Dünya
13 Eki 2023 16:59 Son Güncelleme: 13 Eki 2023 17:03

Ukrayna'nın işgalini protesto etmişti... Rus gazeteci, zehirlenme şüphesiyle hastanede

Fransız savcılar, Rus gazeteci Marina Ovsyannikova'nın Paris'te bulunan apartman dairesinde canlı yayın sırasında Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimini protesto eden bir pankart açtıktan sonra aniden hastalandığını ve zehirlenmiş olabileceği şüphesini taşıdıklarını bildirdi.

Ukrayna savaşını canlı yayında protesto eden Rus gazeteci Marina Ovsyannikova, zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

Paris savcılığından yapılan açıklamada, Ovsyannikova'nın dün aniden rahatsızlandığı ve acilen hastaneye kaldırıldığı belirtildi. 

Savcılık, Ovsyannikova'nın zehirlenmiş olabileceği ihtimaliyle soruşturma başlatıldığını ve polisin gazetecinin Paris'teki dairesini incelediğini bildirdi. 

Ovsyannikova'nın Rusya'dan kaçmasına yardım eden Fransa merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ise gazetecinin tedavisinin sürdüğünü ve RSF'den bir ekibin kendisine eşlik ettiğini aktardı. Öte yandan sivil toplum kuruluşu, zehirlenme iddialarına dair bilgi paylaşmadı.

Gazeteci, Rus devletine ait Pervıy Kanal'da geçen yıl martta yapılan haber yayınına "Savaşı durdurun" ve "Size yalan söylüyorlar" yazılı pankartla çıkarak gündem olmuştu. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna savaşını eleştirdiği gerekçesiyle gazeteci, gözaltına alınmış ve 30 bin Rus Rublesi (yaklaşık 8 bin 500 TL) para cezasına çarptırılmıştı.

Ovsyannikova daha sonra aynı yıl temmuzda Kremlin'in yakınında savaş karşıtı protesto yapınca da ev hapsi cezası almıştı. Gazeteci, bir süre sonra da kızıyla birlikte ev hapsinden kaçarak Fransa'ya gitmişti.

Rus gazeteci hakkında, silahlı kuvvetleri itibarsızlaştırma ve dezenformasyon yapma gerekçesiyle bu ay gıyaben 8,5 yıl hapis cezası da verilmişti.