Gündem
07 Mar 2013 10:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:03

ULUDERE RAPORUNDA ÇARPICI SAPTAMA!

Alt Komisyon, Uludere raporunu tamamladı. Raporda istihbaratın nasıl sağlandığı, emri kimin verdiği sorularınınn yanıtı yok.

Radikal.com.tr’den Tarık Işık’ın haberine göre; Uludere’de 28 Aralık 2011’de 34 sivilin hayatını kaybettiği bombalamanın ardından 9 Ocak 2012’de TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun bünyesinde kurulan ve 15 ay çalışan Uludere Alt Komisyonu nihayet taslak raporunu tamamladı. Olayın nasıl meydana geldiğini ortaya çıkartacak kritik soruların hiçbirinin cevabının bulunmadığı taslak raporda, sorun asker ve sivil arasındaki koordinasyon eksikliğine bağlandı. Sorumlulara dair ise hiçbir ifade yer almadı. Rapor AK Partili İhsan Şener, Mehmet Kerim Yıldız, Hamza Dağ, Abdurrahim Akdağ, Gülşen Orhan’ın ‘kabul’, CHP ’li Levent Gök, MHP ’li Atilla Kaya ve BDP ’li Ertuğrul Kürkçü’nün ‘ret’ kararı ile 3’e karşı 5 oyla kabul edildi.

Koordinasyonsuzluk oldu

Edinilen bilgiye göre 76 sayfalık raporun 62 sayfası mağdur ailelerin ve ilgili birimlerin ifadelerinden oluştu. Raporda Heronların 15.59’da grubu tespit etiği, ilk bombanın ise 21.39’da atıldığı belirtilerek, “İlk görüntüyle bombalama arasında 3.5 saat içerisinde daha geniş, daha derin analiz yapılabilirdi” denildi.
Asker ile valiliğin koordinasyonsuzluğunun ifade edildiği raporda, “34 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olayda herhangi bir kasıt bulunmamaktadır. Kurumlar arasında askerin valiliğin ve diğer kurumlar arasında yetki karmaşasının olması, valiyle askeri birimler arasındaki koordinasyon noksanlığı, valiliğin olaylara katılma süreci değerlendirildiğinde birimler arasındaki koordinasyonun sağlanamadığı görülmektedir” denildi. Raporda “ihmal” ve “hata” kelimelerinin kullanılmadığı da belirtildi. Raporda, “Yerel güvenlik birimleriyle operasyon üzerinde bir bilgi paylaşımı olmadığı tespit edilmiştir” ifadesine de yer verildi. Değerlendirme bölümünün ardından bazı öneriler de getirildi. Raporda, “sınır güvenliğinin sağlanması için sınırda tüm dağlık bölgeye dikenli tel çekilmesi”, “elektronik kamera ile bölgenin izlenmesi”, “kaçakçılığın önlenmesi ve yasal statü altına alınması için bölgeye bir gümrük kapısı kurulması” da önerildi. Rapordan dikkat çeken bir öneri de çıkarak, “Operasyonlarda valilerin yetkileri arttırılmalı ve koordinasyon valilerde olmalı” denildiği de bildirildi.
Raporun değerlendirme bölümünde bölgede Fehman Hüseyin’in hareketli olduğunu çeşitli istihbarat raporlarında bulunduğuna ilişkin bilgi de yer aldı. PKK’lı K.A’nın itiraflarına da raporda yer verildi. K.A. savcılığa verdiği itiraflarında “34 vatandaş arasında PKK’lılar olduğunu ve bombalama sırasında kaçtıklarını bir PKK üyesinden duydum” demişti. Raporda ailelere 100 bin TL’ye yakın tazminat ödendiği, maaş bağlandığı ve burs verildiği böylece “devletin gerekeni yaptığı” da ifade edildi.


RAPORUN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN