Gündem
06 Şub 2012 13:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:18

'ÜLKÜCÜLER CEZAEVİNDE YILMAZ GÜNEY'İ ŞİŞLETECEKTİ'

Erden Kıral, Aynadan Yansıyan Hatıralar adlı anı kitabında ülkücülerin Yılmaz Güney'i cezaevinde öldürme girişimini anlattı.

Biz, sinemamızın usta yönetmenlerinden Erden Kıral’ın son filmi Kuş’u beklerken, yönetmen anılarını yazdığı Aynadan Yansıyan Hatıralar kitabıyla karşımıza çıktı. Agora Kitap’tan çıkan kitapta Kıral, 1965’ten günümüze kadar gelen çetrefilli sinema macerasını ayrıntılarıyla anlatıyor. Kanal, Bereketli Topraklar Üzerinde, Hakkari’de Bir Mevsim, Ayna, Mavi Sürgün, Dilan gibi uluslararası alanda başarılı olan pek çok filme imzan atan Kıral, yaşadıklarını içtenlikle anlatarak bir taraftan kendisiyle hesaplaşıyor diğer yandan da tarihe not düşüyor. Kıral’ın yönetmenlik yaşamı başarılarla, kimi sansasyonel olaylarla ve hayal kırıklıklarıyla dolu... Kıral kitabında, Yol filmindeki ’el çektirilme’ olayının perde arkasını, başlamadan biten Hollywood macerasını, Berlin’de ödül aldıktan sonra Türkiye’de göz altına alınışını ve Yılmaz Güney’in hapishanede ülkücüler tarafından nasıl öldürülmek istendiğini detaylı bir şekilde yazmış.

YILMAZ GÜNEY HAMAMDA ÖLDÜRÜLECEKTİ
"Cezaevinde Yılmaz’ın ’işini bitirmek’ için, adi suçtan bir mahkûmu içeriye alıyorlar. (Organize işler.) Ülkü Ocak’lı bir genç Yılmaz’ın koğuşuna yerleşiyor. Yılmaz ise kendisine tuzak kurulduğunu önceden öğrenmişti. Çünkü onun Ülkü Ocakları’ndan hayranları vardı, bunu biliyorduk... Hamam günü o genç hamama gidecek ve hamamda Yılmaz’ı şişleyecekti. Yılmaz ise o gün daha erken hamama gider ve bir kurnanın başında beklemeye başlar. Adam gelir ve onun yanındaki kurnaya oturur. Yılmaz gencin elindeki havlunun içine konmuş şişi görür, sabunlanmaya başlayınca Yılmaz elindeki kaynar su dolu tası onun yüzüne fırlatır, üzerine atlayıp şişi ele geçirir, boğuşurlar, sonunda genç pes edip, her şeyi itiraf eder."

Olkan Özyurt/Sabah