Ukrayna'ya yaptığı saldırı sonrası dünyanın gözü Rusya'da! İşte sahip olduğu en güçlü silahlar

Rus ordusu sahip olduğu silahlarla dünyanın en güçlü orduları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Dünden bu yana Ukrayna'ya gerçekleştirdiği askeri müdahale sonrası Rusya'nın sahip olduğu silahlar merak konusu oldu. Peki Rus ordusunun en güçlü silahleri neler? İşte Rus ordusunun en güvendiği o silahlar!

Ukrayna'ya yaptığı saldırı sonrası dünyanın gözü Rusya'da! İşte sahip olduğu en güçlü silahlar - Sayfa 1

TOS-1A

T-72 tank şasisi üzerine kurulu çok namlulu roketatar sistemi. Bu sistem hafif zırhlı araçların ve otomobillerin imhası, yapı ve binaların yakılması ve yıkımı için tasarlanmıştır. Sistem, güdümsüz termobarik ve yanıcı roketlerle yoğun saldırı sırasında hedef alanda meydana gelen şarapnel ve şok dalgası sayesinde açık alanda ve tahkimat içinde bulunan düşman askerlerinin yok edilmesinde etkili. İlk kez, 1988—1989'da Afganistan'da kullanıldı.

119
Ukrayna'ya yaptığı saldırı sonrası dünyanın gözü Rusya'da! İşte sahip olduğu en güçlü silahlar - Sayfa 2

Buk-M1

Buk, Sovyetler Birliği ve halefi Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen ve seyir füzelerine, akıllı bombalara, sabit ve döner kanatlılara karşı koymak için tasarlanmış, kendinden tahrikli, orta menzilli karadan havaya füze sistemleri ailesidir. Buk-M1 adlı yarı aktif radar güdümlü orta menzil hava savunma sisteminin üretimine 1979'da başlandı. 1980'li yılların ortalarında Sovyet ordusu envanterine girdi. Mobil bir sistem olan Buk-M1 bataryası komuta aracı, hedef tespit radarı, her biri dört adet atışa hazır yarı aktif radar güdümlü 9M38M1 füzesi taşıyan altı adet atış birimi ve sekiz füze kapasiteli altı adet lojistik aracından oluşuyor. Menzili 45 km olan sistem 25.000 metre irtifada etkili olabiliyor.

219
Ukrayna'ya yaptığı saldırı sonrası dünyanın gözü Rusya'da! İşte sahip olduğu en güçlü silahlar - Sayfa 3

RS-24 Yars

Rus yapımı bir MIRV termonükleer kıtalararası balistik füzedir. Füze, ilk olarak 29 Mayıs 2007 tarihinde denenmiş olup RT-2PM Topol'den daha ağırdır. RS-24 Yars'ın eskiyen R-36 ve UR-100N füzelerinin yerini alması planlanmaktadır. Bu füzenin yıkıcı gücü 1945'te Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerinde atılmış Amerikan atom bombalarının yıkıcı gücünden 40-50 misli büyük.

319
Ukrayna'ya yaptığı saldırı sonrası dünyanın gözü Rusya'da! İşte sahip olduğu en güçlü silahlar - Sayfa 4

Rusya'nın 5. nesil savaş uçağı Sukhoi T-50, her türden gemiyi ve kara aracını yok etmek için geliştirildi. Uçağın silah donanımına X-35UE sınıflı yeni bir taktik füze dâhil edildi.Söz konusu füze, çıkarma botundan uçak gemisine kadar her türlü deniz hedefini, ayrıca lojistik depoları ve askeri araçlar gibi kara hedeflerini imha edebiliyor.

419