Gündem
22 Ara 2015 15:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:15

'Ucube Davası'nda yeni karar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile insanlık anıtının heykeltraşı Mehmet Aksoy arasındaki davada yeni karar çıktı.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un, 'İnsanlık Anıtı' için "Ucube" diyerek hakaret ettiği gerekçesiyle, o dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında açtığı 100 bin TL'lik tazminat davası Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görüldü. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya davacı heykeltıraş Mehmet Aksoy katılmadı. Duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı avukatı Ferah Yıldız, Mehmet Aksoy'u ise Avukat Turgut Kazan temsil etti.

'CUMHURBAŞKANI'NA KARŞI DA ADALET ARAYABİLECEK BİR ORTAM OLDUĞUNU GÖSTERİN'
Hakim Ayşe Çiçek Erbay, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin 17 Haziran 2015 tarihli bozma ilamını okudu. Aksoy'un avukatı Turgut Kazan, "Türkiye'de Cumhurbaşkanı'na karşı da adalet arayabilecek bir ortamın mümkün olduğunu karara direnerek gösterin" dedi. Ardından söz alan Avukat Ferah Yıldız ise, "Bozma ilamına uyulmasını talep ediyoruz. Ucube sözcüğü bir eleştiri ifadesidir. Davacının kişiliğini zedeleyecek bir ifade değildir" diye konuştu.

'HAKSIZ DAVANIN REDDİNE KARAR VERİLSİN'
Mahkeme, Yargıtay'ın kararına uyulmasına karar verdi. Tekrar söz verilen avukat Turgut Kazan, "Söyleyecek sözüm yok. Zaten umudum da yoktu" şeklinde konuştu. Avukat Ferah Yıldız ise "Haksız davanın reddine karar verilsin" dedi. Mahkeme, davanın reddine karar verdi.

YARGITAY'IN BOZMA İLAMI
3 Mart'ta karara bağlanan davanın Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 3 ay sonra bozulmasına karar vermişti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi bozma kararında, davalı (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) tarafından Kars Mitingi sırasında, davacı (Mehmet Aksoy) heykeltıraşın eseri hakkında kullanmış olduğu 'Ucube' sözcüğünün genel bir eleştiri ve değerlendirmeye ilişkin bulunduğu belirtmişti. Genel beyan ve yorum niteliğindeki bu açıklamaların davacının kişiliğine yönelik olmadığını belirten Yargıtay, "Bu haliyle davalının söylemlerinin davacının kişiliğine yönelik bir saldırı oluşturmadığı, sanatçıların ve siyasi kimliğe sahip kişilerin eleştirilere açık olması gerektiği gözetilerek, istemin tümden reddine karar verilmesi gerekirken, kısmen kabulü yerinde olmamış bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir" denildi. 

DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi Zarife İlhan,  Mehmet Aksoy'un, 'İnsanlık Anıtı' için "Ucube" diyerek hakaret ettiği gerekçesiyle dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan hakkında açtığı 100 bin TL'lik tazminat davasını 3 Mart'ta karara bağlamıştı.  Davayı kısmen kabul eden mahkeme, Erdoğan'ın, Mehmet Aksoy'a 10 bin TL manevi tazminat ödemesine karar vermişti.

ERDOĞAN 'UCUBE' DEDİKTEN SONRA YIKILMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğu 8 Ocak 2011 tarihinde Kars'ta yaptığı mitingde, İnsanlık Anıtı'na 'Ucube' demiş ve daha sonra anıt yıkılmıştı. Heykeltıraş Mehmet Aksoy da avukatları aracılığıyla tazminat davası açmıştı.