Gündem
19 Kas 2012 16:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:23

UNESCO SORDU! KAĞIT MEDYA ÖLÜYOR MU?

UNESCO Türkiye'deki iletişim sektörünün fotoğrafını çekti.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Büyük Buluşması, Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve İhtisas Komiteleri üyelerinden oluşan 160 kişilik bir heyetle 16-17 Kasım 2012 tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirildi. UNESCO buluşmasında Türkiye'deki iletişim sektörünün de fotoğrafını çekildi.

20. yüzyılın son çeyreğinde meydana gelen teknolojik gelişmelerle ortaya çıkan yeni medya kavramının sıkça tartışıldığı şu günlerde UNESCO da internet medyasını mercek altına aldı. Toplantıda yapılan tespitler gazetelerinde canını sıkacak cinsten..

KÂĞIT MEDYA ÖLÜYOR MU?
* Gazetelerin egemen olduğu iletişim dünyasında haberin ömrü bir gündü. Ancak günümüz dünyasında haber internet ortamına düştüğü anda tazeliğini yitiriyor.

* Kâğıt medya haberin anlık olarak tüketildiği günümüzde ihtiyacı karşılayamıyor. Bir gün önce internet medyası tarafından tüketilmiş olan haberlerin, bir gün sonra basılı kâğıtlar olarak okuyucunun önüne konulması okuyucuyu gazeteden soğutmaya başladı.

* Gazeteler internet sitelerine ağırlık vererek yeni ortama ayak uydurmaya çalıştı.

* Uzunca bir süre internet versiyonlarında sadece kâğıt nüshada yer alan haberlere yer veren gazeteler, internet sayfalarını sürekli güncellemeye, gelişmeleri anında yansıtmaya başladılar.

* Anlık gelişmelerle güncellenen gazetelerin internet sayfalarında fotoğraflara ek olarak videolar da konulmaya başlandı.

* Gazeteler, özel haberlerle, yorumlarla, kâğıt üzerindeki fotoğrafların akıllı telefonlar yardımıyla video görüntüsü şeklinde izlenmesini sağlayacak teknik gibi yenilikleri devreye sokarak kağıt medyanın ömrünü uzatmaya çalışıyor.

TÜRK DİZİLERİ PARA BASIYOR
Hızla gelişen Türk dizi sektörünün de konuşulduğu toplantıda 2012 yılında yurtdışına satılan Türk dizilerinin sayısı verildi. Ortadoğu'dan Balkanlar'a, Orta Avrupa'dan Japonya'ya geniş bir perspektifi olan dizi sektörünü Türkiye'ye 60 milyon doların üzerinden döviz girişi sağladı.

Televizyon dizileri televizyonlarımızda en çok izlenen programlar olurken yurt dışında da büyük ilgi görüyor.

Dizilerin izlenme alanı Ortadoğu'dan başlayarak, Orta Asya'ya, Balkanlar'a, Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti gibi Orta Avrupa ülkelerine, bazı Afrika ülkelerine, Rusya'ya, Afganistan'a hatta Japonya'ya kadar uzanıyor.

SATILAN DİZİ SAYISI 100'Ü AŞTI
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2005-2011 yılları arasında yerli yapım 35.675 saatlik televizyon dizisi 76 ülkeye satıldı. Bu satışlardan 60 milyon doların üzerinde döviz girdisi sağlandı. 2012 yılında yurt dışına satılan dizilerin sayısı 100'ü aştı.

Türk dizileri Eurodata TV Worldwide'ın her yıl yayınlanan "Dünyada Televizyonun Bir Yılı" raporunun 2012 yılı değerlendirmelerinde Türk dizileri önemli yer tutuyor.

TELEVİZYON İZLEME ALIŞKANLIĞI
Türkiye'de halkın televizyon izleme alışkanlığı oldukça yüksek.

Televizyon yayınları 18 milyon haneye ulaşıyor.

TUIK'e göre Türkiye'de tüketicilerin kültüre ayırdıkları toplam zamanın yüzde 87'sini televizyon izleme oluşturuyor.

Ülkemizde ortalama günlük televizyon izleme süresi 3 saat.

Ensonhaber