Reklam PR
15 Mayıs 2013 14:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:10

TÜRKİYE'NİN FARK YARATAN KADINLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ!

Fark Yaratan Kadınlar ödül töreni dün akşam Swissotel'de yapıldı.

TÜRKİYE’de ilk kez, pazarlama iletişimi uzmanlık dergisi MediaCat tarafından düzenlenen, sponsorluğu "hepsiburada.com" tarafından yapılan Türkiye’nin marka, pazarlama, reklam ve medya dünyasının en etkili kadın liderlerinin belirlendiği ‘Women to Watch: Fark Yaratan Kadınlar’ ödül töreni dün akşam Swissotel’de yapıldı. Törene katılan Doğan Online ve Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Türkiye’de kadın-erkek arasındaki eşitsizliğe dikkat çekerek, "Petrol gibi doğal zenginlik kaynağı olmayan bir ülkenin, cinsiyet eşitliğini yakalayamadan ekonomik refah seviyesine çıkamayacağı yapılan tüm çalışmalarla ispatlanmış durumda. Dolayısıyla 2023’de dünyanın 10. büyük ekonomisi olmak istiyorsak ilk yapacağımız iş cinsiyet eşitliğinde üst kademelere çıkmak” dedi.

Dünyaca tanınan pazarlama iletişimi yayını Advertising Age’in marka, pazarlama, reklam ve medya başta olmak üzere iş dünyasındaki en yaratıcı kadınları onurlandırmak ve başarılarına dikkat çekmek üzere 1997’den bu yana düzenlediği Women to Watch, Türkiye’de ilk kez MediaCat tarafından, hepsiburada.com’un katkılarıyla gerçekleştirildi. Farklı sektörlerden 14 başarılı kadının ödüllendirildiği gecenin ev sahipliğini MediaCat Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan ve Advertising Age Yayın Yönetmeni Abbey Klaassen yaptı.

TÜRKİYE, KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ KONUSUNDA İRAN’IN GERİSİNDE

Törenin açılış konuşmasını yapan Doğan Online ve Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Türkiye’de cinsiyet eşitsizliğinin vahim bir durumda olduğunu belirterek, “Dünya kadın erkek eşitliği sıralamasında Türkiye 124. sırada. İran’ın gerisinde. Parlamentoda kadın oranı konusunda 181 ülke içinde 105’inc. Bakanlar Kurulu’nda sadece tek bir kadın bakanımız var. 16 Büyükşehir belediyesinde hiç kadın yok. Her yüz muhtardan sadece 2’si kadın. 81 şehrimizde sadece 1 kadın vali var. Ve bütün Cumhuriyet tarihinde ikinci kez olmuş bu. Yani bizim Cumhuriyet tarihimizde iki tane kadın valimiz olmuş. Kadınlar istihdamın yüzde 25’ine katılıyor. Şirketlerin yönetim kurulu başkanlarının sadece yüzde 15’i kadın. Bütün girişimciler içinde kadınların payı sadece yüzde 6. Tabii bu tabloyu tersine çevirmek zorundayız. Çevirmek için de çok somut adımlar atmamız gerekiyor” dedi.

BU TABLONUN SEBEBİ KURDUĞUMUZ TOPLUMSAL DÜZEN, SİSTEMİN TA KENDİSİ

Hanzade Doğan Boyner, 30’lu yaşlarına kadar pozitif ayrımcılık konusuna mesafeli durduğunu belirterek, “Kadınların önündeki engellerin abartıldığını, aslında birçok kadının kendi seçimleri yüzünden geri planda kaldıklarını düşündüm. Başarılı olmak için ödenmesi gereken bedelleri kadınların ödememeyi tercih ettiklerini düşündüm. Ve gerçekten isterlerse de başarıya ulaşabileceklerine inandım. Ama zaman içerisinde bu tablonun böyle olmadığını ve bu tablonun sebebinin ne genetik farklılıklarla, ne kadınların seçimleriyle, ne bedel ödememek istememeleriyle alakası olmadığını çok net gördüm. Bu tablonun sebebi kurduğumuz toplumsal düzen, sistemin ta kendisi. Bebeklikten itibaren kız çocuklarını belli konularda şartlandırmamız, eğitim düzenimiz, istihdam politikalarımız, toplumsal zihniyetimiz, bizi cinsiyet eşitliğinde son sırada gelen ülke yapıyor” diye konuştu.

KADINLARIN KARŞISINDAKİ ENGELLER HER KADEMEDE VAR

Kırsal kesimlerde bir ailenin iki çocuğundan birini okula gönderecekse hiç tereddütsüz erkek çocuğunu tercih ettiğini belirten Hanzade Doğan Boyner konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Doğum, kadınların iş hayatından kopmalarında etken. İstihdam politikaları bu yükü hafifletecek düzenlemeler içerse de uygulamada büyük açıklar var. En üst düzeydeki kadın yöneticilerin dahi erkeklerden daha az kazandıkları, kurumsal iş dünyasındaki cam tavanın varlığını hepimiz biliyoruz ve görmezden gelemeyiz. Yani kadının karşısındaki engeller sadece kırsal kesimde değil, her kademede var. Eğer bunları kaldırmak için pozitif ayrımcılık yapacaksak, kotalar koyacaksak bunların konulması gerektiğini savunuyorum. Çünkü erkeksi reflekslerle tasarlanmış mevcut iş modellerinin Türkiye’ye çağ atlatacak, dünyayı değiştirecek cesaret, farklılık ve detaytan uzak olduğundan eminim.”

CİNSİYET EŞİTLİĞİ 21. YÜZYILIN EN ÖNEMLİ PROBLEMLERİNDEN BİRİ

“Cinsiyet eşitliği farklı boyutlarda olsa bile evrensel bir problem. Ve hatta 21. yüzyılın en önemli problemlerinden biri” diyen Boyner, konuşmasını şöyle tamamladı: “Kaos ve karmaşıklığın belirleyici olduğu yeni dünyada, tek hedefli, tek fikirli, erkeksi kodların yetersiz kalacağını biliyoruz. En ünlü ekonomistlerden sosyologlara kadar, petrol gibi doğal zenginlik kaynağı olmayan bir ülkenin, cinsiyet eşitliğini yakalayamadan ekonomik refah seviyesine çıkamayacağı tüm ekonomik ve istatistiksel çalışmalarda ispatlanmış durumda. Dolayısıyla 2023’de dünyanın 10. büyük ekonomisi olmak istiyorsak ilk yapacağımız iş cinsiyet eşitliğinde üst kademelere çıkmak. Meseleyi zamana bırakıp düzelmesini bekleyemeyiz. Önce kendi etrafımızdan başlayacağız. Kadınlara eşit fırsat savunuculuğunu dalga dalga genişletip bir seferberliğe dönüştüreceğiz. Biz kadınlar olarak işe alımlarımızda pozitif ayrımcılık yapacağız. Yanımızdaki kadın takım arkadaşlarımızın doğum izinlerine, süt izinlerine hassas davranacağız. Erkeklerin de bu gözle bakmaları için ne baskı gerekiyorsa yapacağız.”

ÖDÜL ALAN FARK YARATAN KADINLAR

Gecede, ‘Yaşam boyu Başarı Ödülü’ne halkla ilişkiler uzmanı Betül Mardin laik görüldü. Mardin’e ödülünü torunu Alya Dormenda verdi. Ödülünü aldıktan sonra torununa sarılan Mardin, yaptığı konuşmada, kadınların kendilerine mutlaka bir hedef seçip, bu hedef doğrultusunda yılmadan çalışmaları gerektiğini söyledi.

‘Global Liderler’ kategorisinde Coca-Cola’nın Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Molinas, Frito Lay Türkiye Genel Müdürü Ece Aksel, Group M’in CEO’su Demet İkiler,

‘Teknoloji Liderleri’ kategorisinde Nokia’nın Genel Müdürü Çiçek Uçansoy ödüle laik görülürken, Gülse Birsel ve Nil Karaibrahimgil de ‘Sanat Liderleri’ kategorisinde ödül aldı.

’Marka Yaratanlar’ kategorisinde, Kahve Dünyası ve Koton’un kurucuları Alev Altınkılıç ve Gülden Yılmaz,

‘Yaratıcı Liderler’ kategorisinde Y&R’nin CEO’su Arzu Ünal, Rafineri’nin Kreatif Direktörü Ayşe Bali ve TBWA/İstanbul’un Chief Creati ve Officer’ı İlkay Gürpınar,

‘Pazarlama Lideri’ kategorisinde Eti’nin Pazarlama Grup Başkanı Şule Şamcı ve Vodafone’un Pazarlama İletişimi ve Kurumsal Çeşitlilik Direktörü Gizem Keçeci,

‘Genç Lider’ kategorisinde ise Unilever, Türkiye, Orta Asya, İran ve İsrail’in Medya Direktörü Aslı Günaydın ödüle laik görüldü.

Başarılı 14 kadın, ödüllerini MediaCat Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan ve Advertising Age Yayın Yönetmeni Abbey Klaassen’ın elinden aldı. Ödül töreni sonrası sahnede kalan kadınlar, Pelin Özkan’ın sorularını yanıtlayarak başarı hikayelerini anlattılar. Ödül töreni, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi