Kültür Sanat
29 Eyl 2023 09:59 Son Güncelleme: 29 Eyl 2023 12:47

Ünlü fotoğraf sanatçısı Ersin Alok hayatını kaybetti

Bir süredir kanser hastalığı ile mücadele eden fotoğraf sanatçısı ve belgesel film yapımcısı Ersin Alok 86 yaşında hayatını kaybetti.

Fotoğraf sanatçısı Ersin Alok İstanbul'da hayata gözlerini yumdu.

Alok, bir süredir kanser hastalığı ile mücadele ediyordu. 

86 yaşında olan Alok, Üsküdar'da bulunan Altunizade Başkent Hastanesi’nde vefat etti. 

Ersin Alok, Pazar günü saat 11.00 de Nazım Hikmet Kültür Merkezinde yapılacak törenden sonra Şişli Caminden kaldırılıp Feriköy mezarlığına defnedilecek.

ERSİN ALOK KİMDİR?

Fotoğraf sanatçısı, belgesel film yapımcısı ve yönetmeni, dağcı, yazar. 1937 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ile İstanbul ve İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ticaret ve Gazetecilik Bölümlerini bitirdi.

Sanat uğraşına resimle başlayan Alok, ilk sergisini 1953 yılında Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi salonlarında açtı. Doğa ile olan ilişkileri, dağcılık ve sualtı çalışmaları onun için “yaşamının tadı oldu” denebilir.

1953’te dağcılığa başlayan Alok’un yurtiçinde 189 çıkışı vardır. Sualtı çalışmalarına 1955 civarında başladı. Dünyanın çeşitli yerlerinde derin su dalışları yaparak fotoğraflar çekti. Türkiye’de ilk Kızıldeniz dalışını gerçekleştirenlerdendir. Bu konuda pek çok konferans ve sergi gerçekleştirdi. Ayrıca Amazonlar’da yaptığı araştırma gezisi, Doğal Hayatın bütünlüğü ve kaybolan doğal yaşamdaki hayvan türlerinin fotoğrafik çalışmalarını yapmasına vesile oldu. Türkiye’de Milli Parkların kurulmasında ilk çalışmaları yaparak, bunlarla ilgili fotoğrafik belgeleri saptadı ( 1966)

Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü’nün kuruluşunu da yapan Ersin Alok, 1967 yılında profesyonel olarak fotoğrafa başladı.

V. Paris Biennali’nde “Absurd” anlatımı içinde Birincilik Ödülü aldı. Arkasından Roma, Brüksel, Sofya, Varşova ve ABD Barkley birincilikleri geldi. 1989’da Dünya Fotoğrafçıları Birliği, Helsinki’de Alok’a Asya’yı temsil etme hakkını vererek, DOĞA temalı Panoromik Üçgen Sergisini üç sanatçı ile açtı. 204 kişisel serginin sahibi olan Alok’un, ayrıca 41 kişisel yurtdışı sergisi vardır.      

Ses kayıtları konusunda yaptığı çalışmalarla Ses Arşivi oluşturdu. Ayrıca beş milyona yakın diadan oluşan arşiviyle Türkiye’nin ilk DIABANK’ını kurdu (1967). Video, Beta-Com stüdyolarını endüstriyel ve antropoloji konularında kullanılmak üzere kurdu (1998).

 

ETİKETLER
#ersin alok #vefat