Gündem
03 Eki 2013 10:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:41

ÜNLÜ GAZETECİYE TUTUKLAMA KARARI; NE İLE SUÇLANIYOR?

Deneyimli gazeteci yargılanır ve suçlu bulunursa en az 5 yıl hapis ile para çezasına çarptırılacak.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Kenyalı gazeteci Walter Barasa hakkında tutuklama kararı verdi.

UCM Savcısı Fatou Bensonuda, Kenya'da 2007 yılındaki seçimlerden sonra başlayan şiddet olaylarında rolü olduğu gerekçesiyle Lahey'deki UCM'de yargılanan Kenya Devlet Başkan Yardımcısı Ruto aleyhinde tanıklık yapmaya hazırlanan Kenyalı görgü şahidini rüşvet vererek mahkemede tanıklık yapmasını engelleme suçlamasıyla gazeteci Barasa hakkında tutuklama kararı verdiğini açıkladı.

Kenya'daki katliamda rolü olan Ruto hakkında kapsamlı bir soruşturma başlatıldığını belirten Bensonuda, Kenya hükümetini, gazeteci Barasa'yı bir an önce tutuklamak için harekete geçmeye çağırdı.

Savcı Bensonuda, UCM'de yargılanan tanıkları rüşvet ve tehdit yoluyla tanıklıktan vazgeçirenlerin, UCM'nin kendisine ölçü aldığı Roma Statüsü'nün 70. maddesi gereği suç işlediği ve tutuklanması gerektiğini savundu.

5 YIL HAPİS VE PARA CEZASI

Kenyalı gazeteci Barasa yargılanır ve suçlu bulunursa en az 5 yıl hapis ile para çezasına çarptırılacak.

Kenya'da tartışmalı 2007 seçimlerinden sonra kabileler arasında başlayan çatışmalarda bin 100 kişi ölmüş, 600 binden fazla kişi evlerinden sürülmüştü. Bu olaylar nedeniyle Lahey'deki UCM'de geçen ay başlayan davada Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ve Devlet Başkan Yardımcısı Ruto, olaylarda kışkırtıcı rolü olduğu gerekçesiyle yargılanmaya başlanmıştı. UCM'nın Devlet Başkanı Kenyatta ve yardımcısı hakkında dava açmasınından bir gün sonra Kenya Meclisi toplanarak UCM üyeliğinden ayrılma kararı almıştı.