Gündem
07 Ağu 2013 17:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:20

ULUSLARARASI BASIN ENSTİTÜSÜ'NDEN HÜKÜMETE UYARI; "HANİ SÖZ VERMİŞTİNİZ?"

Uluslararası Basın Enstitüsü, Ergenekon Davası'nda gazetecilere verilen cezaları eleştirdi.

Merkezi Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve ona bağlı Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), "Ergenekon davasında yaklaşık iki düzine gazetecinin, beş yıl ile ömür boyu hapis arasında cezalara çarptırılmasından endişe duyduğunu" açıkladı.

IPI İcra Direktörü Alison Bethel McKenzie bildiride şu yorumu yaptı:

"Türk hapishanelerindeki gazetecilerden birçoğunun, meslekleri gereği yaptıkları işe misilleme olarak tutuklandığı konusunda uzun zamandır korkularımız vardı. Varılan bu sonuç, Ergenekon davasındaki çok sayıda endişe verici suçlamalar ve yasal süreçteki ihlallerle güçlenmiş görünüyor. Bu gazetecilerden birçoğunun demir parmaklıklar ardında şimdiden yıllar geçirmiş olduğunun dikkate alınarak yetkililerin, temyiz sürecinde onları salıvermesi çağrısı yapıyoruz."

ARINÇ SÖZ VERMİŞTİ
"Bu kararlar aynı zamanda Türkiye'nin muğlak terörle mücadele ve ceza kanunlarının nasıl aşırı derecede zorlanarak genişletebildiğini gösteriyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç geçen aralıkta IPI heyetine, dördüncü yargı paketinin tutuklu gazeteciler sorununa çözüm olacağı sözünü vermişti. Öyle görünüyor ki sonuçta bu paket de pek az ilerleme sağlayabildi. Türkiye'deki yasa yapıcıları, kamu yararı adına ifa edilen eleştirel haberciliğin terörle eşdeğer görülmeyeceğini garanti eden reformlar uygulamaya ve yeni bir anayasanın basın ile ifade özgürlüğünü AİHM dahil uluslararası normlara uygun olarak koruma altına almasını sağlamaya çağırıyoruz."