Medya
09 Nis 2016 11:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:27

Uğur Dündar'dan Atatürk yazısı: Alkolden ölmedi

Köşe yazılarının hemen hemen tamamı 'Atatürk ve laiklik' üzerine kurulu olan Uğur Dündar Atatürk'ün ölümüyle ilgili yeni bilgiler paylaştı.

Sözcü yazarı uzun yıllar tartışma konusu olan Atatürk'ün ölümüyle ilgili bir profesörün görüşlerini köşesine taşıdı. Buna göre Atatürk alkole bağlı sirozdan değil Osmanlı'nın Ortadoğu'daki topraklarından kaptığı parazitler yüzünden öldü.

İşte Uğur Dündar'ın köşesindeki o bölüm:

Atatürk siroza neden yakalandı? Hemen söyleyeyim; parazitlerden!.. Bu güçlü iddianın sahibi sıradan biri değil. Hayatını bilime adamış, parazitoloji ve mikrobiyoloji alanında makaleler, kitaplar yazmış, ayrıca katıksız bir Atatürkçü olan Prof.Dr. Gülendame Saygı…

SİROZA KAHİRE'DE YAKALANDI
Büyük Önder Atatürk’ün idrar yolları rahatsızlığına ve siroza sebep olan “Şistozoma” türü parazitleri, Osmanlı’nın Ortadoğu’daki sıcak topraklarında görev yaptığı sırada, büyük olasılıkla da Kahire’de kapmış olabileceğini düşünüyor. Onun kimi zaman at sırtında, hatta bazen yaya olarak yaptığı uzun yolculukların birinde, örneğin Kahire’ye giderken yıkandığı sudan, o coğrafyada çok yaygın olan parazitlerin bulaşmış olduğuna inanıyor.

ALKOL DEĞİL PARAZİTLER YÜZÜNDEN
“Sirozunun nedeni alkol değil, işte bu parazitlerdi“ diyor. Ulaştığı bulguları da yayınladığını, ancak bunların geniş toplum yığınlarına ulaşamadığını belirtiyor.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN