Televizyon
02 Nis 2010 12:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:12

TV DÜNYASININ MART KARNESİ NASIL? HÜLYA AVŞAR, SABA TÜMER'İ GEÇEBİLDİ Mİ?

Interpress'in, Mart ayı 'Medya Karnesi' raporunda yazılı basında en fazla haber yerli diziler, sohbet, tartışma, kültür-sanat ve kadın programları çıkartıldı

Raporda ulusal ve yerel yayın yapan 48 televizyon kanalının yayınladığı, haberden spora, komediden magazine, müzikten sinemaya 47 farklı program kategorisi hakkında toplam 15 bin 543 haberin medyada yer aldığı görüldü. 

'Aşk-ı Memnu' birinciliği kimseye kaptırmıyor

Interpress'in iki bine yakın ulusal, bölgesel, yerel gazete ile dergilerde yayımlanan haber ve yazıların analiz sonuçlarından oluşan raporuna göre, yerli diziler toplam 5 bin 199 habere konu olarak ilk sırayı aldı. Mart ayında yazılı basında en çok haber olan yerli diziler listesinin başında ise uzun süredir olduğu gibi Kanal D'de yayınlanan 'Aşk-ı Memnu' yer aldı. Yayına girdiği günden bu yana konusu ve başrol oyuncuları ile pek çok defa gündeme gelen dizi, geçtiğimiz ay toplam 488 defa haber oldu. İkinci sırada toplam 291 haber ile yine Kanal D'de yayınlanan 'Yaprak Dökümü' yer bulurken, üçüncülüğü ise 264 haberle, bayanların en karizmatik erkek kategorisinde ilk sırasında yer alan Kenan İmirzalıoğlu ile söylediği her söz ve yorumla toplumda fanatik grubu oluşan Ramiz Dayı karakterinin bulunduğu 'Ezel' dizisi aldı. Bu dizileri sırasıyla, Kanal D'de yayınlanan 'Geniş Aile' 249 haberle, 227 haberle 'Hanımın Çiftliği', 207 haberle de 'Arka Sokaklar' izledi. Geçen ay yedinci sırada 199 haber ile Star TV'de yayınlanan 'Kurtlar Vadisi Pusu' yer aldı. Sekizinci ve dokuzuncu sırayı ATV'de yayınlanan iki dizi 'Canım Ailem' 194 haber, 'Aşk ve Ceza' 180'er haberle aldılar. Listenin onuncu sırasında ise ATV'de yayınlanan 'Gönül Çelen' dizisi 171 haber ile kendisine yer buldu.

Sohbet Programlarının lideri 'Hülya Avşar Soruyor' oldu

Televizyon programları kategorisi içinde yazılı basında geçen ay çıkan 613 haber ile sohbet programları ikinci sırayı alırken, Hülya Avşar'ın kendine has sohbet ve farklı bir tartışma formatıyla sunduğu, Habertürk'te yayınlanan 'Hülya Avşar Soruyor' programı çıkan 106 haberle bu dalda ilk sırada yer aldı. İkinciliği CNN Türk'te yayınlanan 'Seba Tümer ile Bu Gece' programı 92 haberle, Kanal D'de yayınlanan ve Güneri Cıvaoğlu'nun hazırlayıp sunduğu 'Şeffaf Oda' çıkan 49 haberle üçüncü oldu. Usta oyuncu ve yönetmen Kenan Işık'ın sunduğu, tiyatro sahnelerinden görüntülerin ve eski filmlerin unutulmaz anlarının yorumlandığı, öğrencilerin sorduğu sorularla tatlı sohbetlerin gerçekleştiği ATV'de yayınlanan 'Dünya Bir Oyun Sahnesi' 48 haber ile dördüncü, Türk sinemasının sultan lakaplı sanatçısı Türkan Şoray'ın sunduğu ve NTV'de yayınlanan 'Sinema Benim Aşkım' programı da çıkan 41 haber ile beşinci sırada yer aldı.

Tartışma Programları yazılı basında çok ses getiriyor

Interpress'in Mart ayı 'Medya Karnesi' araştırma sonuçlarına göre, televizyonda yayınlanan tartışma programları 601 haber ile yazılı basında üçüncü sırada yer alıyor. Bu kategoride birinciliği Habertürk'te yayınlanan, usta gazeteci ve yazar Balçiçek Pamir'in sunduğu 'Söz Sende' programı 58 haber ile aldı. CNN Türk'te yayınlanan ve Gazeteciler Fikret Bila ve Murat Yetkin'in sunduğu, Başkent'in görünmeyen yüzünü, siyaset kulislerinde en çok konuşulanları, medyaya yansımayan söylentileri ve gözden kaçanların değerlendirildiği 'Ankara Kulisi' programı çıkan 51 haberle ikinciliği, Habertürk'te yayınlanan ve Fatih Altaylı'nın, Pazar akşamları sunduğu 'Teke Tek' programı ise 49 haber ile üçüncülüğü aldı. Usta gazeteci Ruhat Mengi'nin farklı bakış açısı ve cesur sorularıyla Star TV'de sunduğu 'Her Açıdan' programı 38 haber ile dördüncü sırayı alırken, 15 yıldır ekranlarda Ali Kırca'nın sunumuyla gündem yaratarak kendisine haklı bir yer edinen, Show TV ekranlarında yayınlanan 'Siyaset Meydanı'da 31 haber ile beşinci oldu. 

Toplam haber sıralamasında Kültür-Sanat programları dördüncülüğe yükseldi

Önceki aylarda yazılı basında haberi çıkan televizyon programları içinde alt sıralarda yer alan kültür-sanat, geçtiğimiz ay toplam haber bazında çıkan 306 haber ile dördüncü sıraya yükseldi. Interpress'in yaptığı analizlere göre bu kategoride CNN Türk'te yayınlanan ve Nefise Karatay'ın sunduğu, gündemde olan sergi, yarışma, oyun, kulis arkası ile atölyelerdeki son gelişmelerin anlatıldığı 'Afiş' programı 45 haberle ilk sırada yer aldı. Kanal D'de yayınlanan, Ömür Gedik'in hazırlayıp sunduğu, Türk sinemasının gündeminin takip edildiği 'Cinemania' programı 38 haber ile ikinci, TV 8'de hafta içi ana haber öncesi canlı olarak ekrana gelen, Seda Akgül'ün sunduğu 'Erken Baskı' ise 27 haberle üçüncü oldu.

'Deryalı Günler' kadın programlarının lideri

Yayınlandıkları  sabah ve gündüz kuşak programlarının vazgeçilmezi olan kadın programları, Interpress'in listesinde de toplamda çıkan 240 haber ile beşinci sırada yer aldı. Bu kategori içinde Show TV'de yayınlanan, Derya Baykal'ın kadınlara özel tarifleri, püf noktaları ve özel konuklarıyla keyifli sohbetlerin yapıldığı 'Deryalı Günler' programı 72 haber ile birinci sırayı aldı. Ebru Şallı'nın günümüzün spor trendi pilates ile yaptırdığı spor, sağlık son gelişmeler, güzellik, estetik, organik yaşamın sırlarını anlattığı, TV 8 kanalında yayınlanan 'Ebruli' programı 48 haber ile ikinci, Sibel Turnagöl'ün kadınların günlük yaşamlarında yer alan konuları ele aldığı, Kanaltürk'te yayınlanan 'Sibelalem' programı da 31 haberle üçüncü oldu.

Teknoloji, Çocuk ve Eğitim yazılı basında en az haberi çıkan programlar oldu

Televizyonda yayınlanan 47 kategori içinde yer alan programlar arasında belgeseller 221, talk show programları 202, Ana Haberler 218, sporun yorumlandığı  programlar 174, ekonominin değerlendirildiği programlar 129, magazin programları ise 81 defa haber konusu olurken, teknoloji konularının yer aldığı programlar 14, çocuk ve eğitim programları ise çıkan 1'er haberle yazılı basında en az yer aldılar.