Gündem
05 Haz 2014 13:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:15

Uluslararası Basın Enstitüsü'den Taraf davasına kınama!

Taraf'a 52 yıl hapis istemiyle açılan davaya Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tepki gösterdi.

Türkiye’de son yıllarda basına yönelik baskınlardan endişeli olduklarını ifade eden IPI açıklamasında, Erdoğan’ın hukuk sistemine müdahale ederek bağımsız medyaya savaş açtığı belirtildi

Taraf yazarı Mehmet Baransu ve eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Murat Şevki Çoban hakkında “Gülen’i bitirme kararı 2004’te MGK’da alındı” başlıklı haber nedeniyle 52 yıl hapis istemiyle dava açılmasına, ulusal ve uluslararası camiadan tepkiler sürüyor. Son olarak Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) bir açıklama yaparak, Taraf’a açılan davayı kınadı. IPI iştiraki olan Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO) son gelişmelerden duydukları endişeleri dile getirerek, Başbakan Recep Erdoğan’ın ve hükümetin basına yaklaşımını eleştirdi. Açıklamada, Başbakan’ın medyayı, kendi hedeflediği “Yeni Türkiye’ye karşı” olarak değerlendirdiği ve hukuk sistemini kullanarak bağımsız medyayla savaştığı dile getirildi. Metinde, “Bu dava, Başbakan için kendisini eleştirenleri susturmak adına kendisini sorgulayan gazetecilere karşı yaptığı ilk saldırı ve halay kırıklığı değildir. Ve kendisi hukuk sistemini kullanarak bağımsız medyayla olan savaşında sıkıntılı yeni bir cephe daha açmıştır” ifadeleri kullanıldı.

“VATAN HAİNİ” iLAN EDiLMIŞTİ

IPI, yaptığı açıklamada öncelikle Taraf’a açılan davanın gerekçesinin “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etmek” olarak gösterildiği hatırlatıldı. MGK belgelerinin içeriğine de yer verilen beyanatta, Baransu’nun bu belgelerle, inanç temelli toplumsal hareketleri hedefleyen bir hükümet planının varlığını ortaya koyduğunu ifade etti. Açıklamada haber yayımlandıktan sonra Başbakan Erdoğan ve hükümet yetkililerinin verdiği tepkiler de gündeme getirildi. Bizzat Başbakan ve hükümet çevresi tarafından Taraf’ın “vatan haini” ilan edilmesine karşı, Başbakan’ın vatana ihanet sözleri nedeniyle karşı dava açılmıştı. Açıklamada, Taraf’ın avukatının bu davayla ilgili sözlerine de yer verildi. Avukat Veysel Ok, “Müvekkilim ‘vatan haini’ gibi sunulmakta ve kendisinin bazı kitleler tarafından hedeflenmesi sağlanmaktadır” ifadelerini kullanmıştı. IPI Basın Özgürlüğü Danışmanı Steven M. Ellis de, Taraf’a açılan dava hakkında özetle şunları söyledi: “Gazeteciler, kamu yararı adına bilgi topladıkları göz önüne alınarak değerlendirilmelidir.”