Gündem
31 Eki 2012 17:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:19

TURKMEDYA'DA DİJİTAL HAYAT BAŞLIYOR! AKŞAM'A 24 SAAT UYKU YOK! (MEDYARADAR/ÖZEL)

Medyaradar 3 aydır üzerinde çalışılan ve Turkmedya Yayın Grubu bünyesindeki dergi ve gazetelerde gerçekleştirilecek olan yeniden yapılanma projesinin detaylarına ulaştı...

TÜRKMEDYA’DAN DİJİTAL ATILIM

Türkmedya’da Dijital hayat başlıyor. Yayın grubu bünyesindeki dergi ve gazeteler dijital atılıma geçti. Alt yapı çalışmaları sürüyor. 1 Ocak 2013’te tüm medya organları dijital yeniliklerle tanışmış olacak. Medyaradar AKŞAM Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya ve Türkmedya’nın dijital dönüşümünü yürüten Nermi Karacabeyli ve Türkmedya Genel Müdürü Ercan Arıoğlu ile konuştu. 3 aydır üzerinde çalışılan ve AKŞAM Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya’nın,"buradaki amacımız grup içerisinde sinerji yaratmak. Son 4 yıldır yazılı basındaki güçlü ve etkili haberciliğini daha da yukarı çıkarırken, muhabir odaklı ve özel manşetlere dayalı gazeteciliğini dijital medyaya da yansıtmak" dediği dijitalleşme ve yeniden yapılanma projesinin detayları...
 
BÜYÜK ANLAŞMALAR YAPTIK

"Türkmedya yayın organları olarak internet mecrasında gazeteler ve dergiler olarak vardık. Tabletlerin piyasaya gelmesi ve bir takım yeni teknolojilerin tabletle birlikte sisteme girmesiyle dijital dünya çok farklı şekilde değişti. Haliyle yayınları tabletler üzerinden okuyanların sayısı gün geçtikçe arttığı için Türk medya bünyesinde tüm yayınlarda artık dijitale geçelim diye bir karar aldık. Böyle yeni bir teknolojik atılıma girelim istedik.  Bu hem teknolojiyi yakalama fırsatı olacak. Dolayısıyla bugüne kadar bizim grubumuzda yapmış olduğumuz iş var olan bir yayının dijitalde aynısını çıkarmaktan ibaretti. Akşam’ın bir portal yapısı vardı ama istediğimiz şekilde büyütememiştik. Şimdi dijital mecrada artık daha fazla şeyler gerekiyor. Önce sistemimizi değiştirmemiz gerekiyor. Biz uzun yıllardır da bu tarafa yatırım yapmadık. Haliyle biz Adobe ve Apple Türkiye Bilcom ile çok büyük bir anlaşma yaptık. Şuandaki Türkiye’deki en büyük Adobe alıcısı ve ürünleri kullanan firma biziz basında. Bizim anlaşmada neredeyse tüm ürünlerimiz Adobe üzerinden. Adobe böyle bir oluşum karşısında da bize son derece iyi yaklaşıyor. Yeni teknolojilerden sürekli haberdar ediyor, seminerler düzenliyor, eğitimler veriyor. Onlar da yayın camiasında bizle birlikte bir ilki gerçekleştirecekler. Buradaki bütün Macintoshlar hepsi değişiyor."
 
MUHABİRE YATIRIM

"Bir de muhabirlere gene Apple macbook airlerden dağıtacağız. Dolasııyla editoryal taraftaki bütün arkadaşlarımızın elinde üzerinde Adobe’nin bu İndesign’ den video editing, resim işleme gibi bütün programlarından meydana gelmiş notebook olacak. Bir muhabir zaten gezici bir eleman. Bulunduğu yerde fotoğrafı çekip edit edecek, bizim buradaki sisteme gönderecek. Buraya göndermesi buranın alt yapısal olarak da geliştirilmesini gerektiriyor. Haliyle o yatırımı da önümüzdeki bir ay içinde bitireceğiz. Bundan sonra her yayının bir web versiyonu, tablet versiyonu olacak. Bunlar gün içinde sürekli güncellenecek."

AN BE AN AKŞAM TAKİP EDİLECEK

"Aslında biz mecrayı değiştiriyoruz. Yazılı medyayı normal bir döngünün içindeki bir birim olarak düşünüyoruz. Ama gün içinde normal sistemde her sabah 9 da başlar sabah, öğle toplantısı, akşam 18.30’da sayfalar hazırlanır, taşra şehir basılır ondan sonra da web yapılırdı. Şimdi böyle değil gün içinde sürekli yeni versiyon AKŞAM Gazetesi çıkacak web ve tablette. Yazıişleri açısından süreçte basılı tarafta bir değişiklik olmayacak. Dijital ekip sadece web ve tablete yönelik ayrıştırılmış bir ekip yok artık.Yazı işlerinde çalışan herkesin aslında dijital ve yazılı basın ekibi birlikteymiş gibi tüm gün çalışacaklar, belki Akşam’ın yeni versiyonları çıkacak. Bunlardan bir tanesi de basılacak. Yeni dijital mecrada gün, saat kavramı yok. Gece de güncellenecek. Yurt dışında da okuyucular var. Onlar da gece sürekli buradan güncelleme geleceği için Türkiye’yi AKŞAM üzerinden an be an takip edecekler."

SİSTEM 1 OCAK’TA BAŞLIYOR

"Altyapısal eğitim bütün süreçleri kasım ayı sonunda kadar bitirmeyi düşünüyoruz. Aralık ortasında da web ve tablet tarafındaki süreçlerin beta versiyonları çıkacak. Yeni yılda da hedefimiz 1 Ocak itibariyle yeni düzene geçmiş olacak  Hem yazı işlerinden çalışan tüm arkadaşlara yatırım yapıyoruz hepsi yeni yazılımlarda eğitim alıyorlar kendilerine de artı değer katıyorlar. Bu arkadaşlarla birlikte yeni yılda yeni düzende çalışmaya devam edeceğiz."
 
AKŞAM’A 24 SAAT UYKU YOK

"Yazı işleri tanımı itibariyle daha fazla haber üretecek. Şimdi bir tane gazete çıkarılıyordu. Yeni sistemde belki de 10 tane gazete çıkacak. Haberler sürekli akacak. Böyle bir yapı. 24 saat uyamayacak. Yeni haber, son haber okuyucuyu sürekli içeride tutmanın getirebileceği ne varsa onu yapıyoruz. Tabi ki dijitale geçince reklam açısından da yenilikler getiriyor. Elimizde bir haber var bu haberin fotoğrafı var videosu var belki ses kaydı var. O sırada muhabirin yazmış olduğu bir metin var."

OKUYUCU HER MECRADA YAKALANACAK

"Neticede bu artık iş içeriye havuza bu şekliyle konulacak. Haberler tablette, webte ve videolarla kullanılacak. Foto galerisi açılacak altında başka fotoğraflar olacak. Yazılı tarafta bir resimle sınırlıyız. Oraya bir olayla ilgili 25 tane fotoğraf koyamıyoruz. En güzeli konuluyor. Arka planında 10 15 tane daha çekilmiş bir video, sesli olarak. Buradaki amacımız AKŞAM okuyucusunu her türlü mecrada yakalamak. Tablette webte yazılı versiyonda yakalayarak AKŞAM algısını yükseltmek. Diğer sitelerin okuyucularını da çekebiliriz. Yeni web sitemizin yüzü yeni teknoloji bir yüz olacak çok dinamik olacak."

DİNAMİK WEB SİTESİ

"Şuanki durumda sayfa yapımcı olan arkadaşlar günü bekliyordu. Yapıp baskıya gönderiyorlardı. Şimdi öyle değil, gün içinde sayfa yapacaklar. O sayfaların bir bölümü otomatik olarak web ve tablet versiyonlara gidecek. Tam bir sayfanın görüntüsü değil. Sayfanın içinden bir bölüm. Gün içinde web sitesinin görüntüsünü dinamik olarak değiştireceğiz. İsteyen istediği haberi ön plana çıkacak."
 
AKŞAM KÜÇÜLÜYOR

"O bir süreçtir kağıdı ithal etmen lazım ki ona geçesin. Kağıt hazırda bulunmuyor. Haliyle o kağıdı ithal ettik. Bir tek Hürriyet ve  onun bastığı kağıtlar 70’lik çıktı. Biz ikinci olarak piyasaya böyle çıkacağız. 1 Kasım itibariyle son büyük gazete basıyoruz. 2 Kasım’daki gazetemiz küçük gazete. Gazeteyi küçültmenin altında yatan maliyeti küçültmek. Kaldı ki gazete küçültme operasyonu. Türkiye de ilk yapan biziz. 2 yıl önce biz yaptık. 74’lük dediğimiz kağıt kullandık. Onu 5-6 ay götürdük sonra bıraktık. Herkes 70’liğe geçiyor doğru bir şey."
 
HEDEF 2015

"Web tv projemiz var.Televizyondaki aynı yapıyı web üzerinden seyredilmesi gibi olacak. Muhabirler olacak video çekecekler canlı yayın yapacaklar. Web üzerinden böyle bir kanalı seyredebilecekler. Alt yapıyı bitirdiğimizde her yanınımız bir tane web üzerinde televizyonu olabilecek. Bu bize reklam piyasasında daha farklı katma değerler getireceğini düşünüyoruz. Maalesef bugün web tarafında dijital tarafta reklam geliri hiç kimsenin umduğu düzeyde değil herkes zarar ediyor. Doğan Grubu da dahil. En yüksek payı onlar alıyor ama sonuçta zarar. Onun için kimsey yazılıyı bırakamıyor. Oranın reklam getirisi hala yüksek. Döndürüyor işi. Birisi bir gün bunu yolunu bulsa o gün gazeteyi kapatır. Felsefe olarak biz bir yayın grubuyuz. Haber üretiyoruz en iyi haberi üretmek üzere yola çıkıyoruz baskı da bunlardan bir tanesi oluyor. Bir haberin tablet, web ve baskı versiyonu oluyor. Dolayısıyla artık gazeteciliğimiz tüm mecralara yönelik bir gazetecilik. Bunun geri dönüşü bir iki ayda olmaz ama bu dünyanın gittiği bir süreçtir. Biz önümüzdeki yılı da hedeflemiyoruz ama 2015’e kadar dijital dünyada çok önemli bir yer almayı hedefliyoruz. Başka türlü de olmaz."

MEDYARADAR/ÖZEL