Ekonomi
12 Eki 2023 21:55 Son Güncelleme: 12 Eki 2023 22:15

Ülke tarihinin en büyük halka arzı olacak! SPK onay verdi

Tab Gıda'nın halka arzı Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı. Tab Gıda'nın halka açıklık oranı, taslak izahnamede yer alan bilgilere göre yüzde 18,5 olarak kaydediliyor. 52.5 milyon lotun 130 liradan "Bireysele Eşit Dağıtım" yoluyla işleme açılması bekleniyor.

Tab Gıda San. ve Tic. A.Ş. halka arz edecek. SPK'nın "2023-61" numaralı bülteninde, dev gıda şirketinin halka arzı onaylandı.

Toplamda 46.483.400 TL nominal değerli paylarını bireysel yatırımcılara ve şirket çalışanlarına eşit şekilde dağıtacak olan Tab Gıda'nın halka açıklık oranı, taslak izahnamede yer alan bilgilere göre yüzde 18,5 olarak kaydediliyor.

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin konsorsiyum liderliğini üstlendiği halka arz sürecinin ardından Tab Gıda, Borsa İstanbul "Yıldız Pazar"da işlem görmeye başlayacak.

Talep toplama tarihlerinin önümüzdeki günlerde belli olması bekleniyor.

Halka Arz Detayları

Hisse Kodu: TABGD
Toplam Lot: 52.500.000 Lot
Fiyat: ₺130
Toplam Arz Büyüklüğü: ₺6.825.000.000
Dağıtım: Bireysele Eşit Dağıtım

Halka Arz Şekli

Sermaye Artırımı : 18.593.360 Lot
Ortak Satışı : 27.890.040 Lot (Tfi Tab Gıda Yatırımları A.Ş.)
Halka Arz Gelirinin Kullanım Alanları

%42 Yatırım finansmanı
%23 Yenilenebilir enerji yatırımları
%20 Finansal borçluluk seviyesinin azaltılması
%15 Dijitalleşme ve teknoloji yatırımları

Fiyat İstikrarı

30 gün

Satmama Taahhüdü

180 Gün, İhraççı.
1 Yıl, Ortaklar.

Halka Açıklık

Yüzde 18,5

TAB Gıda Ne İş Yapar?

Şirket, 29 Temmuz 1994 tarihinde kurulmuştur. TAB Gıda ve bağlı ortaklıklarının ana faaliyet konusu, Burger King, Popeyes, Arby’s, Sbarro, Usta Dönerci, Usta Pideci ve Subway markaları altında, franchise lisansı verme ve hamburger, tavuk, pizza, sandviç, döner ve pide restoranları işletmeciliğidir.

Hizmet Alanları ve Lokasyonlar: TAB Gıda, AVM’ler başta olmak üzere, cadde restoranları, havalimanları ve otoyollar üzerinde açılan restoranlar ile hizmet vermektedir.

Satış Kanalları: Ürünlerinin satışını iki ana kanal üzerinden gerçekleştirmektedir. Ana satış kanalı, restoranda yapılan banko satışları olup, hem kendi işlettiği restoranlar hem de franchise’lar aracılığıyla satışlarını gerçekleştirmektedir. Bunun yanında, ürünlerinin satışını üçüncü taraf paket servis sağlayıcılar aracılığıyla paket servis kanalından da gerçekleştirmektedir.

Restoran Sayısı: 31.12.2022 tarihi itibarıyla Sistem Geneli’nde 1.468 adet restoran ile hizmet vermektedir.

Coğrafi Dağılım: Şirket, Türkiye, Kuzey Kıbrıs, Kuzey Makedonya ve Gürcistan coğrafyalarında hizmet vermektedir.

Halka Arz Nedir?

Halka arz, bir şirketin paylarının (hisse senetlerinin) BIST Pay Piyasası’nda işlem görebilmesi için çok sayıda ve önceden bilinmeyen yatırımcılara çağrı ve ilan yoluyla pay (hisse senedi) satışı yapılmasıdır.

Halka arz sonrasında, şirketin hisse senetleri piyasada işlem görmeye başlar ve bu sayede yatırımcılar hisse senetlerini satın alarak şirkete ortak olabilirler.

Sonuç olarak, halka arz sayesinde şirketler alternatif finansman kaynağına ulaşmak suretiyle büyüme stratejilerini gerçekleştirilebilmek, yatırım yapabilmek gibi konularda kaynak ihtiyaçlarını karşılayabilirler.