Türkiye’nin kuzeyi ve güneyi sallanıyor! Deprem beklenen fay zonları açıklandı

8 Mart’ta Muğla'da 4,4 büyüklüğünde, 10 Mart’ta ise Antalya açıklarında 4,7 büyüklüğünde deprem oldu. Akdeniz’deki sarsıntılar devam ederken dün de Samsun'da 4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Prof. Dr. Süleyman Pampal Türkiyenin kuzeyi ve güneyinde yaşanan bu depremlerin bize ne anlattığını açıkladı.

Türkiye’nin kuzeyi ve güneyi sallanıyor! Deprem beklenen fay zonları açıklandı - Sayfa 1

Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Muğla ve Antalya çevresinde yaşanan depremleri Helen Yayı ile Kıbrıs Yayı üzerinde gerçekleşen hareketliğe bağladı.

110
Türkiye’nin kuzeyi ve güneyi sallanıyor! Deprem beklenen fay zonları açıklandı - Sayfa 2

Hürriyet’ten İsmail Sarı'nın haberine göre, Pampal, “Ege ve Akdeniz’i bir bütün olarak düşündüğümüzde bu bölgede Helen Yayı yer alıyor. Bu yay kuzey-güney doğrultusunda gerilen ve genişleyen bir bölge olarak adlandırılıyor. Ayrıca bu yay ‘Kıbrıs Yayı’ adı verilen ikinci bir yay daha çizerek Kıbrıs’tan geçip, Antakya’ya doğru devam ediyor. Burada da Doğu Anadolu Fay Zonu ile Ölü Deniz Fayı ile kesişiyor. Yaşanan depremleri bu faydaki hareketlilik sonucu olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

210
Türkiye’nin kuzeyi ve güneyi sallanıyor! Deprem beklenen fay zonları açıklandı - Sayfa 3

Kıbrıs Yayı’nın tıpkı Helen Yayı gibi Anadolu Levhası ile Afrika Levhasını birbirinden ayıran büyük ölçekli bir ‘dalma-batma zonu’ olduğunun söyleyen Prof. Dr. Süleyman Pampal, şu bilgilerin altını çizdi:

310
Türkiye’nin kuzeyi ve güneyi sallanıyor! Deprem beklenen fay zonları açıklandı - Sayfa 4

“Bu dalma-batma zonunda ‘ağır olan’ Afrika Levhası Anadolu Levhası’nın altına doğru dalıp hareket ediyor. Anadolu’da bu levhanın üzerine biniyor. Özellikle Batı Anadolu kesimi yılda üç santimetrelik bir hızla güneybatıya doğru hareket ediyor. İşte bu bölge son zamanlarda çok hareketli. Bölgenin depremselliğine baktığımız zaman özellikle ‘Rodos-Girit Hattı’na doğru geçmiş zamanlarda 10 tane yıkıcı deprem olduğu görülüyor. Bu depremlerin büyüklükleri de 8 ve üzeri depremler olarak kayıtlarda yer alıyor.”

410