Gündem
14 Ağu 2023 09:34 Son Güncelleme: 14 Ağu 2023 10:53

Google Türkiye'nin ilk kadın gök bilimcisini Doodle yaptı

Google, bugün açılış sayfasında gök bilimci ve akademisyen Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan'a özel "Doodle" hazırladı. Gökdoğan aynı zamanda Türkiye'nin ilk kadın dekanı.

Google bugün ana sayfasında 113. doğungününde Nüzhet Gökdoğan'a özel 'Doodle' hazırladı. Doodle'da "Nüzhet Gökdoğan'ın 113. yaş günü. Bugünün Doodle'ı, Türkiye'nin ilk kadın gök bilimcilerinden biri olarak tanınan Türk astronom ve matematikçi Nüzhet Gökdoğan'ı anıyor" ifadeleri kullanıldı.

"Doodle"da gezegen ve kitap görsellerinin yanı sıra Gökdoğan'ın çizgi görseline yer verildi.

Kullanıcılar, Doodle'ı tıkladığında 14 Ağustos 1910'da İstanbul'da dünyaya gelen Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan ile ilgili bilgi ve haberlerin yer aldığı sayfaya yönlendiriliyor.

Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan, 1954 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığına seçilerek ilk kadın dekan unvanını aldı.

 

'KAİNATTA BİR KÜÇÜK ŞEYSİNİZ'
Nüzhet Gökdoğan yaptığı araştırmalar hakkında verdiği bir röportajında şu ifadeleri kullanmıştı: 

“Rasat yaparken dürbünün önündesiniz, hiç kimse yok, yalnız gökyüzü ve siz. Ezici bir duygu. Bir nokta olduğunuzu hissediyorsunuz. Kainatta bir küçük şeysiniz. Olağanüstü bir duygudur kainatı gözlemek. Çok büyük bir şeydir o.”

DOODLE NEDİR?

Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere yer vererek, dikkati çekmeyi amaçlıyor. Özel tasarımlı logonun üstüne tıklanarak, o güne, kişiye, konuya özel daha ayrıntılı bilgilere erişiliyor.