Gündem
29 Oca 2017 08:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:26

Ünlü tiyatro sanatçısı hayatını kaybetti

Hafızalara 'Keşanlı Ali Destanı'ndaki oyunuyla kazınan tiyatrocu Engin Cezzar, 82 yaşında yaşamını yitirdi.

“KEŞANLI Ali Destanı” denince akla gelen ilk isim olan, henüz 24 yaşındayken Hamlet’i oynayan ve dünyada bu rolü canlandıran en genç oyuncu unvanını alan usta oyuncu Engin Cezzar yaşamını yitirdi. Kalp ilacını almadığı için 6 yıl önce beyninde pıhtı oluşarak felç geçiren ve konuşma yetisini kaybeden Cezzar, 82 yaşında İstanbul’da hayata veda etti. Yıllar evvel “İnsanlar ben defnedildikten sonra haberdar olsun” diyen sanatçının vasiyeti üzerine cenaze töreni düzenlenmedi. Dün sessiz sedasız defnedilen Cezzar için bugün gazetelere vefat ilanı verildi. Gülriz Sururi, eşi için yayınladığı ilanda “Engin Cezzar dünyamızdaki yolculuğunu tamamladı. Dilediği gibi dün toprağa karıştı” ifadelerini kullandı.

SANAT DÜNYASI YASTA

Engin Cezzar’ın ölümü, sanat dünyasını yasa boğdu. Oyuncular, yaşadığı üzüntüyü sosyal medyada yayınladıkları mesajlarla paylaştı.

Ayşenil Şamlıoğlu: Canım Engin Cezzar. Birtanem, sevdiğim. Paylaştığımız her an gözümün önünde. Senin kaybın öyle büyük ki hocam, yerin doldurulamaz. “Geyikler Lanetler”de ekip olarak büyük zorluklarla mücadele ederken yanımızda sen vardın, hepimizi hele beni ayakta tutan senin varlığındı. Seni ömrüm oldukça saygı, sevgi, minnet, şükranla anacağım. Engin Abim, nurlar içinde yat. Yattığın yer incinmesin sevdiğim.

Ayşegül Aldinç: Çok üzgünüm. Huzur içinde uyu. Bir çift birbirine bu kadar yakışabilirdi. Allah Gülriz Sururi’ye sabırlar versin.

Gani Müjde: Eşimin hocası, benim denizci arkadaşım Engin Cezzar’ı sonsuzluğa uğurladık. Başta Gülriz Sururi olmak üzere tüm sevenlerine sabır diliyorum.

Belma Canciğer: Canım hocam sonsuzluğa gidiş haberini alınca ve gözyaşlarımı tutamayınca kızım merak etti, “kimdi” dedi. “Dünyanın en tatlı hocasıydı” dedim. “Ne şanslısın umarım benim de böyle hocalarım olur” dedi. Umarım hep senin gibiler olur...

Nedim Saban: Engin Cezzar olmak ya da olmamak diyen adam benim için hep olacak. Tiyatromuz Hamlet’i, Keşanlı’yı, Düşenin Dostu’nu unutmayacak...

EN GENÇ HAMLET’Tİ

Engin Cezzar, 1935’te İstanbul’da dünyaya geldi. Robert Kolej’de okurken tiyatroya ilgi duymaya başladı. Mezun olduktan sonra ABD’nin Yale Üniversitesi’ne kabul edildi. Henüz 20 yaşındaydı ve ilk yılında küçük çaplı oyunlarda oynadı. Al Pacino, Marlon Brando, Robert De Niro gibi oyunculara da eğitim veren Actors Studio’nun öğrencisi olma şansını yakaladı ve Yale Drama School’u bırakarak eğitimine burada devam etti.

Yaz tatili sırasında Muhsin Ertuğrul’dan gelen teklifle “Hamlet”te başrol oynamak için Actors Studio’nun kurucularından Ellia Kazan’la yaptığı kontrata rağmen Türkiye’de kalmaya karar verdi. İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 180 kez sergilenen oyunda rol aldı ve 24 yaşındayken oynadığı bu rolle dünyanın en genç Hamlet’i oldu.

Cezzar daha sonra Dormen Tiyatrosu, Devekuşu Kabare ve Antalya Devlet Tiyatrosu’nda oyunlar sahneledi. Bir dönem TRT’de “Turnuva” adlı programın sunuculuğunu yaptı. Televizyon için çekilen “Bay Alkolü Takdimimdir”, Genco Erkal’ın yönettiği “Keşanlı Ali Destanı” ve yönetmenliğini kendisinin üstlendiği “Kaldırım Serçesi”nde rol aldı. Aynı zamanda “Price of the Ticket” ve “Timeline” adlı yabancı ortaklı yapımlarda oynadı. 2002 yılında Ziya Öztan’ın yönettiği “Abdülhamit Düşerken” filminde Sait Paşa rolünü oynadı.

Engin Cezzar, 28 Eylül 1968’de evlendiği tiyatro oyuncusu Gülriz Sururi ile birlikte Engin Cezzar-Gülriz Sururi Tiyatrosu’nu kurdu. “Tütün Yolu”, “Çikolata Sevgilim”, “Aklın Oyunu”, “Othello” ve “Keşanlı Ali Destanı” oyunlarında iki sanatçı birlikte oynadı. Cezzar son olarak Gülriz Sururi’nin yeniden kaleme aldığı “Ayşe Opereti”ni yönetti. “Sağır Oda” adlı dizide ‘Afşar Kırımlı’ karakterini canlandırdı. 6 yıl önce felç geçirerek konuşma yetisini kaybeden Cezzar, 82 yaşındaydı.



55 YIL BÜYÜK AŞK YAŞADIK

Gülriz Sururi Ayşe Arman’a verdiği röportajda büyük aşklarını şu sözlerle ifade etmişti: “Engin’le evlenirken, “Herhalde bu evlilik en fazla 10 yıl sürer!” diye düşünmüştüm. Kimseyle bir ömür geçirebileceğimi hayal etmezdim. Ama oldu. 55 yıldır birlikteyiz. Ve her şey, fark etmeden, kendiliğinden oldu. İyi olaylar da, kötü olaylar da… Biz öyle bakakaldık. Engin’le boşandığım zaman, “Bu ayrılış bizi ya tam ayıracak ya da tamamen birleştirecek!” diye düşünmüştüm. Başımıza ne gelirse gelsin, bir şey hiç değişmedi: Bu adamı hep deliler gibi sevdim. Biraz romantiğim. Benim için evlilik, varlıkta yoklukta, açlıkta toklukta hastalıkta sağlıkta bir arada olmak. Şimdi geriye dönüp bakıyorum ki, aslında öyle de oldu.”

ENGİN CEZZAR KİMDİR?

Çok sayıda tiyatro oyununda yer alan ve yöneten Cezzar, 1935 yılında İstanbul’da doğdu. Robert Kolej’de başlayan tiyatro ilgisi üzerine, ABD’de Yale Drama School’da ve Actors Studio’da eğitim alarak tiyatro sanatçısı oldu.

“Hamlet” rolü ile İstanbul Şehir Tiyatrolarında oyunculuğa başladı. Daha sonra kurdukları Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu ile yıllarca oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı.

Dormen Tiyatrosu, Devekuşu Kabare, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Antalya Devlet Tiyatrosunda çalıştı. Sinema ve dizi filmlerde de rol alan sanatçı, “Kaldırım Serçesi” adlı filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını da üstlendi. Eşi Gülriz Sururi’nin yazdığı “Ayşe Opereti”ni yönetti.