Televizyon
10 Eyl 2014 16:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:42

Türksat'ta kayıp 1 milyar dolar

Türk ve Japon mühendislerin ortaklaşa yaptığı ve Türksat'ın 5. uydusu olan "Türksat 4A" uydusunun faaliyete bir türlü geçememesi büyük maddi kayba neden olduğu iddia ediliyor.

Türksat’ın 14 Temmuz gecesi 4A uydusuna yapacağı geçişe saatler kala yaptığı yazılı açıklamada, planlanan televizyon frekans değişikliğini, Ramazan Bayramı nedeniyle ‘vatandaşlar ve yayıncı kuruluşlardan’ gelen ‘talep üzerine’ ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu... Yayıncılar haftalardır izleyicilerine duyurduğu yeni frekans bilgilendirmelerini durdurarak bayram sonrasını beklemeye başladı.

Tarihler 13 Ağustos’u gösterdiğinde Türksat yetkilileri, yayıncı kuruluşların teknik müdürlerini Ankara’ya toplantıya davet etti. Bu toplantıda frekans değişikliğine ilişkin yeni bir tarih belirlenmesi beklenirken, TRT yetkilileri hazırlıklarını tamamlayamadıklarını, ne zaman biteceğine ilişkin de bir tarih veremeyeceklerini söyleyince toplantıda soğuk rüzgarlar esmeye başladı.. TRT’nin bu tavrı diğer yayıncıları rahatsız ederken, Türksat yetkilileri sessiz kalmayı tercih etti…

Türksat 3A uydusunun kapasitesi dolu olduğu için 300’e yakın yayıncının Türksat 4A uydusunun aktif hale gelmesini beklediği biliniyor. Bu geçişin sağlanamaması nedeniyle Türksat’ın 1 milyar dolara yakın kaybının olduğu kurum içersinde konuşuluyor.