Polemik & Kulis
04 Şub 2022 18:52 Son Güncelleme: 04 Şub 2022 23:47

"Üç bakanlıkta değişiklik olacak" iddiası: "Partili isimler tercih edilecek"

Ankara kulislerinde kabine revizyonu konuşulurken, yeni kabinede özel sektörlerden isimlerin yer almayacağı, parti içinden isimlerin öne çıkartılacağı söyleniyor.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün istifasının ardından Ankara'da kabine değişikliği yeniden konuşulmaya başlandı. Bugüne kadar 8 bakanın görevden ayrıldığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde yeni kabinede artık özel sektörden isimlerin tercih edilmeyeceği söyleniyor.

 DW Türkçe'den Gülsen Solaker'in haberine göre,  zamanı net olarak belli olmasa da önümüzdeki dönemde bakanlarla ilgili yeni değişiklikler yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

  Erdoğan, son kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, "Bilindiği gibi Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kabine üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor. Değişen şartlara göre kabinede revizyona gitmemiz doğal bir durum. Bundan sonra da gerektiğinde yeni değişiklikler yapabiliriz" demişti.

 DW Türkçe’nin parti kulislerinden edindiği bilgilere göre, bundan sonra bakan seçiminde özel sektörden gelen "teknokrat isimlere" yer verilmemesine dikkat edilecek. Ankara'da siyasi aktörler arasındaki genel izlenim, özel sektörden gelen isimlerin devlet yapısına iyi uyum sağlayamadığı, hâlâ özel sektör düşüncesiyle hareket ettikleri ve gerek bürokrasi gerekse milletvekilleri arasında bunun rahatsızlık yarattığı yönünde.

 "PARTİLİ İSİMLER TERCİH EDİLECEK"

Bu nedenle önümüzdeki dönemde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un kabinede yer almayabileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz aylarda yine özel sektörden gelen bir isim olan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk istifa etmişti.

 Kabineye atanacak yeni bakanlar için bundan sonra devleti bilen, özel sektörden gelmeyen ve partili isimler arasından tercih yapılacağı ifade ediliyor. Bu nedenle Adalet Bakanı olarak Bekir Bozdağ'ın atanmasının parti çevrelerinde memnuniyet yarattığı da gelen bilgiler arasında.

 "MEHDİ EKER'İN İSMİ ÖNE ÇIKTI"

Bu arada yeni Tarım Bakanı olarak Mehdi Eker'in ismi ön plana çıkmış durumda. Böyle bir atama, sadece bir bakan değişimi olarak değil, Kürt seçmenler arasında oyları düşen AKP'nin siyasi bir hamlesi olarak da değerlendiriliyor.

 BAZI BAKANLIKLAR İKİYE AYRILABİLİR

Eskiden beri konuşulan Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ikiye bölünmesi senaryosunun da yine masada olduğu ve halen Ticaret Bakanı olan Mehmet Muş'un Maliye Bakanlığı'na geçebileceği belirtiliyor. Aynı şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığı da ikiye ayrılabilir.

Kabine revizyonu ile ilgili kulislerde ve yetkililerdeki ortak kanaat ise son tasarrufun Erdoğan'da olduğu.