Gündem
22 Kas 2010 15:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:48

TWITTER'DA EN ÇOK HANGİ SİYASİ LİDER TAKİP EDİLİYOR?

Türkiye ve dünyada twitter'da en çok takip edilen siyasi liderlerin sıralaması...


Sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın rüzgârına siyasîlerde kapıldı. Kimisi günlük gezilerini Twitter üzerinden anlık paylaşıyor, kimisi de tabanına site üzerinden gönderdiği mesajlarla yön veriyor.

TÜRKİYE'DE GÜL DÜNYADA OBAMA
Türkiye'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, en çok takip edilen siyasî konumunda. 134 bini aşkın takipçisi bulunuyor. Dünyada ise takip edilmede başı ABD Başkanı Obama çekiyor.

Siyaset dünyası son dönemin gözde sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın rüzgârına kapılmış durumda. Türkiye'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyada ise ABD Başkanı Barack Obama en çok takip edilen siyasiler arasında açık ara önde.

Obama, 6 milyon takipçisiyle dünyada Twitter'ı aktif ve başarılı olarak kullanan siyasetçilerin başını çekiyor. Eski başbakanlardan milletvekillerine uzanan Twitter sevdalısı siyasilerin listesinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Ürdün Kraliçesi Ranya ve Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez gibi çok sayıda devlet yetkilisi yer alıyor.

Türkiye'de Twitter akımının siyasi olarak basına yansımasında öncülük eden isim Gül oldu. Gül'ün 'anlık mesajları' ve fotoğraflarını Twitter'dan alarak gazetelere yansıtan medya, diğer siyasi liderler için de ilham kaynağı oldu.

Önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sanal alemde boy gösterdi. Arka arkaya yazdığı mesajlarla kendinden söz ettirdi.

Sonradan bu dünyaya giriş yapan MHP lideri Devlet Bahçeli ise 'Mesajlarımın her harfi bana aittir.' diyerek Kılıçdaroğlu'na gönderme yaptı. Bahçeli daha çok önemli gün ve dönemlerde mesaj atmayı yeğledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan ise şimdilik bu dünyadan uzak duruyor. O, yüz yüze iletişimin sıcaklığını arayanlardan.

Liderler geç fark etse de aslında vekil ler uzun süredir sanal dünyada at koşturuyordu. Liderlerden çok önce AK Partili Suat Kılıç, terörle mücadele ve sınır ötesi harekat yetkisi veren tezkerenin gizli oturumdaki görüşmeleri sırasında attığı mesajlarla gündeme oturmayı başardı.

Seslerini geniş kitlelere duyurmak isteyen siyasiler, Twitter sayesinde takipçileriyle iletişime geçip onların sorularını cevaplıyor. Sosyologlar ve siyaset bilimciler, siyasetçilerin Twitter'ı aktif bir biçimde kullanmalarını çağın gereğini yerine getirmek olarak yorumluyor.

Liderlerin ve siyasetçilerin hedef kitlelerinin toplum olduğunu söyleyen siyaset bilimci Prof. Dr. Ömer Çaha, "Siyasileri var eden toplumun kendisidir. Dolayısıyla siyasiler de toplum desteğini işlettikleri sürece var olurlar." diyor. Sosyal ağların toplumun değer yargılarını bozmayan bir tarzda bilgilendirmeye yönelik kullanılmasının faydalı yanları olduğunun altını çizen sosyolog Prof. Dr. Ahmet Özer de teknolojiyi kullanan kişilerin toplumu yönlendirme noktasında aktif bir konumda olacağını dile getiriyor. Türkiye'de demokrasinin daha çok gelişeceğini söyleyen sosyolog Doç. Dr. Ali Murat Yel ise "Önceden muhatabınıza ulaşamıyordunuz, artık Twitter sayesinde tüm istek ve şikâyetlerinizi yöneticilere iletebilirsiniz." ifadelerini kullanıyor..

Cumhurbaşkanı Gül önde, AK Parti ve CHP'liler yoğun mesaide
Sayfasından gündeme dair konularla ilgili mesaj paylaşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sosyal hayata dair uyarılara sayfasında yer veriyor. Cumhurbaşkanı'nın 134 binin üzerinde takipçisi var. AK Parti'den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç ve İstanbul Milletvekili Edibe Sözen hızlı Twitter müdavimleri arasında sayılıyor. 47 bin takipçisiyle CHP lideri Kılıçdaroğlu da Twitter'ı aktif kullanan siyasetçiler arasında. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de daha çok Kılıçdaroğlu'nun programları hakkında bilgi verme adına Twitter'ı kullanıyor. Devlet Bahçeli ise 13 bine yaklaştı.. Numan Kurtulmuş'un Twitter hesabındaysa günlük programları hakkında bilgi yer alıyor. Kurtulmuş'un 5 bin takipçisi var.

Zaman