Gündem
31 Oca 2012 00:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:17

TUTUKLU GAZETECİ DAVALARI ORTADAN KALKACAK! BAŞBAKAN ERDOĞAN ULUSA SESLENDİ!

Başbakan Erdoğan, 2012 yılının ilk Ulusa Sesleniş konuşmasında 3. yargı paketine değindi.

Erdoğan 3. yargı paketi kapsamında getirilen düzenlemelerin hayata geçtiğinde adalet mekanizmalarımız daha güvenilir bir şekilde işleyecek, daha hızlı tecelli edeceğini vurgularken, 3’üncü reform paketinde yer alan değişikliklere değindi. Düzenlemenin içeriğini aktaran Erdoğan şu bilgileri verdi:

“Yaptığımız bu düzenleme ile hiçbir vatandaşımız artık basit suçlar kapsamına giren suçlar nedeniyle hâkim önüne çıkmak zorunda kalmayacak. Molotof Kokteyli kullananlar, patlayıcı madde kullanma suçundan cezalandırılacak. Yani Molotof Kokteyli kullanan artık elini kolunu sallayarak dolaşamayacak. Her suçun nasıl cezai müeyyidesi varsa bunun da artık cezai müeyyidesi var.

Kamuoyunda uzunca bir süredir tartışılan tutukluluk meselesine ilişkin yeni bir çerçeve çizdik. Tutuklamanın alternatifi olarak, adli kontrol tedbirinin kapsamını genişletiyoruz. Ayrıca, tutuklama kararının verilmesini zorlaştırıyoruz. Kuvvetli suç şüphesi, tutuklama nedenlerinin varlığı, tedbirin ölçülü olup olmadığı artık güçlü şekilde gerekçeli olacak.

Adli para cezasının, ya da üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezası gerektiren bir suçtan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmaların ertelenmesine imkân sağlıyoruz. Bu sayede, şu anda hakkında dava açılmış olan onlarca gazetecinin davası da işlemden kalkmış olacak. Son olarak şunu da ilave etmekte yarar görüyorum. Üçüncüsünü açıkladığımız bu yargı reformu paketi ile birlikte, adliye koridorlarında, mahkeme salonlarında bekleyen 2 milyon dosya etkilenecek. Altı aylık bir geçiş süreci içinde, yasaklı durumda bulunan 23 bin kitap özgürleşecek. Böylece Türkiye hem yargı ayıplarından, hem de yargı yükünden ciddi biçimde arınmış olacak.”