Gündem
04 Eki 2013 13:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:41

TÜRKİYE'NİN İLK 6K BELGESELİ! KÜLTÜR MİRASIMIZ DÜNYAYA TANITILACAK!

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren ve bu listeye aday olan tarihi eserleri tüm dünyaya tanıtmak için Türkiye'nin en genç belgeselci ekibi yola çıkıyor.

Türkiye’nin ilk 6K belgeseli için Red Dragon ve Black Magic kameralar kullanarak insansız hava aracı (İHA) ve multikopterlerle 23 şehirdeki 31 kültür mirasının havadan ve yerden çekecek ekibe, UNESCO ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra pek çok ünlü firma sponsorluk vererek destek oluyor.

Yaşayan bir belgesel olacak
Görsel bir şölen çekeceklerini söyleyen genç yapımcı ve yönetmen Cenk Kalava, ‘Anadolu Mirası’nın yaşayan ve hayranlıkla izlenecek bir belgesel olacağını belirtiyor. Kalava, Türkiye’nin tanıtımı için çekilen belgesellerin eksikleri olduğunu, yurt dışında yapılan belgeselleri izledikten sonra ülkemizin bu konudaki eksikliğini hissederek genç bir ekip kurup çalışmalara başladıklarını söylüyor.
“Amacımız ülkemizin güzelliklerini ve kültürel mirasını yerli ve yabancı turiste tanıtarak Türkiye’ye katkıda bulunmak” diyen genç yönetmen; Anadolu Mirası’nı izleyenlerin bunun yaşayan bir belgesel olduğunu içlerinde hissedeceklerini ve gidip görmüşlerse bile kendi çekimlerini izledikten sonra görmedikleri detayları fark edeceklerini belirtiyor.

Akademisyenler destek veriyor
Çalışmalarına tarihçi ve arkeologlardan oluşan akademik bir kadronun sürekli olarak destek verdiğini ve tarihi dokuyu tüm doğallıyla belgesellerine taşımayı planladıklarını anlatan Kalava, “Senaryosu tamamlanan belgeselimizin çekimleri ve montajı bittiğinde başta TRT olmak üzere ulusal ve global anlamda kanallarda yayınlanacak. Türkiye’de daha önce kimsenin yapmadığı animasyon ve çekim tekniklerini kullanarak hazırlayacağımız belgeselimizi aynı zamanda üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin faydalanabileceği zengin içerikli bir kaynak olarak kullanıma açacağız" diyor.

Belgesel için İHA yaptırdılar  
Anadolu Mirası’nın çekimlerinde Türk mühendislere yaptırılan İHA multikopterlerle Türkiye’nin kültürel mirasını ağırlıklı olarak hava çekimleriyle kayda alacaklarını söyleyen Kalava, ABD’den getirttikleri en son teknoloji Red Epic Dragon 6K ve Black Magic 4K kameralarla görsel biz ziyafet sunacaklarını belirtiyor.

Türkiye’nin ilk 6K belgeseli
Yönetmen Cenk Kalava, “Teknik ekipmanlarımız arasında üzerinde kamera bağlı bir hovercraft ve uzaktan kumandalı bir insansız kara aracımız bulunuyor. Türkiye’de ilk defa üç eksenli el tipi kamera sabitleyici ve motion kontrollü slider ile kültürel mirasımızın 6K belgesellerini çekeceğiz. Ayrıca THY gibi global bir şirketle sponsorluk anlaşması yaparak belgeselimizin uçak ve hava limanlarındaki kiosklarda gösterimini de sağlayarak milyonlarca insana ulaşmayı planlıyoruz” dedi.

6K nedir?
Dünya üzerinde bugüne kadar kullanılan en yüksek çözünülük kalitesine sahip görüntü ve kayıt sistemine 6K denilmektedir. Full HD bir kamera 1080 piksel ile kayıt yaparken, 6K kameralar dokuz kat kaliteli kayıt yapabilmektedir. 6K görüntüler aynı zamanda 3 boyutluya da çevirilebilir.

Çekilecek Kültür Mirasları
Göreme ve Kapadokya Milli Parkı (Listede)
İstanbul Tarihi Yarımada (Listede)
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Listede)
Hattuşaş Boğazköy (Listede)
Nemrut Dağı (Listede)
Xanthos Letoon (Listede)
Pamukkale Hierapolis (Listede)
Safranbolu (Listede)
Çatalhöyük (Listede)
Truva Arkeolojik Kenti (Listede)
İshakpaşa Sarayı (Geçici Listede)
Alanya Kalesi ve Tersanesi (Geçici Listede)
St. Nicholas Kilisesi (Geçici Listede)
Kekova (Geçici Listede)
Güllük Dağı Termessos Milli Parkı (Geçici Listede)
Alanya (Geçici Listede)
Karain Mağarası (Geçici Listede)
Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları (Geçici Listede)
Bursa ve Cumalıkız Osmanlı Yerleşimleri (Geçici Listede)
Selçuk Kervansarayları Denizli Doğubeyazıt (6 Adet) (Geçici Listede)
Diyarbakır Kalesi ve Surları (Geçici Listede)
Selimiye Camii ve Külliyesi (Geçici Listede)
Efes (Geçici Listede)
Alahan Manastırı (Geçici Listede)
Konya Selçuklu Başkenti (Geçici Listede)
Mardin Kültürel Peyzaj Alanı (Geçici Listede)
St. Paul Kilisesi, Kuyusu ve Çevresi (Geçici Listede)
Sümela Manastırı (Geçici Listede)
Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri (Geçici Listede)
Sagalassos Antik Kenti (Geçici Listede)
Aphrodisias Antik Kenti (Geçici Listede)
Perge Antik Kenti (Geçici Listede)