Gündem
05 Kas 2011 16:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:58

TÜRKİYE'NİN EKİM AYI SANCILI GEÇTİ!

Türkiye'de geçen ay en çok konuşulan olay, kişi ve kurumlar belli oldu. İşte, Medya Takip Merkezi medya raporunun Ekim ayı sonuçları&...

(MTM), her ay düzenli olarak hazırladığı İki bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan haberlerin incelenmesi sonucu gerçekleşen araştırma ile geçen ayın Türkiye’de en çok konuşulan olay, kişi ve kurumları belirlendi. Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı rapora göre, ayın en çok konuşulan konu başlığı terör olayları oldu.

TÜRKİYE 24 ŞEHİDİNE YANDI…

Hakkari Yüksekova ve Çukurca’da eş zamanlı olarak 8 ayrı hedefe yapılan saldırılar sonucu 24 askerin şehit verilmesi ve 18 askerin yaralanması gündemde şok etkisi yarattı. Güvenlik güçleri ve teröristler arasındaki çatışmaları an be an haber yapan medya, gündemin üzücü başlıkları arasında kayda geçti. Ay boyunca, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde, terörle ilgili olarak toplam 58 bin 907 haber yayınlandı.

42 YILLIK DİKTATÖRLÜĞÜN SONU…

Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin Libya’daki devrimciler tarafından öldürülmesi aya damgasını vuran diğer bir olaydı. Ulusal Geçiş Konseyi tarafından yakalanan Kaddafi’nin gördüğü işkence ve bununla ilgili pek çok videonun internette yayılması medyada geniş yer buldu. Kaddafi’nin cenazesinin bilinmeyen bir yere gömüleceği açıklanmasıyla birlikte konu, dünya basınında kayda geçti.

VAN’IN 7.2 İLE SARSILMASI GÜNDEME OTURDU

Van’ın öğle saatlerinde 7.2’lik depremle sarsıldığı haberi gündeme bomba gibi düştü. Özellikle Erciş’de ve bazı doğu ve güneydoğu Anadolu illerinde hissedilen depremde kaybedilen hayatların ve yıkılan evlerin olması tüm Türk halkını üzdü. Depremden sonra bölgeyi siyasi liderlerin ziyaret etmesi ve Van Deprem bölgesi için yardım kampanyalarının düzenlenmesi, basında sıkça yansıma buldu. Van depremi geçtiğimiz ay boyunca 20 bin haber/yazıda yer aldı.

SİYASET GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi’nin (MTM), her ay hazırladığı ‘ayın siyaset gündemi’ raporu açıklandı. Ekim ayında da en çok konuşulan siyasi parti AKP oldu. İktidar partisinin haberleri bir önceki aya oranla yüzde 17 oranında artarak, 50 bin 82 adede yükseldi. Siyasi liderinin açıklamalarıyla da gündemden düşmeyen AKP’ye ekranlar, ay boyunca 234 saat süreyle yer ayırdı.

EKRANLAR EN ÇOK CHP’Yİ HABER YAPIYOR…

Aynı rapora göre, medyada en çok yansıma bulan ikinci siyasi parti CHP oldu. Hükümetin çıkardığı Kanun Hükmünde Kararnamelere (KHK) tepki gösteren CHP’nin, yürürlüğe konan 16 KHK’dan 15’ini ’iptal’ istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıması, medyada geniş yer buldu. Ana muhalefet partisinin, Başbakan yardımcısı Beşir Atalay’ı Deniz Feneri e.V davasında ’köstebeklik’ yapmakla suçlaması, basının ilgi odağı oldu. Ekim ayında toplamda 40 bin 89 haber/yazı ile medyada yer alan CHP, ekranlarda 268 saat süreyle yer alarak, geçtiğimiz ayda da olduğu gibi AKP’yi geçti.

İŞTE, AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ;

1.                 AKP (50.082 haber/yazı)

2.                 CHP (40.089 haber/yazı)

3.                 BDP (28.837 haber/yazı)

4.                 MHP (17.744 haber/yazı)

5.                 BBP (2.397 haber/yazı)

*MTM Medya Takip Merkezi’nin, Ekim ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

Erdoğan’ın üzüntüsü medyaya da yansıdı…

MTM’nin hazırladığı rapora göre, Türkiye’nin en çok konuşulan siyasi ismi geçen aylarda olduğu gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Başbakan, siyasi konularla olduğu kadar özel hayatıyla ilgili konularla da gündeme geldi. Erdoğan’ın Ekim ayı içerisinde annesini kaybetmesi, basında en çok yer alan haberlerden oldu. Somali’yi ziyareti, İsrail’e verdiği sert mesajlar, teröre dair açıklamaları ve Van’daki depremin ardından bölgede yaptığı incelemeler ile de basının sıkı takibindeydi. Erdoğan, medyada toplam 57 bin 380 haber/yazıda yer aldı.

Ana muhalefet lİderİ eleştİrİlerİne devam etti…

Aynı rapora göre; en çok konuşulan ikinci siyasi isim Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu, hükümeti terörü bitirecek adım atmamakla eleştirmesi, Deniz Feneri davası ile ilgili Beşir Atalay’ı istifaya çağırması ve Anayasa ile ilgili yaptığı açıklamalarıyla basında en çok yansıma sağladığı konu başlıkları arasında yer aldı. CHP lideri, ay boyunca 15 bin 567 haber/yazıda konu edildi.
 
İŞTE, AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİLERİ;

1.                 Recep Tayyip Erdoğan (57.380 haber/yazı)

2.                 Kemal Kılıçdaroğlu (15.567 haber/yazı)

3.                 Abdullah Gül (14.138 haber/yazı)

4.                 Ahmet Davutoğlu (9.521 haber/yazı)

5.                 Cemil Çiçek (7.876 haber/yazı)

*MTM Medya Takip Merkezi’nin, Ekim ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

EKONOMİ GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi’nin (MTM), her ay düzenli olarak hazırladığı medya raporunun Ekim ayı sonuçlarına göre, geçtiğimiz ay ekonomi medyasında en çok vergi konuşuldu. Ay boyunca yüzde 56 oranında artış göstererek 20 bin 70 haberle yansıma bulan vergi konusunu, 17 bin 839 haber ile ihracat konusu takip etti.

THY’NİN HABERLERİ YÜZDE 73 ARTIŞ GÖSTERDİ…

Ekim ayında basında en çok konuşulan firma Türk Hava Yolları oldu. Türk Hava Yolları, Türk Kızılay’ı ile işbirliği yaparak Somali için yardım kampanyası düzenlemesi, Van depreminde yaşanan felaketin ardından İstanbul’a ilk uçuşunu ücretsiz gerçekleştirmesi, THY genel müdürü Temel Kotil’in açıklamalarıyla, medyada toplam 7 bin 234 haber/yazıyla yer aldı.

AYIN DİKKAT ÇEKEN GELİŞMELERİ;

Türkiye’de yatırımlarını hızlandıran Çinli teknoloji şirketi Huawei, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) Ankara-Eskişehir arası Yüksek Hızlı Tren Hattı üzerinde kurulacak yol boyu güvenlik ve izleme sistemlerinin tedarikçisi oldu.

Vestel, tasarım yönetimi yarışması Design Management Europe’da (DME) büyük ödülü kazandı.

Türk bilgisayar üreticisi Casper, Irak pazarına giriş yaptı. Irak’ın başkenti Bağdat’ta iki mağaza açtı.

Türk Standartları Enstitüsü, kırmızı ve beyaz et üretiminin İslami kurallara uygun olarak yapıldığını gösteren "Helal Et’’ belgesini Türkiye’de ilk kez’ Aytaç’a verdi.

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun, 37 milyon euroluk yatırımla Rusya’nın Serpukhov Bölgesi’nde kurulan karo seramik fabrikası üretime başladı.

Nobel Ekonomi Ödülü’nü ABD’li ekonomistler Thomas Sargent ve Christopher Sims paylaştı. İsveç Bilimler Akademisi, Thomas Sargent ve Christopher Sims’i, "makroekonomide sebep ve sonuç üzerindeki deneysel araştırmalarından’’ ötürü ödüle layık gördü.

Dünya klima sektörünün önde gelen ismi Japon Daikin şirketi, Türkiye’deki Airfel’i satın aldı.

Star Televizyonu Doğuş Grubu tarafından satın alındı.