Televizyon
24 Şub 2012 20:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:22

UÇURUM DİZİSİNDEKİ ASIL HATA NE?

Uçurum dizisinde karakterlerden biri öyle bir laf ediyor ki, acaba bu diziyi yazanlar hiç mi askerlik yapmamış diyorsunuz? Medyaradar sinema-TV yazarı Murat Tolga Şen yazdı.

Günlerdir ortalığın tozu dumanı yatışsın diye bekliyorum. CHP milletvekili Nur Serter’in dizideki ’kötü kadın’la adının aynı olmasından dolayı verdiği tepki ortalığı epey bir çalkaladı. Herkes konu üzerinden fikir belirtir oldu ama bana kalırsa yine bir "Streisand etkisi" oluştu ve dizinin yapımcıları tonla para harcasa yapamayacağı PR’ı yaptı diyebilirim. İlk bölümü başından sonuna izledim. Hiçbir anda Nur karakterinin soyadı zikredilmedi. Eğer yapımcı firma sakince uyarılmış olsa bu milletvekilimiz şimdi olduğundan daha az üzgün olabilirdi diye düşünüyorum.

Gelelim dizinin bu kavga gürültü arasında yazmaya fırsat bulamadığım hatasına… İlk bölümü seyredenler biliyor, Mehmet Ali Nuroğlu’nun canlandırdığı dizinin başkarakteri Adem, askerliğini çavuş olarak doğuda, çatışma bölgesinde yapmış ve bu yüzden travmatik bir bünyeye sahip… Bunu da arada verilen kurgusal geri dönüşlerle (flashback) öğreniyoruz. İşte böyle anlardan birinde Adem ve arkadaşları tim halinde devriyedeyken pusu yiyorlar. İlk ateşten sonra herkes yatıp siper alıyor ama komutanları ayakta…. Adem “Teğmen!” diye bağırıyor ve o anda hem onlar hem de seyirci anlıyor ki Teğmen göğsünden vurulmuş ve düşüyor. Şimdi burada ne var diyeceksiniz? Aslında askerliğini yapmış erkek okuyucular demeyecek elbette… Siz hiç Türk Silahlı Kuvvetlerinde “Teğmen” diye bağıran bir Çavuşa rastladınız mı? Ben de askerliğimi doğuda yaptım, ben rastlamadım. Batıda yapanlara sordum, onlar da rastlamamışlar. Türk ordusunda astlar için üstlerin tek ve genel bir adı vardır: Komutanım! Ancak bir üst, astına rütbesiyle hitap edebilir ki onlar da her zaman “Teğmenim”, “Yüzbaşım” derler… Eğer son birkaç ayda yazılı olmayan kurallar değişmediyse bu her zaman böyledir.

O sebeple bu “Teğmen!” çığlığı biraz fazla Vietnam filmlerine, "Band of Brothers" dizisine özenmek gibi oldu. Ayrıca tim dizilişinde de hata var, G3 makineli tüfeğinden öyle bir ses çıkmaz ama artık o kadar kusur kadı kızında olur deyip o mevzulara hiç girmeyelim. Çatışma sahnelerinin devamı gelecekse biraz daha özen şart... Dışarıda bu tür sahnelerin çekiminde ordudan emekli olmuş usta askerler danışmanlık yapar, darısı bizim dizilerin başına... Böylelikle şu çatışma sahneleri dekmancılık oynamaktan çıkıp gerçekliğe kavuşur. Umarım diziyi yazanlar ve çekenler bu hatanın farkına varır ve tekrarına düşmezler. Bizden uyarması!

Streisand Etkisi: Bir bilgiyi yasaklamaya çalıştığınızda, istemediğiniz bir şekilde bu bilginin hızla yayılması durumudur. İsmini Barbra Streisand’ın bir bir internet sitesinde malikanesinin havadan fotoğraflarının yayınlanması üzerine bu siteye ve fotoğrafları çekene dava açması, davayı kaybettiği gibi bunun sonucu olarak söz konusu fotoğrafın tüm dünyada "en çok bakılan fotoğraf" olmasından dolayı almıştır.

Twitter.com/murattolga
murattolga@gmail.com