Magazin
28 Tem 2019 12:39 Son Güncelleme: 28 Tem 2019 12:52

Ünlü fotoğrafçının tacizlerini anlattı: 'Önce göğüslerinin resmini yolla...'

Dünyaca ünlü Türk fotoğrafçı Timur Emek'in "Bana üstsüz fotoğraflarını yolla" dediği manken Deniz Tekin skandalın iç yüzünü anlattı.

Şov dünyası, son iki yıldır birbirinden ünlü erkeğin iş çevrelerindeki kadınlara yönelik taciz ve tecavüz davalarıyla sarsılıyor. Süreç, 2017 yılında Hollywood'un en ünlü yapımcılarından biri olan Harvey Weinstein'a yönelik kan donduran iddialarla başladı. Ve geçen günlerde moda dünyasına sıçradı.

SIRADA MODA DÜNYASI...

Instagram hesabı Diet Prada önce ünlü fotoğrafçı Marcus Hyde'a yönelik taciz suçlamalarını yayınladı. Ardından salı akşamı sanat yönetmeni Haley Bowman, manken Julia Francina ve Deniz Tekin'in fotoğrafçı Timur Emek hakkındaki taciz iddialarını paylaştı.

Sabah gazetesinden İdil Demirel, Deniz Tekin’le yaşadıklarını konuştu. Tekin, Bilgi Üniversitesi'nde fotoğrafçılık üzerine eğitim alan ve dört yıldır mankenlik yapan güçlü bir genç kadın. İşte onun ağzından yaşananlar...

“ÇOK GARİP GELMEDİ BANA”

- Bu sefer tatsız bir olay nedeniyle bir aradayız. Bana biraz Timur Emek ile olan iletişiminden bahsedebilir misiniz?

- Emek, ABD'de yaşayan, Türk-Alman asıllı ünlü bir fotoğrafçı. Aralarında Alessandra Ambrosio'nun da olduğu birçok Victoria's Secret mankeninin fotoğraflarını çekerek ünlendi. Mercedes- Benz Fashion Week Istanbul'a defalarca fotoğraf ve sokak stili çekmek için geldi. Ben de Türk asıllı olduğu için birçok manken arkadaşım gibi onun sosyal medya hesabını takip ediyordum.

- Ama yüz yüze gelmişliğiniz, bir arkadaşlığınız yok...

- Yok... 2017 yılında Instagram'dan benimle iletişime geçti. Çok garip gelmedi bana. Çünkü birçok fotoğrafçı ve tasarımcı doğrudan Instagram'dan mesaj atarak iletişime geçiyor bizimle...

- Sonra konuşmaya başladınız...

- Victoria's Secret çekimlerinin ardından İstanbul'a geldiğini ve bir süre burada kalacağını, benimle de çekim yapmak istediğini yazdı. Ben de çok doğal olarak o sıralar beni temsil eden ajans ile iletişime geçmesini söyledim.

“ÖZELLİKLE ÜSTSÜZ FOTOĞRAFLAR İSTEDİĞİNİN ALTINI ÇİZDİ”

- Buraya kadar her şey normal...

- Aralıklı olarak Instagram'da iletişime geçti. Galata'da bir otelde kaldığını ve stüdyo kiralayamadığı için otel odasında çekim yapmak istediğini söyledi ama özellikle üstsüz fotoğraflar istediğinin altını çizdi. Üstsüz fotoğraflarımı yollamamı istedi. Yüksek bir ücret karşılığında benim kurallarıma göre çekim yapabileceğimizi yoksa onun kurallarına göre seksi ve üstsüz fotoğraf çekimi yapacağını söyledi.

- Mesajlarda sen biraz ti'ye alıyorsun ama onu. "Kimse kimseye çekim öncesi göğüs fotoğrafı yollamaz durup dururken" gibi cümleler kuruyorsun...

- Evet. Gerçekten de hepimizi temsil eden ajanslar var. Bir fotoğrafçı durup dururken bir mankenden "Bana göğüslerinin fotoğrafını yolla" diye fotoğraf istemez. Ben de resmen zekama hakaret ettiğini düşündüm. Ve ti'ye alarak, ciddiye almadan yanıtladım.

“BEN SUSULMAMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

- Peki nasıl oldu da Diet Prada'ya senin yaşadığın bir tecrübeyi paylaşmaya karar verdin?

- Bir arkadaşımla Marcus Hyde ile ilgili konudan konuşuyorduk. Sektörde böyle farklı alanlarda ne çok isim olduğunu konuşuyorduk ki Emek ile ilgili iddia geldi. Çok ağır cinsel taciz hatta tecavüz iddiası. Birçok insan susuyor. Ben susulmaması gerektiğini düşünüyorum. Hemen Diet Prada hesabına kendi yaşadığım deneyimi paylaşabileceğimi söyledim. Hemen geri döndüler. Elimde olan yazışmaların görsellerini istediler. Ayrıca sesli olarak yaşadıklarımı anlatmamı istediler. Sonra da hesapta paylaştılar.

İŞLE İLGİLİ ŞÜPHENİZ VARSA HEMEN ORAYI TERK EDİN

- Manken olmak isteyen gençler için biraz öneriler verebilir misiniz?

- Bu işe başlarken güvenilir, iyi bir ajans gerekli. O çevreyi elde edene kadar kesinlikle iyi bir ajansa ihtiyacınız var. Bu sektörde gerçekten çok kötü kaybolunabilir. Ajanslar bunu engelliyor. İşle ilgili en küçük bir şüphe ettiğiniz an oradan ayrılmak lazım. Kimseye oradan oraya fotoğraf atarak model ya da manken olmanız imkansız. Sakın böyle bir şey yapmayın. Kendinizin başına bir şey gelmesin diye kendinizi önemseyin. Sizden istemediğiniz şeyler talep edildiğinde " Ama bu çok iyi bir fotoğrafçı dediğini yapmalıyım." gibi şeyler düşünmemeliler.

“GÖRMEZDEN GELMEYE İZİN VERMEMEK LAZIM”

- En başından beri altını çizdiğiniz bir şey var. "Biz kadınların da daha akıllı olması gerekiyor" diyorsunuz...

- Bu sektörde tek korunma mekanizmamız aklımız. Sonunda iş ne kadar profesyonel olursa olsun yine de sizi "vücuduyla para kazanıyor" zihniyetiyle görecek olan insanlar olacaktır. Tavrınızı aklınızla ortaya koymanız gerekli. Kendinize kıymet vermeniz lazım. Kimsenin size bu şekilde yaklaşmasına izin vermemeniz gerekiyor.

- "Aynı sektörde yaşananları paylaşırsam iş alamam" diye korkuya kapıldın mı?

- Bu nedenle iş vermeyecek olan varsa bence vermesin. Bu tarz insanların sektörün her alanından tamamen temizlenmesi gerekiyor. Olayların üstünün kapatılmasına, görmezden gelmeye izin vermemek lazım. ABD'de bu olay yaşanınca hemen yardım hatları açılıyor.