Gündem
11 Haz 2013 22:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:13

ULUDERE DAVASINDA FLAŞ GELİŞME!

Savcılık, olayın soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı vererek dosyanın Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderilmesine karar verdi.

Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Irak sınırında düzenlenen ve 34 kişinin ölümüne neden olan hava operasyonunu soruşturan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, görevsizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderdi.

Uludere İlçesi'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda 34 kişi yaşamını yitirdi. Olayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Taksirle ölüme sebebiyet vermekten' dolayı açılan soruşturmada görevsizlik kararı vererek, dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi.

Uludere olayıyla ilgili yaklaşık 1.5 yıldır soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında bugüne kadar MİT ve Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere bir çok kurumdan olayla ilgili bir çok bilgi ve belge istedi. Soruşturma kapsamında İnsansız Hava Araçları'nı da inceleyen savcılık, son olarak TBMM'de kurulan Uludere Komisyonu'nun raporunu da soruşturma dosyasına almıştı.

Uludere'de ölen 34 kişinin ailelerinin avukatları, soruşturma dosyasının Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderilmesine tepki göstererek, "Savcılık bu bir kazadır diyor. Uçaktan bomba düşmüş, 34 kişi ölmüş. Bu nedenle dosyayı askeri mahkemeye göndermeye karar verdi" dedi. Avukatlar, dosyanın Diyarbakır'da bulunan 7'nci Kolordu Komutanlığı veya 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Savcılıkları'na göndermek yerine Genelkurmay'a gönderilmesinin ise soruşturma kapsamında generallerin bulunmasından kaynaklanmış olabileceğini belirtti.

"GÖREVSİZLİK KARARI DOĞRU DEĞİL"

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' ve 'Görevi kötüye kullanma' gerekçesiyle yürüttüğü Uludere soruşturmasını görevsizlik kararı verip Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na göndermesine Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ile Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi tepki gösterdi.

Uludereli ailelerinde avukatlığını da yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, görevsizlik kararının hukuki açıdan doğru olmadığını ileri sürdü. Elçi, şunları söyledi: "Olay sivil insanlara ve sivil yerleşim alanlarında gerçekleştirilmiştir. Askeri usül ceza yasası kapsamına giren bir suç değildir. Genelkurmay'ın sorumlu tutulduğu bir olayda yine Genelkurmay'a bağlı bir savcının olayı soruşturacak olması doğru ve hukuki değildir. Soruşturmaya başından beri konulan kısıtlılık kararı, bizlerin dosyayı görmemize ve katkı sunmamızın önü kapatılmış oldu. Soruşturmanın adil ve tarafsız bir şekilde sürdüreleceği konusunda kaygılarımız arttı."

"ULUSLARARASI YOLLARI KULLANACAĞIZ"

Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, görevsizlik kararının hukuk dışı bir karar olduğunu, olayı tamamıyla kapatmaya yönelik bir çaba olarak değerlendirdiklerini ifade etti. Nuşirevan Elçi, şuları söyledi: "Başından beri yargının üstüne düşeni yapmadığını, gerekli incelemeleri yapmadığı görüşü hakimdi. Bu kararı hukukun katli olarak değerlendiriyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Yargı olarak bu insanları ne kadar temize çıkarsalar dahi 76 milyon vicdanında suçları sabittir. Haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Bundan sonra uluslararası yasal yollarını kulanacağız" dedi.

DHA