Gündem
08 Haz 2010 18:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:21

TÜRKİYE'NİN ESKİ MEDYA İMPARATORU İNGİLTERE'YE GİRMEK İÇİN DAVA AÇIYOR

Türkiye'de bir dönem medya patronluğu yapan ünlü bir isim İngiltere'ye girmek için dava açıyor

İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesi, halen KKTC'de yaşamakta olan ünlü işadamı Asil Nadir'in İngiltere'deki konumunu değiştirmek, hakkındaki suçlamalardan aklanmak ve bu ülkeye yeniden dönebilmek için yeni bir hukuk mücadelesi başlatmaya hazırlandığını yazdı.

Milliyet gazetesinin haberine göre; Nadir'in bu amaçla avukatlarına talimat verdiğini kaydeden Times, 69 yaşındaki işadamının 1993 yılında sahibi olduğu Polly Peck firmasının çöküşüne ilişkin hakkındaki 34 milyon sterlinlik yolsuzluk suçlamasıyla yargılanmaktan kurtulmak için İngiltere'den KKTC'ye kaçtığını hatırlattı.

Nadir'in kaçışının Major hükümetinin bir bakanının da görevini yitirmesine yol açtığını yazan Times, olayın yaşandığı dönemde bir siyasi skandala dönüştüğünü öne sürdü.
Nadir'in halen Kuzey Kıbrıs'ta bir medya şirketinin sahibi olduğuna dikkat çekilen yazıda, Nadir'in Ağır Dolandırıcılık Masası'nın kendisiyle ilgili davada büyük suistimal ve görevi kötüye kullanma hataları yaptığını öne sürerek, yeni bir hukuki süreç başlatmayı amaçladığına işaret edildi.
Nadir'in yeni açacağı davada polis ve Ağır Dolandırıcılık Masası'nı davaya bakan yargıca baskı yapmakla suçlayacağını da yazan Times, Nadir'in avukatlarının ayrıca polis ve diğer yetkilileri, savunması için gereken evraka el koymakla suçlayacağını da öne sürdü.

AVUKATI DOĞRULADI

Nadir'in halen İnglitere'de kaçak konumunda bulunduğunu ve ülkeye girdiği an tutuklanacağını da hatırlatan Times, "Nadir ülkeye dönüp haklarını arayacağı hukuk ksüreci için, kefaletle serbest bırakılma garantisi arıyor" diye yazdı. Nadir'in avukatı olarak görevlendirdiği Sir Desmond Silva, Nadir'in adını temizlemek üzere İngiltere'ye dönmeyi düşündüğünü, ancak dönünce tutuklanmayıp kefaletle serbest bırakılma garantisi aradığını doğruladı.
Asil Nadir ise sürecin detaylarına girmeyi reddederken Times'a sadece adaletin yerini bulması şansının tanınacağı umudunu taşıdığını söylemekle yetindi.

Times, Nadir'in dostlarının da oğulları İngiltere'de yaşayan işadamının adil yargılanma hakkı aramaya hakkı bulunduğuna inandığını söylediklerine dikkat çekti. Söz konusu çevrelerin de Nadir'in İngiliz adli makamlarına güvenmediğini, tutuklanmayacağı garantisi almadan dönmeyeceğini düşündüklerini kaydeden Times, Ağır Dolandırıcılık Masası yetkililerinin ise Nadir davasının halen "açık bir dosya olduğuna" dikkat çektiklerini bildirdi.

Times, masa yetkililerinin kefalet konusunda herhangi bir anlaşma yolunun kapalı olduğunu söylediklerini de yazdı.

BİR DÖNEM TÜRKİYE'DE İMPARATORDU

Kıbrıslı işadamı Asil Nadir 80'li yılların sonuna doğru dönemin başbakanı Turgut Özal'ın desteğiyle medya sektörüne girmiş ve Güneş ve Günaydın gazetelerini satın almıştı.. Ancak Nadir'in medya imparatorluğu fazla sürmemiş, hakkında açılan davalar nedeniyle gazeteleri elden çıkarmıştı..