Dünya
02 Eki 2023 13:09 Son Güncelleme: 02 Eki 2023 13:11

Ukrayna’nın kalbinde ‘tarihi zirve’!

AB, ilk kez birliğe üye olmayan ülkelerden birinde toplantı gerçekleştiriyor. Söz konusu görüşme, ‘tarihi’ olarak nitelendirildi.

AB ülkelerinin dışişleri bakanları, ilk kez birliğe üye olmayan ülkelerden birinde toplantı gerçekleştiriyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 27 ülke dışişleri bakanlarını bir araya getiren görüşme, ‘tarihi’ olarak nitelendirildi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Kuleba, toplantının “tarihi” bir toplantı olduğunu belirterek, “Bu tarihi bir olaydır. Çünkü Dışişleri Konseyi ilk kez mevcut sınırlarının dışında ama Avrupa Birliği'nin gelecekteki sınırları içerisinde toplanacak” dedi.

"DAYANIŞMA VE DESTEK İÇİN BURADAYIZ"

Borrell ise bu toplantıların, AB sınırları içinde olmaması nedeniyle gayriresmi toplantılar olacağını ancak görüşmelerde ‘beyin fırtınası’ yapılacağını söyledi. Ayrıca Borrell, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski tarafından sunulan Ukrayna Barış Planı’nın da gündem maddelerinden biri olduğunu ekleyerek, “Aday ülke ve AB'nin müstakbel üyesi Ukrayna'da AB Dışişleri Bakanlarının tarihi bir toplantısını gerçekleştiriyoruz. Ukrayna halkına dayanışma ve desteğimizi ifade etmek üzere buradayız” dedi.