Gündem
14 Nis 2014 15:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:05

Twitter ve AKP masaya oturdu!

30 Mart seçimleri öncesi erişime kapatılan Twitter'ın üst düzey yöneticisi Colin Crowell Türkiye'ye geldi, görüşmeler başladı.

Hükümetin temsilcilik açmasını ve Türkiye'de vergi mükellefi olmasını talep ettiği Twitter'ın yöneticileri, süreci değerlendirmek ve atılabilecek adımları konuşmak üzere Ankara'ya geldiler ve görüşmelere başladı.

Twitter'dan gelen ekipte şirketin iki numaralı ismi Colin Crowell de var.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), çeşitli kullanıcıların hesaplarının askıya alınması yönünde farklı mahkemelerden alınmış kararları dikkate almadığı gerekçesiyle, Twitter'a erişimi Mart ayında engellemişti. Anayasa Mahkemesi'nin, anayasada yer alan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle, Nisan ayı başında söz konusu kararın iptal edilmesine yönelik karar aldı; ardından erişim engeli kaldırıldı. Twitter'ın üst yöneticilerinden Colin Crowell ile yapılacak iki kademeli toplantıdan ilkinin tamamlandığı belirtildi.

Reueters'a bilgi veren kaynaklar, toplantının amacının şirket ile var olan iletişim kopukluğunun ortadan kaldırılması olduğunu belirterek, "Yapılacak ilk toplantıda ağırlıklı olarak siyasi konular değerlendirilecek. Muhataplık konusunun çözülmesi, ne tür işbirliği yapılabileceği ele alınacak. Öncelikle Türkiye tarafından yapılacak olan sunuşun ardından Twitter'ın neler söyleyeceği de önemli" dedi. Twitter'ın bugüne kadar Türkiye'nin taleplerine yakın zamana kadar olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap vermediğinin altını çizen aynı yetkili, ulusal güvenlik, özel hayatın gizliliği ve kişisel hakların ihlali gibi konulardan taviz verilemeyeceğini, bu konularda ciddi ilerleme sağlanmasının şart olduğunu bildirdi.

Twitter'ın Türk yasalarına uygun bir temsilcilik açmasını istediklerinin altını çizen aynı yetkili, "Twitter herhangi bir vergi vermeden şu anki rakamlara göre yıllık 35 milyon dolar gelir elde ediyor ve bunun tamamı kâr. Şirketin burada açacağı temsilcilikle hem vergi ödemesi hem de Türkiye'nin haklı taleplerinin karşılanması konusundaki sorunun giderilmesi amaçlanıyor" dedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Başbakan Tayyip Erdoğan hafta sonunda yaptığı açıklamada, "Bunlar Twitter, YouTube, Facebook uluslararası şirkettir. Bunlar kâr amacıyla kurulmuş, para kazanan şirketlerdir. Aynı zamanda Twitter vergi kaçakçısıdır, bunların da üzerine gideceğiz. Bu şirketler de her uluslararası şirket gibi gelecek, benim ülkemin anayasasına, yasalarına, vergi kurallarına uyacak" dedi. Yetkililer, Twitter ve YouTube gibi şirketlerin, mahkeme kararıyla yöneticilerinin hapis cezası almaları ihtimallerinin de Türkiye'ye gelmelerinin önündeki büyük engellerden biri olduğunu ve yapılan yasal değişiklikle hapis yerine para cezasının getirilmesiyle bu konudaki sorunun giderildiğini anımsattı. Yetkili, Twitter yöneticilerinin öğleden sonra BTK ve TİB ile bir araya gelerek teknik düzeyde ayrıntılı görüşmeler yapmasının planlandığını bildirdi. Türkiye görüşmelerde ayrıca ulusal güvenlik, özel hayatın gizliliği ve kişisel hakların ihlali niteliği taşıyan bazı mesajların kaldırılması ve ulusal güvenliği tehdit eden bazı hesapların IP adreslerinin verilmesini de istiyor.