci çocuk istiyordum ve tekrar anne olamama ihtimalim bulunuyordu. Ayrıca o dönem 3 yaşında olan kızım Deren'in bensiz kalma düşüncesi de çok sarsıcıydı. Ama kısa sürede korkularımı yendim ve iyileşmeye odaklandım. Kanser bana teğet geçti ama çok şey öğrendim. Sağlık kontrollerini aksatmamak gerek. Ayrıca iyi olacağını düşünmek ve buna inanmak lazım. Hastalara tavsiyem; tedavi sürecini bir mola verme olarak görün. Etrafınızı sevdiklerinizle doldurun, güzel şeyler konuşun. Gerisini de vücunuduzun harika mekanizmasına bırakın. Bütün yapmanız gereken bu.

Oya Başar

HASTALIĞI TRAJİK HALE GETİRMEYİN

Meme kanseri olduğumu öğrenmek benim için şoktu. Ama umudumu yitirmedim ve "İlk ben değilim ama son olmak istiyorum" dedim. Kansere grip muamelesi yapmaya karar verdim ve onu yok edeceğime kendimi inandırdım. Doktorlarım göğüsümün hemen alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca 6 ay kemoterapi gördüm.

STRESTEN UZAK DURUN

Her kanser cinsinin tedavi şekli ve beslenme düzeni farklı. İçki ve sigara dışında her şeyi yiyip içtim. Bu hastalığın en büyük düşmanı stres ve üzüntü. Hastalığın yaygınlaşmasında radyoaktif maddelerin ve genetiği ile oynanmış besinlerin etkisi çok büyük. Hastalığını öğrenenler bunu trajik hale getirmemeli. Mümkünse işlerini yapmaya devam etmeliler. Bir de sevdikleriyle daha fazla zaman geçirsinler. Çünkü moral çok önemli.

DENİZ UĞUR

HAYATIMI DEĞİŞTİRMEDİM

Meme kanserini, desteklerini esirgemeyen sevenlerim sayesinde yendim. Ayrıca doktoruma güvendim. Ameliyatla kanserli hücreler temizlendi. Ardından koruyucu amaçlı kemoterapi uygulandı.

DOKTORLAR ŞAŞIRDI

Tedavi süresince hayatımda önemli değişklikler yapmadım. Ama kemoterapi seansını takip eden günlerde tuzlu ve ağır besinlerden uzak durdum; yediklerimin hijyenik olmasına dikkat ettim. Hastalığı hareketli bir yaşam sürerek atlatmam doktorlarımı bile şaşırttı. Beni tanıdıkça pozitif düşüncenin gücüne onlar da tanık oldu sanırım. Hayatımızı düşüncelerimiz yönlendirir. Herkese bu konuya eğilmeyi öneririm.

***

ÖZDEMİR ERDOĞAN

DAHA KIZIM EVLENECEK!

Önce sağ bademciğimin üstünde bir tümör tespit edildi, ardından, çene kemiğine kadar yayıldığı söylendi. Ameliyat yapacak doktorlar sesimi kaybedeceğimi söyleyince ameliyat olmaktan vazgeçtim. Sonra güvendiğim doktorlarla yola çıktım ve her dediklerini yerine getirdim.

30 KİLO VERDİM

Tedaviye başladığımda 94 kiloydum. Tedavi süresince 30 kilo verdim. "Kızımı evlendirmem gerek" diyerek kendimi motive ettim. Ayrıca soğukkanlı bir insanım. Bu nedenle 'kader' deyip geçmedim.

Murat Göğebakan

TEDAVİ SÜRESİNCE TEK TİP BESLENDİM

Kan kanseri olduğumu ilk duyduğumda kabullenmem gerektiğini düşündüm. 208 gün kemoterapi gördüm. Bu süre içinde 9 kilo verdim. Kan değerlerimin düşmemesi için tek tip beslenmem gerekiyordu; ekmek ve peynir yedim. En çok kebap ve içli köfte yemeyi özledim.

OKULLAR TUR DÜZENLEDİ

Sevenlerim beni hiç yalnız bırakmadı. Hatta okullar hastaneye tur düzenleyip odamın önünde 'Ay Yüzlüm'ü söylüyorlardı. Hastalığı bir misafir gibi görmek gerek. Bir süre misafir ettikten sonra yolcu etmeli. Tabii yüksek moral de şart.

***

TEDAVİ BİTİNCE İŞLERİNİN BAŞINA GEÇECEKLER

DİZİ EKİBİYLE KUTLADILAR

'Adını Feriha Koydum' dizinin 'Zehra'sı Vahide Gördüm geçtiğimiz yıl meme kanseri olduğunu öğrenmişti. Kemoterapi görmeye başlayan ünlü Oyuncu bu nedenle dizi çekimlerine de ara vermişti. Gördüm, Şubat ayında kemoterapinin bitişini ailesi ve 'Adını Feriha Koydum' ekibiyle birlikte pasta keserek kutladı. Radyoterapi tedavisinin ise Nisan ayında biteceğini söyleyen Gördüm "Mayıs'ta setlerde olacağım" diyor.

NİLÜFER MEKTUP YAZDI

Geçen Ekim ayında meme kanserine yakalanan Nilüfer ameliyatla sol göğsündeki kitleyi aldırmıştı. 12 haftalık kemoterapi sürecini tamamlayan sanatçı; hayranlarına yazdığı mektupta şunları söyledi: "İlkbaharı çok severim çocukluğumdan beri ama bu sene farklı. Güneş bir başka parlıyor. Tedavim henüz bitmedi, 9 ay daha sürecek. Altı ay, altı yıl gibi geldi bana! Şarkı söylemeyi çok özledim... Kanser olmak, zorlu bir sınavdan geçmek gibi... Kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Erken teşhis önemli."