Ekonomi
01 Kas 2021 11:27 Son Güncelleme: 01 Kas 2021 11:55

Ünlü ekonomist herkesi uyardı: Dolar borcunuzu kapatın!

Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan korkutan bir açıklama geldi. Dolarda kıyametin kopacağı tarihi açıklayan Zelyut, dolar borcu olanları, halkı, iş insanlarını uyardı ve dolarla olan borçlanmanın kapatılması yada azaltılmasını istedi.

Merkez Bankası'nın 21 Ekim 2021'deki sürpriz bir şekilde 200 baz faiz indirimine gitmesi ve 10 büyükelçinin iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönünde çağrı yapması sonrarı piyasalarda deprem yaşandı.

Dolar rekor üstüne rekor kırarken 10 lira sınırına dayandı. Euro ve altın fiyatları da yükselişe geçti.

Küçük kıyamet olarak adlandırılacak bu dönemde kötü günler henüz geride kalmamışken ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan kötü günleri aratacak, çok kötü günlerin gelebileceği sinayi geldi.

Goldman Sachs'in bir raporunu açıklayan Zelyut oradaki bir tarihe dikkat çekti ve doların asıl patlamayı o gün yapacağını açıkladı. Zelyut bu tarihten önce herkese dolar ile ilgili borçlanmayı azaltması hatta mümkünse sıfırlaması yönünde çağrı yaptı.

İşte Evren Devrim Zelyut'tan korkutan açıklaması

Gelelim o büyük kıyamete. Gerçekten tarih verildi. Bu tarihten önce özellikle patron arkadaşları, dolar borcunuz varsa ya da bizi izleyen hane halklarının dolar borcu varsa, ya da lira cinsinden borcu varsa bunları temizlemenizi, minumuma indirmenizi, piyasaya mal hizmet satarken burada senetleri kontrol altına almanızı önemle, özenle tavsiye ediyorum sizlere. Önemli bir dönüm noktası olacak orası. Nedir bakın?

Goldman Sachs'in bir raporu açıklandı. Diyor ki. Biliyorsunuz ABD merkez bankası krize karşı 4 trilyon dolardan fazla bir para bastı. Ve hala da piyasa destek olması için varlık alımı yapıyor her ay. 120 milyar dolarlık tahvili özel sektörden alıp, diğer birimlerden alıp para enjekte ediyor piyasaya. Şimdi iki aşama var arkadalar. Birinci aşamada varlık alımların azaltılması yani her ay piyasaya 120 dolar verelecek olan musluğu kısması, ikinci aşamada da kısıldıktan sonra uygun görülen bir tarihte ABD merkez bankası (FED) faiz artırarak bir mıknatıs etkisi yaratıp dolarları çekecek diyorduk.

Temmuz 2022

Şimdi Goldman Sachs'in bununla ilgili çok önemli bir bilgi notu var. Ben raporu okudum, önemli olan kısımları size aktarmak istiyorum. Diyor ki varlık alımlarına yönelik programın bitmesinin ardından FED'in polita faizini artıracağı, burada en önemli gerekçenin de enflasyon olduğunu düşünüyoruz. Tarih olarak da FED'in faizi 2022'nin Temmuz ayında artıracağını düşünüyoruz diyor. Bakın o zaman 2022 Temmuz ayı bizim için hani şu ana kadar sıkıntılar yaşadık ya kur yukarı gitti vesaire falan, jeopolitik riskler oluştu, politik yanlış kararlar oldu falan filan.. 

Bunun üstüne bundan çok daha kuvvetli dalga geliyor. Goldman Sachs ne diyor 2022 yılı temmuz ayı. Yani burada ne diyor Merkez Bankası diyor ya enflasyon düşecek bütün bu patırtı sona erecek, her şey düzelecek.. Hikaye.

Film daha yeni başlıyor arkadaşlar, fragmanları izledik biz. Hani bir espri yapıyorduk ya kötü günler geride kaldı. Evet kötü günler geride kaldı, ama daha kötü günler başlıyor. Direk ona giriyoruz ve devamı var Goldman Sachs'in raporunun.

Reformlar yapılmadığı sürece

Diyor ki ekonomistler kendi faiz artışı için Kasım 2022 tarihini öngörüyoruz. Bu faiz artışlarına takiben 1 yıllık süre içinde de FED'den iki faiz artışı gelmesinin olası olduğunu değerlendiriyoruz. Bakın yani faiz artışı olacak üstüne 2 tane daha. 1 tane tokat çaktığı yetmiyor liraya. Dönüp iki tane daha çakacak. Tam abandone edecek. Neden çünkü revzerz yok elimizde. Rezervi artıracak politika yok. Nedir o politika. Reformların yapılması, dışardaki yatırımcılara kurumların bağımsızlığana saygı duyulduğu, demokratik hakların insanlara verildiğini vermek lazım. Ama yok. İktisat dedeğiniz şey bağımsız değildir. Bize güvendemidkleri için para gelmiyor para gelmediği için de kur yukarıya artıyor.