Gündem
10 Mar 2022 13:07 Son Güncelleme: 10 Mar 2022 13:10

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Ateşkes konusunda ilerleme gösteremedik

Rusya-Ukrayna savaşının seyrini değiştirecek Antalya'daki tarihi zirve sona erdi. Toplantının ardından canlı yayında açıklamalarda bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Ben buraya insani bir amaçla geldim. Ateşkes konusunda ilerleme gösteremedik" ifadesini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Antalya'da gerçekleştirdiği üçlü zirvenin ardından açıklamalarda bulundu. Amaçlarının diplomatik bir çözüm geliştirmek olduğunu belirten Kuleba, "Rusya ve Ukrayna Dışişleri ilk defa bir araya gelmiş oldu. Bu görüşme hem kolaydı hem de zordu. Amacım en azından diplomatik bir çözüm bulabilmekti. İnsani trajediye yönelik olarak. En trajik durum şu an bu insanların saldırı altında almaları nedeniyle yaşanıyor. Kentler sürekli bombardıman altında. Ben buraya insani bir amaçla geldim. Amacım bir karar almak ve insani koridorun oluşmasını sağlamak. Mariupol kentinde sivillerin çıkmasını talep ediyoruz" dedi.

"ATEŞKES KONUSUNDA BAŞARILI OLAMADIK"
Ateşkes konusunda anlaşmaya varılamadığını aktaran Kuleba, "24 saatlik bir ateşkes konusunu ele aldık. Ateşkes istedik. Herhangi bir ilerleme kaydetmedik bu konuda. Öyle gözüküyor ki bu konunun Rus tarafından netleştirilmesi için diğer karar alıcıların devreye girmesi gerek. Ben yine bu formatta görüşme için hazır olacağım, eğer bir ilerleme kaydedebilirsek. Ben iki dışişleri bakanı bir araya gelince, tanımı gereği barış ve güvenlik konularını ele almaları gerekiyor. Ben bu bağlamda görüşmelere devam etmeye hazırım. Amacım Ukraynalı sivillerin acı çekmesini engelleyebilmek ve topraklarımızı Rus işgal güçlerinden arındırabilmek" dedi.