Gündem
23 Oca 2013 14:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:40

"UĞUR MUMCU YAŞASAYDI YA İŞSİZ OLURDU YA DA CEZAEVİNDE"

TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, Ocak ayının gazeteciler için yürek burkan bir ay olduğunu söyledi

20. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi Bergama İlçe Başkanlığı Uğur Mumcu, Basın ve Demokrasi konulu konferans düzenledi. TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel'in konuşmacı olduğu konferansa, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, CHP Bergama İlçe Başkanı Dr. İdris Yavuzyılmaz, parti yöneticileri, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

OCAK AYI YÜREK BURKUYOR
Burada konuşan Başkan Atilla Sertel, Ocak ayının gazeteciler için yürek burkan bir ay olduğuna dikkat çekerek, "Ocak ayında çeşitli tarihlerde Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Metin Göktepe, Hrant Dink gibi sekiz gazetecimizi, aydınımızı katlettiler. O nedenle Ocak ayı gazeteciler için yürek burkan, acı bir ay. İçimiz her zaman yanacak ama onların izinde, herkesin özgürce yaşayacağı, insan hak ve özgürlüklerinin olduğu Türkiye'yi yaratmak için mücadeleyi asla bırakmayacağız" dedi.

Geçmişte gazetecilerin katledilerek susturulmaya çalışıldığını bugün ise cezaevine atılarak ağır ağır öldürülmeye çalışıldığını vurgulayan Sertel, şöyle devam etti:

GAZETECİLERİN KARA YILI

"1990'lı yıllarda çok sayıda gazeteci, aydın katledildi. Özellikle 1992 yılı gazetecilerin kara yılı olarak tarihe geçti. 1992'de 12 gazeteci öldürüldü, 15 gazeteci silahlı saldırıya maruz kaldı, 55 gazeteci silahlı olmayan engelleme teşebbüslerine uğradı ve 165 gazeteci gözaltına alındı. 1993'te de Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük değerlerden, araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu'ya bombalı suikast düzenlediler. Amaç toplumu korkutmak, toplumun aydınlanmasına engel olmaktı. Bugün yöntem değişse de aynı amaç doğrultusunda gazeteciler, aydınlar cezaevine atılarak susturulmaya, sindirilmeye ve ağır ağır öldürülmeye çalışılıyor. Meslektaşlarımız ailelerinden, okurlarından ve sevdiklerinden koparılarak, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaevlerine atılıyor. Ama onlar mücadeleyi asla bırakmadı, bırakmayacak. Teslim olsalardı, direnmeselerdi şimdi dışardalardı. Uğur Mumcu eğer şimdi yaşamış olsaydı ne derdi, ülkenin içinde bulunduğu durumu nasıl yorumlardı tahmin etmek zor değil ama kesin olan bir şey var; eğer bugün yaşıyor olsaydı ya cezaevinde olurdu ya da işsiz."

Yaklaşık 1.5 saat boyunca günümüz gazeteciliğinden, ülkenin içinde bulunduğu duruma, Uğur Mumcu'nun hayatı ve düşüncelerine kadar geniş bir yelpazede görüşlerini aktaran Başkan Atilla Sertel'e CHP Bergama İlçe Başkanı Dr. İdris Yavuzyılmaz ve Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergamalılar adına teşekkürlerini sundu.