Gündem
04 Şub 2016 16:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:20

Türkiye'den Rusya'ya gazeteci yaptırımı!

Ankara, haber yapmak üzere kısa süreliğine Türkiye’ye gelmek isteyen Rus gazetecilere 15 Şubat’tan itibaren vize uygulamaya başlayacak

Vize kararının karşılıklılık ilkesi çerçevesinde ve son dönemde Türkiye’ye gelen Rus gazetecilerin gerçeklere dayanmayan haberler yapmasının gözlenmesi üzerine alındığı öğrenildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, daha önce vize almadan diledikleri gibi Türkiye’ye gelerek haber yapma olanağına sahip olan Rus gazeteciler artık vizeye tabi tutulacak. Rus gazeteciler önce Moskova Büyükelçiliği’ne bağlı Basın Müşavirliği’ne başvuracaklar ve gerekli işlemlerin ardından vizelerini alabilecekler.

Basın Müşavirliği de hangi gazetecilere hangi tarihler arasında vize verildiğine ilişkin bilgiyi de Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne aktaracak ve böylece haber yapmak üzere gelen gazeteciler hakkında genel bir denetleme olanağı ortaya çıkacak. Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin “tam karşılıklılık” ilkesi çerçevesinde bu adımı attığını, Rusya Federasyonu’nun da haber yapmak üzere ülkelerine gelmek isteyen Türk gazetecilerden benzer koşullarda vize istediğini kaydettiler.

ASILSIZ HABERLER DİKKAT ÇEKTİ

Kaynaklar, bu karardan diğer ülke gazetecilerinin etkilenmeyeceğini ancak karşılıklılık ilkesi çerçevesinde Türk gazetecilerden vize isteyen ülke gazetecilerine aşamalı olarak vize uygulamasına geçilebileceğini bildirdiler. Aynı kaynaklar, son dönemde Türkiye’ye gelen bazı Rus gazetecilerin gerçeklere dayanmayan haberler yaptıklarının gözlendiğini, bu karar çerçevesinde gelen-giden gazetecilerle ilgili bir denetim sağlanabileceğini de kaydettiler.

Türkiye’de 6 aydan fazla kalmak isteyen Rus gazetecilerle ilgili prosedürün değişmediği, bu kişilerin BYEGM aracılığıyla izinlerini almaya devam edebilecekleri bildirildi  24 Kasım’da Rus uçağının düşürülmesinin ardından bir dizi yaptırım kararı alan Rusya, 1 Ocak tarihinden itibaren Türk vatandaşlarına vize uygulamaya başlamıştı.(Hürriyet)