Medya
22 Mar 2013 15:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:05

ÜNLÜ GAZETEDEN RUMLAR'A KURTULUŞ REÇETESİ; "SİZİ ANCAK TÜRKLER KURTARIR"

WSJ, Türkiye ile bir kredi anlaşması ve Kıbrıslı Türkler ile birleşmenin "en iyi seçenek" olabileceğini yazdı..

Batı'nın gündeminde ağırlıklı bir maddeyi oluşturmayı sürdüren Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nedeki ciddi finansal kriz ile ilgili "Rumları Türkler kurtarsın" çağrıları yapılıyor. Wall Street Journal gazetesi, ekonomistler ve diplomatları kaynak göstererek Türkiye ile bir kredi anlaşması ve Kıbrıslı Türkler ile birleşmenin Rum Yönetimi için "en iyi seçenek" olabileceğini savundu.

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, "40 yıldır Türkiye, Kıbrıs'ın (Rum Kesimi'nin) en büyük düşmanıdır ve bu da çok pahalıya mal oluyor" sözleri ile başladığı haberinde askeri gerilimlere, adanın bölünmesine ve Ankara'nın AB üyeliği iddiasının gerçekleşmemesine dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:

"Ancak bazı ekonomistler ve diplomatlar, Lefkoşa finansal krize saplanmış iken ve euro bölgesi ortakları bir kurtarmanın karşılığında Rum mevduat sahiplerinden önemli bir vergi almanın peşinde iken, Türkiye ile bir kredi anlaşmasının yapılması ve Kuzey'deki Kıbrıslı Türkler ile birleşmenin peşinde olmanın Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades için en iyi seçenek olabileceğini söylüyorlar."

Rum Maliye Bakanı Ankara uçağına binmeli

Haberde Rum Maliye Bakanı Michael Sarris'in gittiği Moskova'dan yardım talebinde bulunduğuna işaret edildikten sonra Standard Bank'ın yükselen piyasalar araştırma bölümü başkanı Tim Ash'ın "Birileri ona (Sarris'e) yanlış başkentte olduğunu, aslında Ankara'ya giden bir uçağa binmesi gerektiğini söylemeli" sözlerini yansıtıldı.

Tim Ash, Rumların herhalde "AB ve Rusya gibi dostlar varken, düşmana ihtiyaç yok" diye düşündüklerini belirtti ve Güney Kıbrıs'ın yardım için "en büyük düşmanı" olan Türkiye'ye gitmesi tavsiyesinde bulundu.

Türkiye 7 milyar euroluk euroluk kredi sağlayabilir

"Kıbrıs Cumhuriyetindeki mevcut kriz, her iki taraf için barış ve refah için bir fırsat oluşturabilir" diyen Ash, Türkiye'nin adayı birleştirmeye yönelik 2004 tarihli Annan Planı'nın şartlarına dönülmesi yönündeki bir anlaşmanın karşılığında Rumlara 7 milyar euroluk kurtarma paketini sağlayabileceğini öne sürdü.

Ash, kredinin Türkiye'nin GSYH'sının yüzde 1'inden az olacağını, Rumların Türkiye'nin AB üyeliğine itirazlarını kaldırmalarına yardımcı olabileceğini sözlerine ekledi.