Gündem
04 Kas 2014 16:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:53

Ülker'den flaş açıklama!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, United Biscuits'in (UB) satın alma maliyeti ve ödeme planına ilişkin, "Parayı ödeyince belli olacak.

Gazetelerde yazılanlar üç aşağı beş yukarı doğru. 10 günde parayı peşin ödeyeceğiz. Finansmanın yüzde 60'ını kendi cebimizden ödüyoruz, yüzde 40'ını borç alıyoruz" dedi.

Murat Ülker, UB'nin satın alma süreciyle ilgili düzenlenen basın  toplantısında, hem takım arkadaşlarına hem de müşterilerine teşekkür etti.  Kendilerini destekleyen müşterilerin bu satın almada önemli rol oynadığını  vurgulayan Ülker, "Memleketin şu an içinde bulunduğu an değil de evvelden beri  sağlamış olduğu istikrar olsun, ekonomik gelişmeler de bize güç veriyor"  değerlendirmesini yaptı.

Ülker, son dönemde Türkiye'de güzel şeyler yaşandığını belirterek,  şunları kaydetti:

"Dışarı gittiğinizde pasaportunuzu verdiğiniz zaman, kim olduğunuz,  kimlerden olduğunuz, hangi ülkeye mensup olduğunuz ve nasıl bir ekonomiye sahip  olduğunuz mühim. Şu da çok önemli; hiç olmayan şeyler Türkiye'de oluyor. Belki 20  yıldır var. Dışişlerinde bir büyükelçi sizin malınızla ilgileniyor. Bir ateşe,  sizin için bir imkan var, bakıp takip ediyor. Bunlar güzel şeyler. Bunlar  devletle bürokratla milletin bir arada olması, bize çok büyük bir güç katıyor.  Bunun için isim zikretmeden herkese teşekkür ediyorum. Bu satın alma hem sektör  hem de ülke için çok önemli bir gelişme. Bu satın almada bize destek olan hem  Türk hem de yabancı finansman kuruluşlarına teşekkür ederim. Diyeceksiniz ki;  'Paranız mı yok?' Para cepte güzel. Cebinizdeki parayı verip de iş yapmanın  manası yok."

Ülker, şirketin kuruluş yılları ve gençlik yıllarından bazı anıları da  paylaşarak, 70 yıllık tecrübeleriyle Türkiye'den bir dünya üçüncüsü şirket  çıkarttıklarını söyledi. Aslında 184 yıllık şirketi parayla satın almadıklarını  dile getiren Ülker, bu şirketi 70 yıllık tecrübeleriyle satın aldıklarını ifade  etti.

"Hedefimiz 4 milyar kişiyi memnun etmek"

    Ülker, UB'nin aslında ilk kuruluşunda McVitie's adında bir pastane  olarak kurulduğunu ve Kraliçe'nin doğum günü pastası, evlilik pastası gibi özel  günlerdeki pastalarını yaptığını anlattı. Son olarak Prens William evlenirken,  McVities's'ten pasta istediğini aktaran Ülker, "Şu anda şirket bisküvi yapıyor,  pasta yok. Eski pastacı ustaları bularak pastayı yapmışlar. Küçükten beri pasta  yapıldığı için belli bir reçeteye göre yapılıyor ve Kraliçe de bizzat pasta  yapımıyla ilgilendi. Bu bizler için bir hikaye ama İngilizler ve McVitie's  markası için mühim bir şey" diye konuştu.

Ülker, bu yatırımı yaparken ölçüp biçtiklerini ve rakamları kuyumcu  titizliğiyle incelediklerini söyleyerek, geçen ay UB'nin dünyadaki tüm  fabrikalarını ziyaret ettiğini, Afrika'ya, Nijerya'ya, Hindistan'a, Londra'ya  gittiğini ve neredeyse yaptığı seyahatlerin dünyayı iki defa dolaşmaya denk  geldiğini belirtti. Son yaptığı 5 günlük seyahatte 3 gün uçakta uyuduğunu anlatan  Ülker, şu görüşleri de paylaştı:

"Yakın zamanda birçok markalarımızı McVitie's filan diye soyadı  değişmiş olarak ve McVitie's'in birçok markasını soyadı Ülker olarak piyasalarda  görmüş olursunuz. Sıfırdan başladık. Türkiye'nin birincisiydik. Şimdi dünyanın  üçüncüsü olduk. Öncelikle yerimizi korumak istiyoruz. Sonrasında da üst sıralara  çıkmaya çalışacağız. Önümüzdeki dönemde iki şirketin birleşmesi ve birbiriyle  çalışmaya alışması lazım. Bunların zor olacağını sanmıyorum. UB'nin üst  yöneticileri Londra'daki toplantıda 'Bu iş çok iyi oldu, hem de mutlu son oldu'  dedi. Ben de 'yanlış olmasın, çok iyi oldu ama bu mutlu bir son değil, mutlu bir  başlangıç olsun' dedim. Çünkü yapacak daha çok işimiz var."

Ülker, Yıldız Holding'in Avusturalya'da ve Rusya'da sadece bir Godiva  dükkanlarının bulunduğunu, Latin Amerika'da bir Godiva dükkanlarının bile  olmadığını aktardı. Geri kalan yerlerde iyi, kötü olduklarını söyleyen Ülker,  faaliyet gösterdikleri yerlerde 4 milyar kişi yaşadığını ve ilk hedeflerinin bu  kişileri memnun etmek olduğunu vurguladı.

   "Finansmanın yüzde 60'ını cepten ödüyoruz, yüzde 40'ını borç  alıyoruz"

Ülker, toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını da  yanıtladı. UB'nin ne kadara satın aldığına ve ödeme planına ilişkin soruya Ülker,  "Parayı ödeyince belli olacak. Bu işin adeti böyle. Gazetelerde yazılanlar üç  aşağı beş yukarı doğru. 10 günde parayı peşin ödeyeceğiz. Finansmanın yüzde  60'ını kendi cebimizden ödüyoruz, yüzde 40'ını borç alıyoruz. Bu borcu çeşitli  finans kaynaklarından alıyoruz. Bizi finanse etmek isteyen çok oluyor. UB'nin  fiyatını mukayese ettiğinizde, çarpanlarıyla baktığınızda Ülker daha pahalı"  şeklinde cevap verdi.

  Murat Ülker, UB için 3 yıllık ve Ülker için daha uzun süreli planları  olduğunu ve o planlara göre teklifleri verdiklerini söyleyerek, kurlardaki  hareketleri takip ettiklerini ve bu konuda herhangi bir endişelerinin olmadığını  dile getirdi. Turkcell ile ilgili bir soru üzerine de Ülker, "Bildiğim kadarıyla  Turkcell'in finansmanı yapıldı. Şu anda Turkcell'in finansmana ihtiyacı yok.  Turkcell'in probleminin önümüzdeki dönemde çözüleceğini düşünüyorum. Tabi,  Turkcell'in borsadaki durumu ne olur? Bunu bilemem, buna yetkim de yok" yorumunu  yaptı.

Ülker ile UB'nin farklı coğrafyalarda faaliyet göstermelerinin  kendileri için faydalı olduğunu ve bununla ilgili stratejileri şimdiden  yaptıklarını belirten Ülker, "Bizim mallarımız Hindistan ve Afrika pazarında  tüketicileri daha fazla memnun edecek nitelikte. UB'nin malları ise bizim  olduğumuz piyasalarda bize daha fazla imkan verecek. Markaların yerleri ve  imkanları bizlere sinerji sağlayacaktır. Bakkal hesabı yapılınca bu kadar paraya  bu kadar iş yapılmaz. O nedenle biz buradan bir post daha çıkarırız. Bir post  çıkartmaktaki kastım; öncelikle finansmanı geri ödemek. Ondan sonra yatırımcımızı  memnun edecek temettü ödemek. Yurt içi ve yurt dışındaki fabrikalarımız dahil  yıllık 200 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Bu yatırılan paralar hemen geri  gelmiyor. Bunun için çalışacağız. Sıralamada basamaklar arasında çok fark var.  Öyle hemen ikinci sıraya yükselmek kolay değil" ifadelerini kullandı.

  
"Tencerede pişirip kapağında yiyeceğim anlayışıyla bir yere  varamazsınız"

Ülker, Brezilya'da bir yatırım yapmaya çalıştıklarını ancak basit bir  sebepten dolayı bunun gerçekleşmediğini ama yapmayacakları anlamına da  gelmediğini, Rusya'da da yatırım yapmak istediklerini, bir türlü gerçekleşmeyen  bu yatırımın bir gün olacağını anlattı. Godiva'nın finansmanı konusundaki soruyu  ise Ülker, şöyle yanıtladı:

"Godiva'nın finansmanını bir yıl içerisinde kapattık. Çünkü daha uygun  bir finansman imkanı doğdu. Diyeceksiniz ki; borcumuz yok mu? Cebinizdeki parayla  iş yapmak gibi bir durum olmaz. Birisi size 'para vereyim birlikte yapalım'  derken, siz 'yok, ben kendim yapayım, tencerede pişirip kapağında yiyeceğim'  anlayışıyla bir yere varamazsınız. Önemli olan ne finansman kullanıyor, ne kadar  zamanda bunu ödüyorsunuz. Bütün bunlara göre yatırım yapılır. Borç yiğidin  kamçısıdır. Borç olmadan bir iş olmuyor."

   "Kraliçe sipariş verirse..."

Ülker, "Kraliçeye bir jest yapacak mısınız?" sorusuna da kendi  işlerinin içinde zaten reklamın olduğunu ve Kraliçe sipariş verirse Türkiye'deki  çeşitlerle belki de daha güzel pasta yapabilecekleri cevabını verdi.

Ülker, ana faaliyet alanlarına ağırlıklarının devam edeceğini, bunun  diğer işleri yapmayacakları anlamına gelmediğini ve bu alanlarda stratejik  ortaklık, halka arz ya da tamamen satış gibi stratejileri izleyebileceklerini  dile getirdi.

Zorlanan balerin benzetmesi

Ülker, bir soru üzerine sanayinin sorunlarına ilişkin ise şunları  söyledi:

"Türkiye'de sanayinin en büyük sorunu; biz her bakanlığa bağlı iş  yapıyoruz. Tarım Bakanlığı'na, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na, Ekonomi  Bakanlığı'na ve Sağlık Bakanlığı'na bağlıyız. Bir işin bir sahibi olsa bizim  açımızdan iyi olacak. Birisi 'bu işi şöyle yap' derken, diğeri 'şöyle yap ama  böyle de yapsan iyi olur' diyor. Zorlanan bir balerin gibi ikisini bir arada  yapamıyoruz bazen."

  
"UB'nin yönetiminin başında kalmasını istiyoruz"

Ülker, satın alınmasının yurt dışında da aks-i seda bulduğu UB'nin  yönetiminin başında kalmasını istediklerini ve herhangi bir yönetim değişikliği  öngörmediklerini de sözlerine ekledi.

Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Cem Karakaş ise Ülker ve UB'nin  birleşmesiyle dünya çapında 33 üretim tesisisin yıllık kapasitenin 1,3 milyon  tona ulaşacağını ve 2013 verilerine göre 2,6 milyar sterlinlik satışlara  ulaşılacağını ifade etti.

Toplantının ardından Murat Ülker basın mensupları ve katılımcılara  aşure dağıttı.