Gündem
25 Tem 2013 15:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:18

ÜNLÜ İSİMLER TRT'DEKİ ''HAMİLE'' YORUMUNA ATEŞ PÜSKÜRDÜ! (MEDYARADAR/ÖZEL)

TRT 1'in iftar programına konuk olarak katılan tasavvuf düşünürü Ömer Tuğrul İnançer, hamile kadınlar hakkında yaptığı yorum ile şaşırttı. Medyaradar röportajcısı Alev Gürsoy Cimin de bu konuyu ünlü isimlere sordu. Bakın ne yanıtlar aldı.

Şimdi kimi isimler diyecek ki bu konuyu neden kaşıyorsunuz. Aslında hiç de öyle bir durum yok. Bir baktık ki; TRT 1 ekranlarında iftar saatlerinde yayınlanan ’Ramazan Sevinci’ programında Türk tasavvuf düşünürü ve avukat olan Ömer Tuğrul İnançer konuk. Buraya kadar her şey normal. Ama Programda Şeyh Vefa’nın menkıbelerinden bahseden İnançer, hamile kadınlar hakkında yaptığı sert yorum ile herkesi şaşırttı. “Hamile kadınlar sokağa çıkmamalı. Hamileliği davul çalarak ilan etmek bizim terbiyemize aykırıdır. Böyle karınla sokakta gezilmez. Her şeyden önce estetik değildir” vs... dedi... Peki hamile kadın sokağa çıkmalı mı, çıkmamalı mı? Sosyal medyada da konu büyük yankı buldu. Tepkiler büyük. Biz de kim ne düşünüyor diye sorduk. Kadın-erkek ayırmadan görüşler aldım... Herkesin görüşüne saygılıyız. Hoca da kendi görüşlerini paylaşmış. Aldığımız yanıtlar hayli dikkat çekici. İnançer’e epeyce tepki var. Bir tek destekleyen buldum o da tanıdık bir isim (!)

İŞTE  O AÇIKLAMALARA GELEN TEPKİLER:

Turgut Baba olacaksın, eşini sokağa çıkarıyor musun.  TRT 1’in iftar programına konuk olarak katılan tasavvuf düşünürü Ömer Tuğrul İnançer, bunun terbiyesizlik olduğunu söyledi.

TURGUT ERAT- +1 Ana Haber Spikeri – Baba adayı

“HAMİLE EŞİMLE HERGÜN GEZECEĞİM SOKAKTA”

Alev, biz de şimdi ultrasondan geliyoruz eşimle. Doğuma 1 ay kaldı. Açıklamayı şimdi duyduk. O kadar utandık ki. Karım göbeğini içeri çekerek yürümeye çalışıyor. Üstelik bu terbiyesizliğe bizim velet de alet oluyor. Ultrasyonda çırılçıplak kendini gösteriyor.  Kusura bakma öyle açıklamaya böyle cevap. Biz bunun terbiyesizlik olduğunu büyüyünce çocuğa izah edebiliriz ama bu hocanın saçmalığını hocaya nasıl anlatırız işte bunu bilemiyorum...Eşimle hergün sokakta gezmeye devam edeceğim. Çok yazık. Zihniyete bak sen ... !



+1 ana haber spikeri Turgut Erat hamile eşi Ceren’in göbeğini öperken...

***************************************

-Pınar, TRT 1’in iftar programına konuk olarak katılan tasavvuf düşünürü Ömer Tuğrul İnançer’in bu sözlerine katılır mısın bir anne olarak?

PINAR ESEN: CNNTÜRK Spikeri – Anne

“DÜNYANIN EN KUTSAL OLAYINI NEDEN SAKLAYALIM”


-Dünyanın en kutsal olayını pardon da neden saklayalım. Dünyadaki en güzel meleği karnımda taşıyorsam, neden sokağa çıkmayayım. En günahsız olay bu. Bunu neye dayanarak söylüyor. Dünyanın en özel ve en güzel olayı bu. Tabii ki bende çıplak hamile foğraflarına karşıyım. Göbeğini açmaya karşıyım bir hamilenin. Ancak sokakta gezmemek de neyin nesi. Bu Kuran’da mı yazıyormuş. Bu nasıl garip bir açıklamadır. Şoktayım. Neden böyle güzel bir olayı yaşamayıp da bunu saklar hale gelecek mişim. Çok yakışıksız sözler. Anlam veremedim.  “Bunun adı terbiyesizliktir” diyor o zaman kimse çocuk doğurmasın, o da terbiyesizlik değil mi?


- Yazgülü Hanım, dinlediniz mi hamile kadınlara yönelik o açıklamaları siz de ne hissettiniz?

YAZGÜLÜ ALDOĞAN- Posta Gazetesi Yazarı -Anne

“BUNLAR KADINA DÜŞMAN”

Anne olmasam da kadın olmak yetiyor buna kızmak için.  Duyunca kulaklarıma inanamadım. O ve onun gibilerin sıkıntısı hamilelik değil kadın. Ya poşete sokmak istiyorlar ya da görünmez olmamız istiyorlar.  Müthiş bir kadın düşmanlığı var. Bunun altında da ne yazık ki kendi düşünceleri, dürtüleri ve cinsellik var. Hamile bir kadına bakıp da cinsel ilişkiyi akla getirene ben sapık derim. Bu bir hezeyan. Kadının herhangi bir biçimine tahammül edemiyorlar. Kadın görmek onlar da hertürlü istek ve dürtüyü uyandırıyor.  Hamile kadın göbeğini nereye saklayacakmış bunu açıklasaymış keşke. 9 ay hapse mi mahkum edelim biz şimdi bu hamile kadınları. Bir anne olarak, bir kadın olarak utandım ... Ne diyim Allah ıslah etsin bu zihniyeti..

-Funda açıklamaları dinledin sen ne düşünüyorsun. Hoca’ya hak verdin mi?

FUNDA ERKOÇ – Gazeteci


“HATA BENCE BU TÜR ZİHNİYETLERDE”

İlk duyduğumda kulaklarıma inanamadım "yok artık dedim bir yerde hata var"dedim!...Hani yabancı biri demiş olsa çeviri hatası var diyeceğim o kadar yani. Ama tekrar dinleyince hatanın ne kulaklarda ne de başka bir şeyde olduğunun farkına vardım. Hata bence bu tür zihniyetlerde!... Hamilelik gibi kadının en kutsal olduğu bir dönemde sokaklara çıkıpta o karnı burnunda halini herkesin gözlerinin içine sokması ne zamandan beri ayıp sayılır olmuş!Her şeyin altında illa cinsel çağrışım aramak nasıl bir zihniyetin parçasıdır. Kadınları her ortamdan kısıtlamak yok saymak ezmek aşağılamak zaten bir zümrenin olağan çabası ama bir din adamının çıkıp ta bu tarz bir söylemde bulunması akla mantığa sığacak gibi değil! Örümcek ağları mı kaplıyor her yanımızı nedir gittikçe! Ama inanıyorum ki bu örümcek ağlarını temizlemek, aydınlık düşünceleri gün ışığına çıkarmak yine o dönem dönem karnı burnunda dolaşan kadınların eseri olacak...Dip not: Araba ile gezebilirler demiş o zaman lütfen bir zahmet karşılıksız Hamile otomobil kredisi çıkartılsın acil!

Şükran Hanım bu ilginç açıklamaları size de sormak istiyorum. Dinleyince ne hissettiniz?

Şükran Soner – Cumhuriyet Gazetesi Yazarı

“İZLENEN SİYASETİN GETİRDİKLERİ TÜM BU DÜZEYSİZLİKLER”

Bu çok düzeysiz bir konu. Herşey polemik üzerine. Bu bir cepheleşme. Rahatsız edici bir konuşma. Bunların hepsi böyle. Siyaset üzerinden de böyle gidiyorlar. Bütün hikaye siyasetten çıkıyor. Her konuda söyledikler konu din üzerinden. İnsanları böyle fetvalarla bölmek istiyorlar. Bunları konuşup bu düzeysizliğe prim vermek bile yanlış. Diyanet İşler Başkanı bile hergün bir açıklama yapıyor. Bunları hiç doğru bulmuyorum. Bu tamamen şu anda yürütülen siyasetin getirdikleri. İzlenen siyaset bunlara da bu cesareti veriyor. Söyleyecek söz yok. Ben bu düzeysizlere yanıt bile vermek istemiyorum.

Canan Hanım siz hamileyken gezer miydiniz, açıklamaları nasıl buldunuz?

Canan Barlas – Gazeteci

“SAÇMALIK”

Fanatik bir adam bunu konuşmuş. Bunun terbiye ile alakası yok. Bu saçmalık.   Ciddiye almamak lazım. Ben hamileliğim boyunca gezdim de tozdum da. İşe de gittim. Böyle bir şey olabilir mi? Dünyanın en güzel olayıdır hamilelik, dünyaya bir melek getiriyorsun. Gezsinler de, tozsunlar da. Hamilelik ne günah ne de hastalık. Allah’ın bir lütfü. Kerameti. Dünyanın en güzel mutluluğu. Çok takılmamak lazım bu tür açıklamalara.


ÖZGE UZUN – Gazeteci – Anne – Yeni bebeği oldu

“HEM SAYGISIZLIK HEM HAKSIZLIK”

Herseyden önce üzüldüm. Yeni doğum yapmış bir anne olarak da sinirlendim. Hamilelik Allah’ın kadına lutfetiği en buyuk mucize bence. O kocaman göbeğin içinde bir bebek annesiyle hayata tutunuyor. Hamile bir kadına estetik kaygıyla, korkuyla bakanların sağlıklı ruh halleri yoktur bence. Hem Sevgili Demet Cengiz paylasmış sonuna kadar katılıyorum. Hiç bir zaman jinekolojik muayene olmayacak, o koltuğa oturmayacak, Regl sancısı, doğum sancısı çekmeyecek. Bebeği içinde yaşatmak için bütün organları yer değiştirmeyecek, hatta hormonları karıstığı icin O iç sıkıntılarını yaşamayacak beylerin, bu konuda ahkam kesmeleri hem saygısızlık, hem haksızlık...



Özge Uzun Tuğrul İnançer’in "hamilelerin sokağa çıkması terbiyesizliktir" açıklamasına bu pozla tepki gösterdi.
 
AYŞE SUCU – Sözcü Gazeteci Yazarı ve Diyanet Vakfı Kadın Faaliyetleri Merkezi Eski Başkanı

“HAMİLELİK KUTSALDIR”


Sayın İnançer’ın bu sözleriyle kastını aştığını düşünüyorum. Hamilelik kutsaldır. Ve bir o kadar da zordur... Ve üstelik kadına da çok yakışır.
Hamileliğinin her aşamasını reklam için kullanan bir avuç azınlıkla tüm anneleri aynı kefeye koymak ve bunun üzerinden yorum yapmak yanlış olmuş. Malumunuz, kadın sosyal hayatın içinde hamileliğini yaşıyor. Bir avuç azınlığın haricinde kimse sırça köşklerde de yaşamıyor. Anadolu kadınımızın büyük çoğunluğu bu haliyle pazarını, çarşısını yapıyor. O haliyle yük taşıyanlar görürsünüz...Çocuğunu okulundan alıyor.  Elbette edep güzeldir. Ahlakı taçlandıran şeydir... Ama "ahlakçılık" başka bir şeydir. Nedense bu da hep kadınlar üzerinden yapılır.

NAGEHAN ALÇI -GAZETECİ – YENİ ANNE OLDU

“EVDE SAKLANMAYA GEREK YOK, HAMİLELİK DÜNYANIN EN KUTSAL OLAYI”

İlginç bir açıklama...Şaşırdım doğrusu. Hiç katılmıyorum bu sözlere. Ben dışarı çıkıyordum hamileyken. Epeyce de gezdim. Normal hayatıma devam ettim. Utanılacak bir durum yok. Hele terbiye sınırlarını aşacak bir durum hiç yok. Bu açıklamalar üzerine yorum yapmak yerine ben kendi görüşümü paylaşmak istiyorum; hamilelik utanç verirci bir durum değil. Bilakis dünyanın en güzel hissi, en kutsal olayı. Evde saklanmaya da gerek yok. Kadının kendini pasif hale getirmesine de. Eğer sorunlu bir doğum değilse son aya kadar gezilebilir. Ben doğumuma bir ay vardı, Başbakan Erdoğan ile 3 günlük yurtdışı ziyaretine çıktım. Bu polemikleri açıkçası doğru bulmuyorum.



Nagehan Alçı hamile iken poz vermiş ve bu pozunu twitterdan böyle paylaşmıştı.

ABDURRAHMAN DİLİPAK – Yeni Akit Gazetesi Yazarı

“ BU KONU ÇOK TARTIŞILMAMALI”


Geleneklerimize göre, dedenin yanında baba oğlunu dahi kucağına alamaz.
*Hamile kadının sokağa çıkması ile ilgili görüşünüz...
Tasaffuva göre, bu olabilir. Sonuçta TRT’deki uzmanda tasaffufçu idi.
 
*Size göre, hamile kadın sokağa çıkabilir mi?
Ben sağlığına ve ihtiyaçlarına bakarım.
Araba ile çıksın.
 
*Arabası olmayan bir aile ise...
Çıkmasa daha iyi olur.
 
Hindu Mahallesinde inek kurban edilmez! Kocası çalışıyor iken, komşusu yardımcı olsun. Bakın ben 30 günlük dedeyim. Bir ay sonra da ikinci torun geliyor. Yani böyle bir durumun ortasındayım.
Gelinimin trafikte çok hareket etmemesi bana göre daha iyi.
Gelinim, araba kornaları, egzoz gazında dolaşmamalı. Bahçe diyeceğim, herkesin bahçesi yok...
Bu konu ayrıca çok tartışılmamalı...


************************************

AYLİN NAZLIAKA – CHP Milletvekili

“BU KARANLIK ZİHNİYETİ KINIYORUM”

Bu yapılan açıklamayı esefle kınıyorum. Türkiye’de kadınların artık hangi havayı soluyacağına kadar müdahale etmek isteyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bu ülkede kadınlar beyaz pantlon giydi, kırmızı ruj sürdü diye öldürülüyor. Kadınları bir eşya gibi gören bu hastalıklı zihniyetler kadınların tüm yaşam alanlarına müdahale ediyorlar. Ne giyeceğine, ne yiyeceğine, kaç çocuk doğuracağına, bu çocukları nasıl dünyaya getireceğine varana kadar kadınların her türlü karar alma haklarını elinden alan bu yaklaşım şimdi hamile kadınların sokağa çıkmasını “terbiyesizlik” olarak tanımlama cüretini gösteriyor... Ben bu karanlık zihniyetler temizleninceye kadar kadınların hakları için mücadele etmeye devam edeceğim

YAVUZ KARAKOÇ – Gazeteci  

“TEDAVİ EDİLMESİ GEREKEN BİR DÜŞÜNCE”

Kadın demeye varmadan ‘k’ harfini duyunca tahrik olan bir adamın din adamı olması ne kadar doğru bunu tartışmak lazım bence…’Hamile kadın bu sıcaklarda dışarı çıkmasın’ de, anlarım da bunun neresi ahlaka aykırı aklım almıyor…Bu dini bir tartışma değil tamamen bir libido sorunu…Din adamlarının özellikle cinsel konular açılınca ağızlarının eğilip, gevrek gülüşleri beni hep rahatsız eder…Bunun adı açlıktır, ailesi içinde bu konuları konuşamamış olmasıdır. Kız arkadaş lafını, hep sevgili, hep mercimeği fırına vermek olarak algılamasıdır…O’na öyle anlatılması, öğretilmiş olması da ayrı bir konu…İnsanı ahiretten bile soğutan din adamlarından arınmadıkça, daha çok tartışırız…Ama sadece tartışırız…Kadına insan olarak bakamayan bir zavallı. Başka ne diyebilirim ki?...Sadece bir tavsiyem olur. Bu kadar cinselliği düşünen bir adamın ne insanlığa ne de vatanına bir faydası olur…Tedavi edilmesi gerekir…

Murat Bayar- Gazeteci - Baba

“BU DÜŞÜNCE KABUL EDLEMEZ”

Öncelikle kadının kendi vücudu ile ilgili tassarruf hakkı yine kendisine aittir. “Hamile kadın sokağa çıkamaz” önermesi Türk toplumunda kabul edilemez. Bununla birlikte daha önemlisi, bu önermenin kişisel mi, yoksa temsil edilen bir gruba mı ait olduğudur.

----------

Ve sosyal medyadaki tepkiler:

Şükrü KÜÇÜKŞAHİN: Hamile kadınlar, hiç estetik değilmişsiniz!!! Ne işiniz varmış sokakta!!! TRT temsilcisi de onaylıyor. Helal onlara!

Süleyman Özışık: TRT yayınında hamile kadınlar için skandal sözler. Yok böyle bir rezillik!

Lale Şıvgın Dündar: TRT 1 ’in ilahiyatçısı hamile kadınlar hakkındaki sözlerinden ötürü özür filan diledi mi?

şengül hablemitoğlu :Hamilelik velevki estetik değil geçici 9ay;senin çirkinliğin ömür boyu be adam kendi derdine yan...

NİLGÜN BELGÜN:
Ben buna ne diyeyim... Güleyim mi ağlayayım mı şaşırdım. Ne günlere kaldık. Çok doğal bir olay. Ben hamileliğim döneminde istediğim gibi giyindim, gezdim, canım ne isterse onu yaptım. Nerden nereye...

HAMİLE BİR ANNE ADAYI OLAN SEDEF AVCI
Hamilelere de karıştınızsa artık gerçekten diyecek bir şey bulamıyorum.

BERNA LAÇİN
Ben Ömer Tuğrul İnançer’ı Şeb-i Arus törenleri dolayısıyla yakından tanıyorum. Tasavvuf düşünürü olarak umarım canlı yayın kazası yapmıştır, başka bir şey demek istemiştir. Benim bu sözlere kalbim kırıldı. Kendimi en güzel bulduğum zamanlar hamilelik dönemiydi. Hiç saklanmayı düşünmedim. Ben karnımı gere gere gösterdim...

ÖZGE ÖZPİRİNÇCİ
Anneniz size hamileyken çıkıp sokakta biraz dolaşsa temiz hava alsa belki böyle olmayacaktı ama ne yapalım olan olmuş...

ONUR AKAY
Hamile kadının dışarı çıkması edepsizlik ama en az 3 çocuk yapılacak öyle mi?

FIRAT TANIŞ
“Gömmek için doğmasını bekleyeydiniz, iyiydi..."


MEDYARADAR/ÖZEL