Gündem
14 Şub 2015 12:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:03

Ünlü MİT'çi Mahir Kaynak hayatını kaybetti!

Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan emekli olan iktisatçı, yazar ve istihbarat analizcisi Mahir Kaynak hayatını kaybetti.

Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan emekli olan iktisatçı, yazar ve istihbarat analizcisi Mahir Kaynak hayatını kaybetti.Kaynak geçtiğimiz yıl felç geçirmişti.Yaklaşık 2 yıldır tedavi gören 81 yaşındaki Mahir Kaynak’ın sabah saatlerinde İstanbul'daki evinde hayatını kaybettiği belirtildi. Kaynak’ın cenazesinin Pazartesi günü öğle vakti Ataşehir Mimar Sinan Camii’nde kılınacak namazın ardından toprağa verileceği öğrenildi.

MAHİR KAYNAK KİMDİR?
1934 yılında Gaziantep’te doğdu. İlk ve ortaöğrenimini burada tamamladıktan sonra 1948’de Kuleli Askeri Lisesi’ne gitti. 1953’te Harp Okulu’nu bitirdi. 1967’de askerlikten ayrıldı.
1961’de mezun olduğu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistanlık yapmaya başladı.  1965’te doktor, 1971’de doçent oldu.
O dönemlerde Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) girdi. 12 Mart dönemi öncesi TSK içinde cunta faaliyeti gösteren Doğan Avcıoğlu ve Cemal Madandoğlu ekiplerini takip etmek için içlerine sızan Kaynak, elde ettiği bilgileri ve ses kayıtlarını "fakülteli" kod adıyla MİT'e aktardı.
12 Mart döneminde MİT taradından kimliği açıklandı ve Sıkıyönetim mahkemelerde tanık olarak dinlendi. Kaynak yıllar sonra "eğer MİT kimliğimi deşifre etmeseydi, sol hareketin lideri olabilirdim" diyecekti.
Mahir Kaynak, 9 Mart cuntacılarını deşifre ettikten sonra MİT tarafından deşifre edidi, belki de kendi istihbarat servisi tarafından deşifre edilen tek ajandır.
Kimliği deşifre olan Kaynak, 1980 yılına kadar analizci olarak MİT'te görev yaptı. MİT'ten emekli olduktan sonra akademiye dönen Kaynak,  1989’da İktisat profesörü oldu. 1993 yılında Gazi Üniversitesi’nden emekliye ayrıldı.
Akademisyen Deniz Ülke Arıboğan'ın babası olan Kaynak, uzun süre Star gazetesinde yazar olarak da çalıştı.