Tutankamon’un lanetinde sır perdesi aralandı! Arkeologlar acı içinde ölmüştü…

Özellikle tabutunu açan herkesin ölmesi ile 'lanetli' olarak adlandırılan Mısır Kralı Tutankhamun'un mezarı ve bu ölümlerin ardında yatan gerçek sebep ortaya çıktı.

Tutankamon’un lanetinde sır perdesi aralandı! Arkeologlar acı içinde ölmüştü… - Sayfa 1

1922 yılında Mısır'ın ünlü 'Çocuk Kralı' Tutankamon'un mezarının açılmasının ardından peş peşe yaşanan ölümler, yıllardır 'firavunun laneti' olarak anıldı. Ancak yapılan son bilimsel araştırmalar, bu ölümlerin ardında yatan gerçek sebebin biyolojik faktörler olduğunu ortaya koydu.

18
Tutankamon’un lanetinde sır perdesi aralandı! Arkeologlar acı içinde ölmüştü… - Sayfa 2

Bilim insanı Ross Fellowes, Journal of Scientific Exploration dergisinde yayımlanan makalesinde, Tutankamon'un mezarını açanların maruz kaldığı ölümcül hastalıkların, doktorların teşhis edemediği bir tür radyasyon zehirlenmesinden kaynaklandığını belirtti. Araştırmalar, mumyalama işleminde kullanılan ve tabutun içerisine yerleştirilen uranyum içeren doğal elementlerin yüksek radyasyon seviyelerine yol açtığını gösteriyor.

28
Tutankamon’un lanetinde sır perdesi aralandı! Arkeologlar acı içinde ölmüştü… - Sayfa 3

Fellowes ve ekibinin yaptığı ölçümlerde, Giza'da iki noktada ve Sakkara'daki birkaç yeraltı mezarında anormal derecede yüksek radyasyon seviyelerine rastlandı. Bu bulgular, mezarı açan kişilerin radyasyon zehirlenmesi yaşamış olabileceklerini güçlendiriyor.

38
Tutankamon’un lanetinde sır perdesi aralandı! Arkeologlar acı içinde ölmüştü… - Sayfa 4

22 ARKEOLOGUN GİZLEMLİ ÖLÜMÜ

Tutankamon'un mezarı, İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından 1922'de keşfedilmişti. Ancak Carter'ın mezarı açtığı gün kanaryasını bir yılan yemişti. Mısırlı çalışanlardan bazıları bu olayı firavunun ruhundan gelen bir olay diye yorumlamıştı.

48