Gündem
03 Ara 2015 11:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:13

Ünlü yönetmen 'Gollum'lu hakaret' davası için konuştu: Gollum değil Smeagol

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret davasına konu olan resimlerdeki karakter Gollum’la ilgili ‘Yüzüklerin Efendisi’ filminin yönetmeni Peter Jackson’dan açıklama geldi: “Fotoğraftaki Gollum değil, Smeagol.”

Cihan’ın haberine göre Jackson, filmdeki Gollum karakteriyle Erdoğan’ın fotoğraflarını yan yana koyarak, sosyal medyada paylaşan Dr. Bilgin Çiftçi hakkında açılan hakaret davasına ilişkin filmin senaristleri Fran Walsh ve Philippa Boyen’le ortak bir açıklama yayınladı.

Senarist Walsh, “Smeagol neşeli ve tatlı bir karakter. Yalan söylemez, aldatmaz ve başkalarını manipüle etmeye girişmez. Kötü ve işbirlikçi biri değil. Bu kişisel özellikler Gollum’a ait, asla Smeagol ile karıştırılmamalı. Smeagol asla kendisinden zayıf olanların üzerinde gücünü kullanmak istemez. Zorba değil aksine sevilen biri. Bu yüzden bütün dünyadaki izleyiciler o karaktere ısındı” diye konuştu.

Smeagol kimdir?

Fantastik edebiyatın en bilinen yazarlarından J.R.R. Tolkien’in sinemaya uyarlanan kitapları ‘Yüzüklerin Efendisi’ndeki ‘Smeagol’ karakteri, hikayeye göre, kuzeni Deagol ile balık tutarken olağanüstü güçleri bulunan tek yüzüğü bulur. Yüzük Smeagol’un iradesini ele geçirir ve toplumdan dışlanmasına neden olur. Böylece Smeagol zamanla çirkin bir yaratık olan Gollum’a dönüşür. Filmde ve kitapta, Smeagol’un iyi ve kötü olmak üzere iki karakterinin birbirleriyle çatışmasına tanık olunur.