Medya
20 Şub 2011 09:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:03

ÜLKER GRUBU NEDEN DOĞAN MEDYASINA TALİP OLDU?

"Ülker Şirketler Grubu, Doğan Yayın Holding'e hangi nedenlerden dolayı talip oluyor?"

Medya İnternet'te bulut, şirketler için umut

Büyük şirketler kendi İnternet medya platformlarını kurmak zorundalar
Ülker Grubu'nun Doğan Medya Grubu'na talip olmasının altındaki basit ekonomik gerekçeye pek dikkat eden yok. Ülker gibi bir grubun medyada kullandığı yıllık reklam harcaması 1 milyar TL civarında olmalı.

Medyaya bu büyüklükte bir reklam bütçesi ayıran grubun kendi medya grubuna sahip olması çok doğal. Hele medyanın değerinin aşırı düştüğü Türkiye ortamında...
Hal böyleyken, kimi büyük grupların pazarlama iletişimi departmanlarından, 'İnternet'te medya platformu kurmayacağız, onun yerine Facebook ve Twitter gibi mevcut sosyal medya platformlarını kullanmayı tercih ediyoruz' gibi mantıki temellerden yoksun prensip kararları aldıkları duyumları alıyorum.

Konvansiyonel medya sahipliğinin bile ekonomikleştiği, rantabl olabildiği bir ortamda, çok daha ekonomik kurulabilen ve üstelik çok daha büyük faydalar sağlayan İnternet medya platformu kurmama kararı, büyük şirketler için ciddi risk.
IAB'nin (Interactive Advertising Bureau) sonuçları geçtiğimiz gün yayınlanan Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması, markalar için gençlere ulaşmanın en kolay yolunun İnternet olduğunu açık seçik ortaya koyuyor.
Araştırmaya göre, Türkiye'de sayıları 12,3 milyonu bulan 12-25 yaş arası gençlerin yüzde 98'i her gün ya da haftada birkaç kez İnternet'e giriyor.

Araştırma sonuçları gençlerin uyanık oldukları zamanın büyük bölümünü İnternet'te geçirdiklerini gösteriyor. İşin daha da ilginç yanı gençlerin yüzde 54'ünün diğer mecralara da İnternet üzerinden ulaşıyor olmaları. Yüzde 32'si İnternet'ten radyo dinlerken, yüzde 34'ü İnternet'ten televizyon izliyor ve yüzde 39'u da gazetelerini İnternet üzerinden takip ediyor. Araştırma, sosyal ağların da gençler tarafından yoğun olarak kullanıldığını gösteriyor.
Kısacası içinde bulunduğumuz dönem büyük gruplar için kendi İnternet medya platformlarını kurmaları için tam zamanı. İnternet üzerinde kendi medya platformlarını kurmayan, kendi İnternet medya markalarını yaratmayan şirketleri rekabetçi olamayacakları bir gelecek ortamı bekliyor.

Yurtsan ATAKAN / www.aksam.com.tr