Gündem
25 Kas 2013 13:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:46

Ukrayna medyası da penguenci çıktı!

Gezi olaylarında CNN Turk ve NTV'nin düştüğü duruma, Ukrayna medyası da düştü.

Ukrayna’da dün, protesto gösterilerini düzenleyenlere göre 100 binden fazla kişi, Rusya’nın baskısıyla Avrupa Birliği’yle ekonomik işbirliği anlaşmasının askıya alınmasını protesto etti. İngiliz Independent gazetesi ise Ukrayna’daki ana akım medyanın 100 bin kişilik bu eylemi ’görmediğini’ söylüyor.
 
Rusya, Ukrayna’yı Belarus ve Kazakistan’ın üyesi olduğu kendi gümrük birliğine dahil etmeye çalışıyor. Ukrayna’nın ise AB anlaşmasını Rusya’nın baskısıyla askıya aldığı belirtiliyor.
 
Independent gazetesine göre Ukrayna hükümetinin bu kararı ülkeyi ikiye bölmüş durumda. Gazete, Rusya’ya karşı öfkenin boyutunun, hükümet karşıtı genç protestocuların ellerinde tuttukları afişlerden anlaşıldığını yazıyor. Bunlara örnek olarak da afişlerden birinde "No Putin No Cry" (Putin yok, Ağlamak Yok) yazdığını aktarıyor.
 
Ülkede dün 100 binden fazla kişi sokaklara dökülüp, hükümeti protesto etti. Bakanlıkların çevresindeki barikatı aşmaya çalışan göstericilere polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Eylem öylesine büyük çaptaydı ki, 2004’te yönetimi deviren ve ’Turuncu Devrim’ olarak bilinen gösterilerden sonraki en büyük eylem olarak gösteriliyordu.
 
Aynı saatlerde sadece birkaç kilometre ötede de hükümete destek eylemi vardı.
 
Independent gazetesinin Kiev’deki muhabiri Ukrayna’da ana akım kanalların hiçbirinin 100 bin kişinin katıldığı eylemden görüntüler yer vermediğini söylüyor. Bunun yerine televizyon kanallarının hükümete destek eylemini gösterdiğini belirtiyor. Gazetenin haberine göre, hükümet yanlısı eyleme binden az kişinin katılmasına karşın bir polis sözcüsünün "İki eyleme katılım aynı düzeydeydi" şeklindeki  sözlerini aktarıyor.