Ekonomi
18 Tem 2023 21:28 Son Güncelleme: 18 Tem 2023 21:50

Ünlü bankadan yıl sonu çarpıcı dolar kuru tahmini

Türkiye bugün ekonomide olağanüstü bir gün geçirdi. Dolar, euro ve altın rekor kırdı. Bank of America Securities (BofA), yıl sonu için yeni dolar/TL tahmininde bulundu.

Vergi ve ÖTV artışıyla birlikte zamlar peş peşe gelirken enflasyonun daha da yükseleceği endişesiyle dolar/TL, tüm zamanların rekorunu kırdı. Yurt içi piyasalarda artan enflasyon endişesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 20 Temmuz Perşembe günü saat 14.00'te açıklayacağı faiz kararı yatırımcının odağında bulunuyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ay politika faizini 25 baz puan artırarak "şahin" adımlarına son verebileceği öngörülerinin güçlenmesiyle dolara olan talep azaldı. Ancak, yurt içi piyasalarda artan enflasyon endişesi, dış borç ve bütçe açığı dolar/TL'nin yukarı yönlü hareket kazanmasına neden oldu.

BofA ekonomistleri, Türkiye'ye ilişkin olarak paylaştıkları raporda ise; Lira’daki değer kaybı, asgari ücretteki yüzde 34’lük artış, ÖTV ve KDV oranlarındaki artış nedeniyle 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 44’ten yüzde 58’e yükseltildi. Enflasyonun gelecek Mayıs ayında yüzde 65 ile zirve seviyeye ulaşacağı öngörüldü.

Merkez Bankası beklentilerini de paylaşan ekonomistler, bu hafta 500 baz puana varan bir faiz artışı olabileceğini belirterek, "300 ila 500 baz puan arasında bir artış olabilir. TCMB’nin ekonomiye beklenmeyen bir zarar vermemek için geçişi kademeli olarak yapacağını düşünüyoruz. Faiz artırımlarının ne kadar süreceği belirsiz. Yıl sonunda politika faizinin yüzde 35 seviyesinde olmasını bekliyoruz" ifadesine yer verildi.

Merkez Bankası'nın perşembe günü faiz kararını açıklaması beklenirken dolar kuru yeni günde 27,23 TL seviyesini görerek rekor tazeledi. BofA ekonomistleri ise, yıl sonu dolar/TL tahmininin 31 TL olduğunu açıkladı.