Dünya
18 Şub 2022 17:21 Son Güncelleme: 18 Şub 2022 20:19

Ukrayna krizine ilişkin Lukaşenko ve Putin'den ortak açıklama! "Bir saldırı olursa..."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizine ilişkin kritik açıklamalarda bulunuyor. Putin, krizin çözümünde Kiev'in yapması gereken tek şeyin masaya oturmak olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile Ukrayna krizine ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu. İşte iki liderin açıklamaları.

PUTİN: YAPILMASI GEREKEN TEK BİR ŞEY VAR

Ukrayna yönetiminin gerilimi körüklediğini söyleyen Rusya Devlet Başkanı Putin, "Kiev'in yapması gereken tek şey Donbass ile müzakere masasına oturmak ve anlaşmazlığın bir çözümü üzerinde anlaşmak, ne kadar erken olursa o kadar iyi" dedi.

Rusya’ya karşı yaptırımların her halükarda uygulanacağını ifade eden Putin, "Yaptırımların amacı Rusya ve Belarus’un gelişimini engellemek ve haksız rekabet oluşturmak" ifadelerini kullandı.

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, ortak basın toplantısında Rusya ile yapılan tatbikatların yakında sona ereceğini söyleyerek, Ukrayna tarafından olası bir saldırının geri püskürtülebileceğini ifade etti.

TATBİKATI BİRLİKTE İZLEYECEKLER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Belarus topraklarında yapılan "Müttefik Kararlılığı-2022" ortak askeri tatbikatını yarın birlikte izleyeceklerini duyurdu.

Putin, Lukaşenko ile Kremlin Sarayı'nda bir araya geldi. Görüşmenin başlangıcında yaptığı konuşmada Putin, Rusya-Belarus Birlik Devleti'nin inşasıyla ilgili ciddi mesafe katettiklerini belirtti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artarak 35 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Putin, bunun entegrasyon alanında yapılanların somut getirisi olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Görüşmede askeri alanda iş birliğini de ele alacaklarını vurgulayan Putin, Rusya ile Belarus'un "Müttefik Kararlılığı-2022" ortak askeri tatbikatının aktif safhasında bulunduğunu hatırlattı.

Putin, "Yarın (Lukaşenko ile) birlikte bu askeri iş birliğindeki önemli faaliyetlerden birisine katılacağız." ifadesini kullandı.

"BATI İLK RAUNDU KAYBETTİ, İKİNCİ RAUNDA GİDİYOR"

Lukaşenko da her iki ülkenin ekonomisinin geçen yıl iyi bir hızda geliştiğini belirterek "Şimdi, yılın başında hem Rusya hem de Belarus'a karşı herhangi bir ekonomik baskıya dayanacak şekilde uyum sağlamamız çok önemli. Yaptırımlarla bizim için bu daha zor." dedi.

Belarus ile Rusya askeri-siyasi yelpazesinin Batı'nın eylemleri nedeniyle lider bir konuma geldiğine işaret eden Lukaşenko, "(Batı'ya) hem askeri tatbikatlarımız hem de diplomasi açısından cevap vermeliyiz. Bu konuda da başarılı olma ihtimallerini düşük görüyorum. İlk raundu çok kötü bir şekilde kaybettiler. Bugün bakıyorum ki, Ukrayna'ya yarın saldıracağımız, kuşatacağımız, yok edeceğimiz şeklinde dünyayı korkutarak ikinci tura gidiyorlar. Bizim hiçbir zaman böyle bir planımız olmadı." diye konuştu.

Ayrıca Lukaşenko, tatbikata Putin ile katılacağını yineledi.