Reklam PR
12 Ara 2010 12:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:52

TÜRKİYE'NİN MARKALARI TÜRK HAVA YOLLARI VE FENERBAHÇE!

Türkiye'nin uluslararası markalarının Türk Hava Yolları, Fenerbahçe, İstanbul ve Mavi olduğu ortaya çıktı.

İngiliz marka dehası BJ Cunningham, Türkiye’nin uluslararası markalarının İstanbul, Mavi, Fenerbahçe ve Türk Hava Yolları olduğunu söylüyor. Cunningham’a göre dünyanın en ünlü markası ise teknoloji devi Apple

BJ Cunningham dünyaca ünlü bir marka danışmanı. Sıradışı fikirleriyle adından söz ettiren Cunningham’ı dünya, Death markasıyla pazarladığı sigaralarıyla tanıdı. Kurduğu Enlightened Tobacco Company adlı şirketle üzerinde kuru kafalar olan ‘dürüst’ sigaralar satan Cunningham, “Sigara öldürür” gerçeğiyle başarıyı yakaladı.

16 ARALIK’TA GELİYOR

Bugün Bang&Olufsen, Nokia, One Aldwych Hotel gibi birçok markaya danışmanlık yapan Cunnigham, dünyanın her yerinde yüzlerce kişiye ilham kaynağı oluyor, düzenlediği workshoplar’la marka yöneticilerine tecrübelerini anlatıyor. Ünlü marka uzmanı 16-17 Aralık günlerinde bu yıl 11’incisi düzenlenecek olan Marka Konferansı için Türkiye’ye geliyor. Konferans öncesi marka dehası Cunningham ile Türkiye ve markalarını konuştuk.

İngiliz marka danışmanı BJ Cunningham’a göre Türkiye’nin dünyaca ünlü markaları: Fenerbahçe, Mavi, İstanbul ve Türk Hava Yolları. Türk markalarının giderek daha açık, gururlu, kendinden emin ve uluslararası hale geldiğini anlatan Cunningham, dünyanın en büyük markasının ise Apple olduğunu söylüyor. Birçok defa Türkiye’ye gelen Cunningham’a bir marka olarak dünyadaki imajımızı soruyoruz.

ÜLKENİZ KEŞFEDİLMEMİŞ

“Türkiye yükselen ama hala iki dünya arasında bir marka” diyor ve şöyle devam ediyor: “El sanatları, düşük işçilik maliyetleri ve maalesef bir anlamda düşük kalite vadediyor. Türkiye’yi daha önce ‘gizemli’ olarak tanımlamıştım. Şunu söyleyebilirim: ‘Türkiye... Güç...’ Bu benim için şu anlama geliyor: Modern finans, büyüyen piyasa için kalifiye işgücü. Yemekler, inanılmaz güzel kadınlar, onurlu ve gururlu bir ruha sahip.”

Peki ama Türkiye bir marka olmaya çalışırken hata yapıyor mu?

Cunningham’a göre Türkiye vizyonuna odaklanmalı: “Türkiye ne olmak istiyor, sorusu yanıtlandığında bir şeyler yapılabilir. Yeniden konumlandırmak da çok önemli. Türkiye’de pek çok güçlü marka olsa da bunların çok azı kendi Türk kökenlerini yansıtıyor. Türk kökenli olmak şirketin markasına değer katmaya başlayıncaya kadar markalar bunu kullanmaz. Dünyanın zihninde pazar konumunu alana kadar Türkiye markası başka gündemlerin altında ezilecektir. Ülkeniz ‘keşfedilmemiş’, birçok açıdan o kadar harika ki. Benim tanıdığım modern Türkiye, tek İslam demokrasisi, eski camilerin yanında yükselen beton ve camdan kuleler... Türkiye bu. Eski yeniyle birlikte, uygarlığın beşiği...”

Berrin Haberveren / Star Gazetesi