Gündem
08 Mar 2013 00:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:04

ÜNLÜ TARİHÇİ MUHTEŞEM YÜZYIL'LA DALGA GEÇTİ!

Kanal D ekranlarında yayınlanan Abbas Güçlü ile Genç Bakış programının bu haftaki konuğu Prof. Dr. İlber Ortaylı'dı.

Milliyetçilik kavramının tartışıldığı programda Ortaylı, Muhteşem Yüzyıl dizisini fena ti’ye aldı.
İzleyicilerden gelen ’Anneleri yabancı olan Osmanlı padişahlarına Türk diyemez miyiz?’ sorusuna ’Niye diyemezmişiz?’ karşılığını veren Ortaylı şunları söyledi:

PADİŞAH KENDİ HALKIYLA EVLENMEZ Kİ

’Padişah dediğin kendi halkından evlenmez ki... Nerenin asili varsa, iktidar sahibi varsa onunla evlenir. Bizimkiler en Türksüz. Rusya hanedanlığı Rus mu zannediyorsunuz Hepsi Alman. İngilizlerin Alman olduğunu sağır sultan biliyor. Hükümdarlar değişik evlilikler yaparlar ve bir hükümdarın Roma kanından biriye evlenmesi iyi bir şeydir.

"GERÇEK HÜRREM AKILLI, DİZİDEKİ GİBİ DEĞİL"

Mesela oturuyorlar bu "Türk milletini ve imparatorluğunu Hürrem batırdı" diyorlar. Hürrem’in hakikisi akıllı bir kadın. O dizideki gibi değil. Türkçeyi süratla öğrenen akıllı bir kız o. Buradaki gibi Alman güzeli değil, Litvanya tipi bir güzel.’

’Bu dizideki tarih beni hiç ilgilendirmiyor, seyredemiyorum bile’ diyen İlber Ortaylı, ’Bu Türk milleti Atatürk’ün kurduğu konservatuvar sayesinde oyunculuk öğrenmiş. Boyla poslar yerine oturmuş. Dizideki o padişah Topkapı’ya ziyarete geldi, padişah dirildi zannettik’ şeklinde konuştu, salon kahkahalara boğuldu.

HALKI KUMAŞ SANAYİ ETKİLİYOR

Dizideki kostümlerin başarılı olduğunu ifade eden Ortaylı, ’Kumaş sanayimiz sayesinde Türk halkını etkiliyor. Bu tarafı başarılı para da getiriyor ama dizinin tarih ile alakası yok ’ dedi