Dünya
04 Tem 2022 07:22 Son Güncelleme: 04 Tem 2022 07:24

Ukrayna istemişti, Türkiye el koydu!

Ukrayna-Rusya savaşı ile ortaya çıkan tahıl krizi devam ediyor. Türkiye, Ukrayna'nın el konulmasını talep ettiği tahıl taşıyan Rus kargo gemisine el koydu. Moskova hükümeti olay ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan Rusya-Ukrayna savaşı beraberinde tahıl krizini de getirdi. Türkiye ise Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın ülkeden çıkarılması ile ilgili yeni kararlar almıştı. Bununla birlikte geçen günlerde Ukraynalı makamlar, tahıl taşıyan Rus gemilerine Türkiye’nin el koyması yönünde çağrıda bulunmuştu. İngiltere merkezli Reuter haber ajansının haberine göre, Ukrayna’nın Türkiye büyükelçisi Vasyl Bodnar, bugünkü açıklamasında, Türk gümrük makamlarının, Ukrayna’dan çalındığı belirtilen tahılları taşıyan bir Rus kargo gemisine el koyduğunu söyledi.

Büyükelçi Bodnar, Ukrayna ulusal televizyonuna yaptığı açıklamada da konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Türkiye ve Ukrayna’nın tam işbirliği var. Gemi şu anda limanın girişinde tutuluyor. Türkiye gümrük yetkilileri tarafından alıkonuldu. Geminin durumu Pazartesi günü yapılacak müfettişler toplantısında belli olacak.”

Bununla birlikte konu ile ilgili Rusya’dan yazılı veya sözlü bir açıklama gelmedi.

BODNAR NE DEMİŞTİ?

Büyükelçi Bodnar, twitter hesabından Rus kargo gemisine el konulması yönünde şu paylaşımları yapmıştı:

“İşgal altındaki Berdansk’ten çıkan “Zhibek Zholy” gemisi Karasu limanına girdi. @GP_Ukraine’den aldığımız yazıya istinaden Türk tarafının ilgili tedbirleri almasını rica ettik.

Türk makamları ile iyi iletişim ve yoğun işbirliğimiz var. Alınacak kararların Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal etme girişimlerini önleyeceğinden eminim.”