Gündem
18 Oca 2012 12:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:14

TUTUKLULUK 'DELİLİ' GAZETECİLİK KİTABI

13 aydır tutuklu olan Yürüyüş dergisi çalışanları için örgüt üyeliği suçlamasına, Nâzım Hikmet'in bir kitabının da delil olarak gösterildiği ortaya çıktı.

Ankara’da düzenlenen bir operasyonda gözaltına alınan Abdullah Özgün ve Ruken Kılıç’ın telefon görüşmelerine dayanılarak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, Remzi Uçucu isimli kişi aranmaya başlandı. Terörle Mücadele polisleri tarafından hazırlanan tutanakta, Uçucu’nun ikametgâh adresi İstanbul’daki Yürüyüş dergisi bürosu görünüyordu. Bu büroda 24 Aralık 2010’da arama yapıldı ve bulunan çeşitli yayınlara örgütsel doküman olduğu gerekçesiyle el konuldu. Uçucu da daha sonra İstanbul’da bir başka adreste gözaltına alındı.

Baskında, dergi çalışanları Halit Güdenoğlu, Kaan Ünsal, Musa Kurt, Cihan Gün, Naciye Yavuz, Necla Ozan da gözaltına alındı ve daha sonra tutuklandı. Özel Yetkili Savcı tarafından hazırlanan iddianamede ise dergi çalışanlarının örgüt üyesi olduklarına kanıt olarak, Yürüyüş’te yayımlanan yazı ve haberler ile bazı kitaplar gösterildi. 13 aydır tutuklu olan gazetecilerin ilk duruşması 20 Ocak’ta Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Dava dosyasına giren ve iddianamede yer alan deliller arasında, satışı her yerde serbest olan kitaplar da bulunuyor. Dava dosyasındaki, 18 Mart 2011 tarihli polis inceleme tutanağına göre, suçlamalara kanıt gösterilen bazı deliller şöyle anlatıldı:

Adalet Yayıncılık’a ait, avukat Sibel Gökçe’nin yazdığı ‘Gazetecilerin Hakları ve Mesleki Sorunları’ isimli kitap.
İmge Yayıncılıka ait, Atilla Özsever’in hazırladığı, ‘Tekelci Medyada Örgütsüz Gazeteci’ isimli kitap. Bilgi Yayınevi’ne ait Nâzım Hikmet’in ‘Gurbet Ölümden Beter’ isimli şiir kitabı.
Evrensel Basım Yayın’a ait, Sennur Sezer-Adnan Özyalçıner tarafından hazırlanan ‘Ekmek Kavgası’ isimli kitap.
Sol Yayınları’na ait Muzaffer Erdost tarafından çevrilen, Stalin’in ‘Leninizmin İlkeleri’ kitabı.
Yürüyüş dergisinin 246. sayısında yer alan, ‘Hayata Dönüş’ operasyonlarıyla ilgili haber ve fotoğraflar.

Radikal